Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού 2015: Μόνο αλήθεια!

στα 10

Στη δέκατη χρονιά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, στρέφοντας το βλέμμα σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού 2015: Μόνο αλήθεια!
How to Change the World

Από την 1η έως και τις 8 Αυγούστου, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιστρέφει για να θυμίσει τη δύναμη της τεκμηρίωσης σε ένα κόσμο που οφείλει περισσότερο σήμερα από ποτέ να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια.

Με 21 επιλεγμένα ντοκιμαντέρ και θεματολογία που ποικίλλει από την οικολογία μέχρι το σύγχρονο rock 'n' roll, το επετειακό Φεστιβάλ υποδέχεται φέτος τους προσκεκλημένους δημιουργούς και θεατές σε νέο χώρο, το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού, ενώ συνεχίζει και τα καθιερωμένο DocsTalk, το εργαστήρι για επαγγελματίες που προσφέρει στους Κύπριους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητές τους στην δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου.

The Look of Silence 607 The Look of Silence

Αναμεσά στα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού συναντάμε το βραβευμένο «The Look of Silence» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, δεύτερο μέρος του συγκλονιστικού «The Act of Killing», το επίσης βραβευμένο στις Κάννες «Αλάτι της Γης» των Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο και Βιμ Βέντερς για τη ζωή και το έργο του φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, το «Kurt Cobain: Montage of Heck» του Μπρετ Μόργκεν για την αφανή ζωή του Κερτ Κομπέιν που διεκδικεί τον τίτλο του μουσικού ντοκιμαντέρ της χρονιάς, το «How to Change the World» του Τζέρι Ρόθγουελ για τη γέννηση της Greenpeace το 1971, το «A Syrian Love Story» του Σον ΜακΑλιστερ που καταγράφει μέσα σε διάρκεια πέντε ετών την απίστευτη οδύσσεια προς τη Δύση των Σύριων προσφύγων, με στόχο την πολιτική ελευθερία και το βραβευμένο με το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας με όλο το παρασκήνιο της αποκάλυψης μυστικών υψηλής ασφαλείας από τον Τζον Σνόουντεν που αναστάτωσε την Αμερική.

Beloved Days 607 Πολυαγαπημένες Μέρες

Από την Κύπρο, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες Μέρες» του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη που αφηγείται την άγνωστη εμπειρία των κατοίκων του μικρού χωριού Κάρμι, όταν το 1970 υποδέχτηκαν ένα συνεργείο του Χόλιγουντ για τα γυρίσματα της ταινίας «Beloved», το ντεμπούτο του Τζορτζ Κοσμάτος, με πρωταγωνίστρια την Ρακέλ Γουέλς.

Bike vs. Cars 607 Bikes Vs Cars

To Φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία του την 1η Αυγούστου με την προβολή του «Bikes Vs Cars» του Φρέντρικ Γκέρτεν που φέρνει στο προσκήνιο το παγκόσμιο κυκλοφοριακό δράμα και την αιώνια αντιπαλότητα των ποδηλατών με τους οδηγούς αυτοκινήτων. Η ερώτηση «Θα επιτρέψουν τα οικονομικά συμφέροντα να επικρατήσουν τα ποδήλατα;» βρίσκει απάντηση σε ένα διεξοδικό και απολαυστικό οδοιπορικό στη δύσκολη ζωή της επιβίωσης στο δρόμο...

Dreamcatcher 607

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο Φεστιβάλ θα παραστούν σκηνοθέτες και παραγωγοί των ταινιών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να συνομιλήσει μαζί τους μετά τις προβολές. Ειδικότερα η Κιμ Λοντζινότο, δημιουργός της ταινίας «Dreamcatcher» θα παραστεί στην προβολή της ταινίας που αφηγείται τις εμπειρίες μιας πρώην πόρνης και θα παραδώσει masterclass για το έργο της και γενικότερα για την τέχνη του ντοκιμαντέρ, ανοιχτό για το κοινό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Συνδιοργανωτής και Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Iδρυμα Κύπρου. Tο Φεστιβάλ αποτελεί φέτος, μαζί με αλλά εφτά ευρωπαϊκά φεστιβάλ και οργανισμούς, μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Moving Docs. Το Moving Docs υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπός του είναι η από κοινού προώθηση ταινιών με έντονα περιβαλλοντικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Poster Lemesos Doc 2015

10o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού - Πληροφορίες

  • To αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.filmfestival.com.cy
  • Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους.
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@filmfestival.com.cy και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy καθώς και στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.
  • Είσοδος: €2 Ανά Tαινία / €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ) / Προπώληση Καρτών Φεστιβάλ: Chaplin’s Bar (Σαριπόλου 13)