Industry

Seriously? Η Εϊμι Πασκάλ ρίχνει το φταίξιμο της χολιγουντιανής εργασιακής ανισότητας... στις γυναίκες!

στα 10

Η διωγμένη από τη Sony, πρώην αντιπρόεδρος της, Εϊμι Πασκάλ, μάς αποκαλύπτει το άσχημο πρόσωπο της χολιγουντιανής βιομηχανίας: «για την ανισότητα πληρωμής των γυναικών, φταίνε οι γυναίκες» λέει εκείνη. Οι γυναίκες που βρίσκονται στη θέση της Πασκάλ, συμπεραίνουμε εμείς.

Seriously? Η Εϊμι Πασκάλ ρίχνει το φταίξιμο της χολιγουντιανής εργασιακής ανισότητας... στις γυναίκες!

Ισως επειδή η Εϊμι Πασκάλ έχει πλέον απολυθεί, το παραδέχτηκε δεν ήταν «οικειοθελής αποχώρηση» από τη Sony, νιώθει ότι δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει. Ισως γιατί είναι το έξω-από-τα-δόντια στιλ business woman (όταν αυτό τη συμφέρει να το πουλήσει έτσι), να πιστεύει ότι όλα επιτρέπονται. Οποιος και να είναι ο λόγος, ο Εϊμι Πασκάλ έδωσε πρόσφατα μία συνέντευξη-ομιλία, όπου παραδέχτηκε ότι το σκάνδαλο υποκλοπών της Sony τής στοίχησε τη θέση της, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει γιατί έκανε απλώς τη δουλειά της και, πάνω από όλα, ξεστόμισε ότι οι γυναίκες δε θα έπρεπε να δέχονται τα χρήματα που τους πλήρωνε, αλλά είναι ανασφαλείς και συμφωνούν στα πάντα.

Οι ερωτήσεις έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου «Women in the World» που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Σαν Φρανσίσκο. Η Πασκάλ εμφανίστηκε στη σκηνή μαζί με την Τίνα Μπράουν για να απαντήσει σε ερωτήσεις της που είχαν θέμα τις γυναίκες και την όποια δύναμή τους στο Χόλιγουντ.

Amy Pascal on women 607

Με ύφος «ωμής ειλικρίνειας», η πρώην μεγάλη κυρία της Sony συζήτησε για τις διαρροές που αποκάλυψαν ότι π.χ. η οσκαρική Τζένιφερ Λόρενς πληρώθηκε (επί εξουσίας της) λιγότερο από όλους τους άλλους ηθοποιούς για το «American Hustle», λέγοντας ότι οι ηθοποιοί είναι «ανασφαλείς χωρίς όρια» κι ότι «σ' αυτό το παράξενο σύμπαν που ονομάζουμε Χόλιγουντ δεν χρειάζεται κανείς να είναι καλό παιδί».

Διαβάστε τρία highlights από όσα είπε:

Για τις γυναίκες ηθοποιούς και γιατί τις πλήρωνε λιγότερο

«Κοιτάξτε ποιο είναι το θέμα: εγώ δευθύνω μία επιχείρηση. Αν ο κόσμος δέχεται να δουλεύει με λιγότερα χρήματα, τους δίνω λιγότερα χρήματα. Οι γυναίκες δε θα έπρεπε να δουλεύουν για λιγότερα χρήματα. Θα έπρεπε να ξέρουν την αξία τους. Να μη δέχονται τίποτα λιγότερο. Σταματήστε να είστε τόσο ανασφαλείς - δε χρειάζεστε τη δουλειά τόσο πολύ!»

Για την ανασφάλεια των ηθοποιών

«Οι ηθοποιοί είναι κακομαθημένοι και ανασφαλείς. Δεν έχετε συναντήσει στη ζωή σας τέτοιο πράγμα. (Σαρκαστικά) ''Είναι τόοοοοσο μοναδικοί και υπέροχοι". Εχουν αυτό το "μαγικό" άστρο που δεν έχει κανείς άλλος. Στην πραγματικότητα χρειάζονται συνεχώς να επιβεβαιώνουν ότι τους αγαπάς. Οτι είναι όντως "μαγικοί"...»

Για το πώς κρατάς τη θέση σου στο Χόλιγουντ

«Ολοι το ξέρουμε και όλοι το καταλαβαίνουμε: σ' αυτό το παράξενο σύμπαν που ονομάζεται Χόλιγουντ δε χρειάζεται να είμαστε καλά παιδιά, δε θα λειτουργούσε το σύστημα έτσι...»

Για την Αντζελίνα που αποκάλεσε ''κακομαθημένη, ατάλαντη γκόμενα"

«Και η Αντζελίνα το καταλαβαίνει ότι έτσι δουλεύει το σύστημα. Δεν έδωσε σημασία...»

Amy Pascal on women 607 2

Μερικά θέματα προς συζήτηση, κυρία Πασκάλ. Κανείς μας δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι σε μία τεράστια βιομηχανία όπως το Χόλιγουντ υπάρχει αξιοκρατία, δικαιοσύνη, εργασιακό ήθος. Καμία μας επίσης δεν περιμένει σημαντικές κοσμογονικές αλλαγές επειδή, 25 χρόνια τώρα, όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις εξουσίας στα στούντιο. Είναι όμως εντελώς αποκαρδιωτικό, ανήθικο και χυδαίο, να έχεις μπροστά σου μία πρώην Σιδηρά Κυρία, η οποία τώρα που τιμωρήθηκε από το σύστημα το οποίο βοηθούσε να συντηρεί όλες τους τις ανισότητες, «σου αποκαλύπτει την ωμή αλήθεια». Seriously?

Κυρία Πασκάλ, η Τζένιφερ Λόρενς είναι ανερχόμενη πιτσιρίκα, οσκαρικών προδιαγραφών, με εξαιρετικό box office record και ίσως λάθος ατζέντη. Εσείς, πώς την προστατέψατε; Ποια η ευθύνη των γυναικών στην εξουσία για το πώς μεταχειρίζεται η εξουσία τις γυναίκες; Επιβεβαιώνεται λοιπόν για άλλη μία φορά ο εμετικός κανόνας λοιπόν: φοβού τις μειονότητες σε θέσεις ισχύος γιατί τρέμουν τόσο πολύ για την καρέκλα τους, που θα βλάψουν τους ομοίους τους για να αποδείξουν στο σύστημα ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται από αυτούς. Στην προκειμένη περίπτωση: από τις ελάχιστες «αυτές».

Στο προηγούμενο φεστιβάλ Καννών είχε πέσει στα χέρια μας μία έρευνα (κι ένα μονόστηλο κείμενο, θαμμένο στις μεσαίες σελίδες) του περιοδικού Ηollywood Reporter που έδειχνε με νούμερα, ποσοστά και συγκεκριμμένες αναφορές ότι το σεξιστικό σύστημα στο χόλιγουντ υποφέρει περισσότερο από τις ίδιες τις γυναίκες: γυναίκες παραγωγοί είναι αυτές που πιέζουν πολύ περισσότερο τις γυναίκες ηθοποιούς για γυμνό, γυναίκες διευθύντριες στούντιο (καλή ώρα) τις αμείβουν λιγότερο, γυναίκες δικηγόροι της βιομηχανίας είναι οι πιο αδίστακτες στη διαμόρφωση συμβολαίων που δεν τους επιτρέπουν την παραμικρή απόκλιση από το σύστημα.

Σήμερα με τις «έξω από τα δόντια» δηλώσεις της, η Πασκάλ το επιβεβαιώνει. Θέλετε και συγχαρητήρια τώρα για την ειλικρίνειά σας; Πηγαίνετε να απολαύσετε την αποζημείωση που σίγουρα εξασφαλίσατε, συνεχίστε να κοιμάστε ήσυχα τα βράδια επαινώντας τον εαυτό σας για το πόσο ικανή, δυναμική γυναίκα είστε σ' ένα ανδροκρατούμενο κόσμο και αγνοήστε την πολύ μικρή λέξη που περιγράφει την μεγάλη εικόνα του εαυτού σας: bitch.

Και είναι κρίμα γιατί οι ικανές, δυναμικές γυναίκες αυτού του κόσμου δεν χρειάζεται να υποκύπτουν σε τέτοια στερεότυπα. Ομως, πώς το είπατε κυρία Πασκάλ; «Σταματήστε να είστε τόσο ανασφαλείς - δε χρειάζεστε τη δουλειά τόσο πολύ!»

Διαβάστε περισσότερα: