Buzz

H Τζένιφερ Λόρενς γράφει για το σεξισμό στη βιομηχανία (και το Χόλιγουντ παραληρεί)

στα 10

Η Τζένιφερ Λόρενς είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στον κόσμο. Η αμοιβή της όμως παραμένει άνιση, σε σύγκριση με τους άντρες συνάδελφους της. Αυτό είναι το δικό της μανιφέστο για την ισότητα των φύλων.

H Τζένιφερ Λόρενς γράφει για το σεξισμό στη βιομηχανία (και το Χόλιγουντ παραληρεί)

Με τον τίτλο «Why Do I Make Less Than My Male Co‑Stars?» η Τζένιφερ Λόρενς έγραψε ένα άρθρο στο blog «Lenny» μιλώντας για τον φεμινισμό, την ανισότητα στην αμοιβή ανδρών και γυναικών στη βιομηχανία και τη δική της εμπειρία ως μια από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες ηθοποιούς σήμερα στο Χόλιγουντ.

Το άρθρο της έρχεται να προστεθεί στις όλο και πιο δυνατές φωνές που τον τελευταίο καιρό μιλούν για το σεξισμό στο Χόλιγουντ, τις χαμηλότερες αμοιβές που παίρνουν οι γυναίκες και τη διεκδίκηση της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα - εν μέσω και μιας αντιπαράθεσης για το τι σημαίνει «φεμινισμός» και πώς αυτός μπορεί να οριστεί στην εποχή μας. Η Μέριλ Στριπ, μια από τις μεγάλες υπέρμαχους της ισότητας βρέθηκε στο κέντρο του κυκλώνα όταν αρνήθηκε να δηλώσει «φεμινίστρια», ενώ όσα συνέβησαν στην πρεμιέρα του «Suffragette» στο Λονδίνο ήρθαν να επισφραγίσουν πως το θέμα είναι ανοιχτό και θα έχει συνέχεια...

Διαβάστε ακόμη: H Τζένιφερ Λόρενς είναι η πιο καλοπληρωμένη ηθοποιός στον κόσμο!

Jennifer Lawrence 607

Στο άρθρο της, η Τζένιφερ Λόρενς γράφει: «Σχετικά με το θέμα του φεμινισμού, έχω παραμείνει σχετικά σιωπηλή. Δεν μου αρέσει να συμμετέχω σε συζητήσεις που νιώθω ότι είναι "της μόδας" - άλλωστε είμαι και αυτός ο μαλάκας που δεν έκανα τίποτα για το "ice-bucket challenge" που έσωζε ζωές, επειδή ένιωθα ότι ήταν περισσότερο μόδα παρά ένας κοινωφελής σκοπός.... Δεν είμαι τέλεια, αλλά με το λόγια έρχεται και η αλλαγή, οπότε θέλω να είμαι ειλικρινής και εύχομαι να μην τσαντίσω κανέναν».

Εχοντας φυλάξει τα νώτα της, η Λόρενς συνεχίζει μπαίνοντας στην καρδιά του θέματος: «Είναι δύσκολο για μένα να μιλήσω για την εμπειρία μου σαν εργαζόμενη γυναίκα, γιατί μπορώ με ασφάλεια να πω πως τα προβλήματά μου δεν είναι ακριβώς αυτά με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν όλοι. Οταν έγινε το χακάρισμα της Sony και ανακάλυψα πόσο λιγότερο πληρώνομαι σε σχέση με τους τυχερούς ανθρώπους που έχουν πουλί, δεν θύμωσα με τη Sony. Θύμωσα με τον εαυτό μου. Ενιωσα αποτυχημένη ως διαπραγματεύτρια γιατί εγκατέλειπα πάντα νωρίς. Δεν ήθελα να τσακώνομαι πάνω από εκατομμύρια δολάρια που, ειλικρινά, εξαιτίας των franchises του "The Hunger Games" και των "X-Men", δεν τα χρειαζόμουν.... Δεν ήθελα να φανώ "δύσκολη" ή "κακομαθημένη". Και εκείνη την εποχή μου φάνηκε μια χαρά, μέχρι που είδα τις αμοιβές στο Ιντερνετ και ανακάλυψα πως κάθε άντρας με τον οποίο δούλεψα δεν ανησύχησε ποτέ αν θα είναι "δύσκολος" ή "κακομαθημένος"... Δεν νομίζω ότι είμαι η μόνη γυναίκα με αυτό το θέμα. Είμαστε κοινωνικά συμβιβασμένες να συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο; Μπορούμε και ψηφίζουμε μόλις εδώ και 90 χρόνια...».

Jennifer Lawrence 607

Διαβάστε ακόμη: Seriously? Η Εϊμι Πασκάλ ρίχνει το φταίξιμο της χολιγουντιανής εργασιακής ανισότητας... στις γυναίκες!

Στα απόρρητα έγγραφα που είδαν την δημοσιότητα μετά το διαβόητο χακάρισμα της Sony, η Τζένιφερ Λόρενς ανακάλυψε πως είχε πληρωθεί πολύ λιγότερο από τους τρεις συμπρωταγωνιστές της στο «American Hustle» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ (Τζέρεμι Ρένερ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Κρίστιαν Μπέιλ): «Βαρέθηκα να προσπαθώ να βρίσκω τον πιο "γλυκό" τρόπο να εκφράζω την αποψή μου και να παραμένω αρεστή. Να πάει να γαμηθεί. Δεν νομίζω ότι δούλεψα ποτέ για κάποιον άντρα ο οποίος ασχολήθηκε με το να βρει τον τρόπο για να ακουστεί η φωνή του. Απλά ακούγεται. Ο Τζέρεμι Ρένερ, ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο Μπράντλεϊ Κούπερ όλοι πάλεψαν και πέτυχαν να διαπραγματευτούν μεγάλα συμβόλαια για τους εαυτούς τους. Είμαι σίγουρη πως τους σχολιάσαν ως σκληρούς και με τακτική, ενώ εγώ ήμουν απασχολημένη με το να μην φανώ κακομαθημένη, χωρίς τελικά να πάρω το μερίδιο που δικαιούμαι. Το λέω ξανά, αυτό μπορεί να μην έχει να κάνει ΤΙΠΟΤΑ με τον κόλπο μου, αλλά δεν είχα τελικά λάθος, όταν σε ένα ακόμη έγγραφο που διέρρευσε, ένας παραγωγός αναφέρθηκε σε μια συνάδελφο ως "κακομαθημένη". Για κάποιο λόγο, δεν μπορώ καθόλου να σκεφτώ να το λέει αυτό κάποιος για έναν άντρα.»

Οι αντιδράσεις στο άρθρο της Τζένιφερ Λόρενς ήταν άμεσες και ενθουσιώδεις από μεγάλα ονόματα του σινεμά - και πρώτο πρώτο τον Μπράντλει Κούπερ, ο οποίος δήλωσε: «Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλον τον κόσμο. Και αυτό είναι ένα κομμάτι του. Κάθε φορά που υπάρχει ένα μέρος όπου μια φωνή μπορεί να ακουστεί, είναι κάτι τέλειο. Λατρέυω τις δυνατές γυναίκες. Νομίζω ότι κάνουν τη διαφορά». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σιένα Μίλερ, συμπρωταγωνίστρια του Κούπερ στο «Burnt»: «Τελικά, νομίζω πως έχει να κάνει με το να δίνεις αξία στον εαυτό σου. Αν ήμουν σε μια τέτοια κατάσταση θα ένιωθα δυστυχισμένη. Νομίζω πως όλοι πρέπει να αρχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας».

Ανάμεσα σε όσους υποστήριξαν την Τζένιφερ Λόρενς, η Τζέσικα Τσαστέιν, η Εμα Γουότσον, η Ελίζαμπεθ Μπανκς, ο δηλωμένος «φεμινιστής» Μαρκ Ράφαλο και η Χίλαρι Κλίντον:

Διαβάστε και δείτε ακόμη: