Φεστιβάλ / Βραβεία

National Board of Review 2020: Ο Mπρους Σπρίνγκστιν παρουσιάζει το βραβείο στον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε

στα 10

To 1975 ο ένας κυκλοφορούσε το «Born to Run», το 1976 ο άλλος τον «Ταξιτζή». Αυτή είναι μία φιλία που κρατά δεκαετίες.

National Board of Review 2020: Ο Mπρους Σπρίνγκστιν παρουσιάζει το βραβείο στον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε

Οι δυο τους έχουν πολλές ομοιότητες. Και οι δυο ιταλοαμερικανοί δεύτερης γενιάς, μεγαλωμένοι στο περιθώριο της Νέας Υόρκης. Και οι δύο από γονείς που δεν είχαν καμία σχέση με τις τέχνες. Και οι δύο αρνήθηκαν τον ηρωϊσμό του αμερικανικού ονείρου και πλάσαραν την αλήθεια των αντι-ηρώων τους μέσα από το έργο τους. Ο ένας επέλεξε το σινεμά, ο άλλος το rock 'n' roll. Μόνο που ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε πάθος και με το rock 'n' roll, ενώ τα τραγούδια του Μπρους Σπρίνγκστιν μοιάζουν με ταινίες του σινεμά - έχουν χαρακτήρες, ιστορίες, ανατροπές και (αν οι αντιήρωες είναι τυχεροί) κάθαρση.

Δείτε κι αυτό: Οταν ο Μάρτιν συνάντησε τον Μπρους

National Board of Reviews Bruce and Scorsese 607 3

Υπάρχει κι ένας αστικός μύθος: ότι ο Σκορσέζε πήγαινε στις συναυλίες του νεαρού τότε Σπρίνγκστιν, εκεί στις αρχές των 70ς, όταν εκείνος συνήθιζε να λέει στο κοινό "Are ya talkin' to me?" και πέταξε την ατάκα στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο - να την πάρει κα να την κάνει ό,τι θέλει στη διάσημη πια σκηνή στον καθρέφτη.

Οποια κι αν είναι η αλήθεια, η εκτίμηση των δύο μέσα στις δεκαετίες παράμεινε ζεστή. Και, όλο και περισσότερο τελευταία, ο ένας δίνει το παρόν στις δουλειές του άλλου.

Θυμηθείτε κι αυτό: Οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Αλ Πατσίνο μιλούν αποκλειστικά στο Flix για τον «Ιρλανδό»

National Board of Reviews Bruce and Scorsese 607 1

Για αυτό και δεν είναι παράδοξο που ο Σκορσέζε επέλεγε τον Σπρίνγκστιν για να του παρουσιάσει το μεγάλο του βραβείο από το National Board of Reviews. «Ο Ιρλανδός» ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς και το γκαλά του σωματείου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν ανέβηκε στη σκηνή, έχοντας δίπλα του τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο (ο Αλ Πατσίνο κι ο Τζο Πέσι απουσίαζαν) και μίλησε γα τον «Ιρλανδό» ως μία «αναγκαία» ταινία. Γιατί παρουσιάζει «μία προφητική πλευρά της Αμερικής, ενός έθνους που χτίστηκε από μετανάστες».

Διαβάστε περισσότερα: Ο Μάρτιν Σκορσέζε τα παρατάει

National Board of Reviews Bruce and Scorsese 607 2

Ο Σκορσέζε ευχαρίστησε το Αφεντικό, αποκάλεσε το τρίο της ταινίας «3 Amigos» και όταν άρχισε ο Ντε Νίρο να αναφέρεται στο πώς τελικά κατάφεραν να τη γυρίσουν, τον έκοψε: «Εν ολίγοις... Netflix».

Για να δούμε αν ο ίδιος στην κατηγορία σκηνοθεσίας, η ταινία, αλλά και οι πρωταγωνιστές του (κυρίως ο εντελώς αγνοημένος προς το παρόν Ρόμπερτ Ντε Νίρο) θα βρεθούν στην οσκαρική κούρσα σε περίοπτη θέση. Οι υποψηφιότητες των Οσκαρ θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα για την απονομή των βραβείων του National Board of Review