Buzz

«Noah» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Μια κιβωτός γεμάτη προβλήματα;

στα 10

Ποιος είπε ότι να χτίσεις μια κιβωτό και να την γεμίσεις με ζώα είναι εύκολο; Ή το να χτίσεις μια τόσο φιλόδοξη ταινία και να γεμίσεις τις αίθουσες με θεατές...

«Noah» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Μια κιβωτός γεμάτη προβλήματα;

Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι το σχέδιο του Ντάρεν Αρονόφσκι να φέρει στην οθόνη το κόμικ που είχε γράψει ο ίδιος και σκιτσάρει ο Νίκο Χένρισον, το οποίο αφηγείται μια διαφορετική ανάγνωση της βιβλικής ιστορίας του Νώε και της Κιβωτού του, ήταν κάτι υπερβολικά φιλόδοξο.

Δεν ήταν μόνο το μέγεθός του, το γεγονός ότι ο Αρονόφσκι ήθελε να χτίσει μια αληθινών διαστάσεων κιβωτό που κάποια στιγμή βρέθηκε κι αυτή στο έλεος σχεδόν ενός αληθινού κατακλυσμού όταν χτυπήθηκε από τον τυφώνα Sandy.

Δεν ήταν καν η επιθυμία του να δει τόσο αληθοφανείς σκηνές από τα ζώα που κατοικούν στην κιβωτό, ώστε τα ειδικά εφέ του φιλμ περιγράφηκαν πρόσφατα από τους τεχνικούς της ILM που ανέλαβαν να τα φέρουν στην οθόνη ως οι πιο περίπλοκες και και δύσκολες σκηνές που είχαν ποτέ να κατασκευάσουν.

Δεν ήταν καν το μέγεθος της παραγωγής το κόστος της οποίας αγγίζει τα 125 εκατομμύρια, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια οποιασδήποτε ταινίας έχει γυρίσει μέχρι σήμερα ο Αρονόφσκι.

Το πρόβλημα, μοιάζει τελικά να βρίσκεται σε κάτι που έμοιαζε λυμένο από την αρχή, όταν η Paramount έδωσε το πράσινο φως στην ταινία να ξεκινήσει, δηλαδή στο όραμα που ο σκηνοθέτης της είχε για μια ιστορία που συναντάμε για πρώτη φορά στην Βίβλο.

Δεν ήταν άλλωστε μυστικό. Το κόμικ του Αρονόφκσι είχε κυκλοφορήσει και ήδη πολύ πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα ξέραμε ήδη ότι δεν πρόκειται για έναν τυπικό Νώε, όπως τον είχαμε γνωρίσει από την βίβλο. Ξέραμε για παράδειγμα από τα λεγόμενα του ίδιου του Αρονόφσκι ότι «ο Νόε ήταν ο πρώτος άνθρωπος που φύτεψε αμπέλια κι ήπιε κρασί και μέθυσε. Αυτό υπάρχει κανονικά στη Βίβλο, ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν βρέθηκε στη στεριά. Ο τύπος ήταν γεμάτος ενοχές επειδή επιβίωσε. Είναι ένας σκοτεινός, σύνθετος ήρωας». Ή αν αυτό δεν σας είναι αρκετό ότι το σενάριο περιλαμβάνει την ύπαρξη μερικών γιγαντιαίων αγγέλων έξι χέρια, κάτι που μάλλον δεν θυμάστε να είχατε μάθει στο κατηχητικό.

Ομως σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ακόμη κι αν όλα αυτά ήταν ήδη γνωστά, η Paramount μοιάζει να έχει σύμφωνα με έντονες φήμες, προβλήματα με την ταινία του Αρονόφσκι όπως είναι στην παρούσα φάση της, προβλήματα που ξεκίνησαν όταν το στούντιο αποφάσισε να κάνει δοκιμαστικές προβολές σε θεατές που που ανήκουν σε χριστιανικά γκρουπ.

Αν έχετε ήδη δει έστω και μία ταινία του Αρονόφσκι, θα υποψιάζεστε πως το να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των Χριστιανών θα είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα στο μυαλό του, αλλά είναι προφανώς το πρώτο στο μυαλό της Paramount, αφού αποτελούν μια μεγάλη μερίδα του εν δυνάμει κοινού της ταινίας.

Ετσι οι πρόσφατες δοκιμαστικές προβολές και οι αντιδράσεις των θεατών, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ανησυχήσει το στούντιο, αν και οι επίσημες δηλώσεις τους μιλούν για μια «φυσιολογική περίοδο δοκιμαστικών προβολών και για μια ταινία που θα έχει την επίβλεψη του Ντάρεν Αρονόφσκι». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό σε σχέση με το final cut είναι κάτι που παραμένει ομιχλώδες, όμως ο αντιπρόεδρος της Paramount Ρομπ Μουρ είναι βέβαιος πως η ταινία «προχωρά προς μια ευτυχή κατάληξη και προχωρά μαζί με τον Ντάρεν Αρονόφσκι».

Ελπίζουμε τα πράγματα να συνεχίσουν ακριβώς έτσι μέχρι τις 28 Μαρτίου του 2014 όταν η ταινία θα βγει -εκτός απροόπτου- στις αίθουσες.

Δείτε ακόμη:

Αληθινά επικό. Υπέροχες φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Νώε» του Ντάρεν Αρονόφσκι