Φεστιβάλ / Βραβεία

«Για όλα τα πράγματα υπάρχει η κατάλληλη εποχή»: Πρώτες εικόνες από το «September»

στα 10

Λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, βλέπουμε τις πρώτες εικόνες από μια ταινία φτιαγμένη από όλα αυτά που δεν «λέγονται» όταν αφηγείσαι μια ιστορία.

«Για όλα τα πράγματα υπάρχει η κατάλληλη εποχή»: Πρώτες εικόνες από το «September»

«Εχοντας δουλέψει για χρόνια σε ανθρωποκεντρικά, δημιουργικά ντοκιμαντέρ, έμαθα ότι οι άνθρωποι όταν αφηγούνται τις ιστορίες τους, στην πραγματικότητα ανακαλούν και μια άλλη ιστορία, χωρίς να το γνωρίζουν. Και πολύ συχνά, αυτή η άλλη ιστορία είναι αυτή που είναι πιο σημαντική. Αυτό προσπαθώ να πετύχω όταν διαβάζω ένα βιβλίο, όταν γράφω ένα σενάριο, όταν προετοιμάζομαι για μια ταινία. Προσπαθώ να βρω τις χαραμάδες της ιστορίας, τα μέρη εκείνα όπου το το φως μπαίνει και φωτίζει όλα όσα δεν λέγονται. Αυτό προσπάθησα να κάνω και στο "September".»

Ετοιμο για την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι (28 Ιουνίου - 6 Ιουλίου), το «September», δεύτερο μεγάλου μήκους φιλμ μυθοπλασίας της Πέννυς Παναγιωτοπούλου μετά το «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», αφηγείται μια από αυτές τις «ανείπωτες» ιστορίες που η σκηνοθέτις εξηγεί παραπάνω στο press book της ταινίας.

«Ενα ήσυχο, σχεδόν βωβό φιλμ, με τον ίδιο τρόπο που αλλάζουν οι εποχές και οι άνθρωποι αναπτύσσουν δεσμούς με τα κατοικίδια τους, με τον τρόπο που η μοναξιά εμφανίζεται και γίνεται αντιληπτή μόνο μέσα στην παρουσία και την ύπαρξη των άλλων, με τον τρόπο που η ανθρώπινη επαφή και η βαθιά κατανόηση δεν χρειάζονται συχνά τις λέξεις.»

2

Η Αννα ζει μια ήσυχη ζωή με τον σκύλο της, Μανού. Είναι η τέλεια οικογένεια. Αλλά μια μέρα ο Μανού πεθαίνει και η ζωή της διαλύεται. Τον θάβει στον κήπο της απέναντι οικογένειας. Ο θάνατος και η ταφή του της ξυπνούν την αίσθηση του να ανήκει κάπου. Αγωνιά να επικοινωνήσει τον πόνο και την μοναξιά της. Βρίσκει καταφύγιο στην ευτυχισμένη και γεμάτη ζωντάνια οικογένεια της Σοφίας. Στην αρχή η Αννα γίνεται μια περίεργη εισβολέας, στη συνέχεια ένα παράσιτο, ζητώντας αγάπη και αποδοχή. Αλλά αντίθετα από τον Μανού, η απέναντι οικογένεια δεν χρειάζεται την αγάπη της Αννας.

3

Οπως περιγράφει η ίδια η Πέννυ Παναγιωτοπούλου, το «September» είναι μια ταινία για την συναισθηματική εκπαίδευση: «Οι χαρακτήρες της ταινίας δοκιμάζουν τα όριά τους, τους ψυχολογικούς τους φραγμούς με το να προσπαθούν να συντηρήσουν την αγάπη, την πίστη και την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου. Το φιλμ αφορά την "συναισθηματική εκπαίδευση" της Αννας. Ο στόχος είναι πάντα η χαρά της ζωής. Και η ζωή αναβλύζει από το κάθε μικρό πράγμα, από κάθε μικρή γωνία.»

2

Η συνσεναριογράφος της ταινίας, συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη συμπληρώνει: «Για όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχει μια εποχή και μια ανάγκη να γιορτάσεις και μια επιθυμία να τιμήσεις τη ζωή και όλες τις μικρές χαραμάδες της, τα γεγονότα, τις ανατροπές, όλα όσα προβάλλουν το μεγαλείο της ανθρώπινης κατάστασης.»

2

Την Αννα υποδύεται στην ταινία η Κόρα Καρβούνη που εξήγει τον χαρακτήρα της: «Στην πραγματικότητα, η Αννα δεν συμφιλιώνεται ποτέ με την μοναξιά της. Αποδέχεται την ιδέα ότι μπορεί να είναι ευτυχισμένη με τους δικούς της όρους και όχι με τον τρόπο που οι άλλοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ευτυχία. Η σύγκρουση είναι΄εντονη στην ταινία, αλλά βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.»

Τη Σοφία υποδύεται η Μαρία Σκουλά που περιγράφει τον επίσης «αθόρυβο» τρόπο με τον οποίο καθοδήγησε το πρωταγωνιστικό της δίδυμο η Πέννυ Παναγιωτοπούλου: «Η Πέννυ μας σκηνοθέτησε με έναν τρόπο που σκεφτόμασταν πως δεν μας σκηνοθετούσε κανείς. Οταν είδαμε τελικά τους εαυτούς μας στην οθόνη, αναρωτηθήκαμε πώς συνέβη όλο αυτό.»

3

September / Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου / Σενάριο: Κάλλια Παπαδάκη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου / Script Editor: Γιαν Φλέσερ, Π. Χριστόπουλος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Μιχελής / Μοντάζ: Πέταρ Μάρκοβις / Ηχος: Ντίνος Κίττου / Σκηνικά: Λιλή Κεντάκα, Εύα Γουλάκου / Πρωταγωνιστούν: Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Στέργιογλου, Γιούλικα Σκαφίδα, Νίκος Αρβανίτης, Αννα Καλαϊτζίδου, Αναστάσης Τζερτζεμελής, Ειρήνη Κολλάκου και ο «Kenzy» (εκπαιδευτής: Νίκος Βαβάτσικος)

Δείτε εδώ τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην κάμερα του Flix η Πέννυ Παναγιωτοπούλου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «September».

Διαβάστε ακόμη: