Buzz

Ο μάγος του φυσιοδιφικού ντοκιμαντέρ, Ζαν Πενλεβέ, στο Exile Room

στα 10

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, το Exile Room διοργανώνει ένα αφιέρωμα στο πρωτοποριακό έργο του Γάλλου φυσιοδίφη και avant-garde κινηματογραφιστή Ζαν Πενλεβέ, με μια προβολή των σημαντικότερων ταινιών του.

Flix Team
Ο μάγος του φυσιοδιφικού ντοκιμαντέρ, Ζαν Πενλεβέ, στο Exile Room

Νυχτερίδες βαμπίρ, φιλήδονα χταπόδια, λιλιπούτειοι δολοφόνοι, ιππόκαμποι σε κομψές χορογραφίες, ντελικάτα ασπόνδυλα και φαντασμαγορικοί μικροοργανισμοί ορατοί μονάχα μέσα από το άγρυπνο βλέμμα του μικροσκοπίου του: Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους σαγηνευτικούς ήρωες των μικρού μήκους κομψοτεχνημάτων με τα οποία ο πολυμήχανος Ζαν Πενλεβέ έφερε σε επαφή το κοινό με τα μυστήρια της φύσης, κάνοντας για πρώτη φορά προσιτές σε ένα ευρύ ακροατήριο τις επιστημονικές ανακαλύψεις και εξελίξεις της εποχής του.

Απαθανατίζοντας τους ακριβοθώρητους πρωταγωνιστές του, πολλές φορές μέσα από πρωτοποριακό τεχνικό εξοπλισμό δικής του έμπνευσης, και συνοδεύοντας τα αλλόκοτα μπαλέτα τους με κλασική, τζαζ ή ακόμα και ηλεκτρονική μουσική επένδυση κι ένα συχνά σαρδόνιο, παιχνιδιάρικο voice over, o δαιμόνιος Γάλλος δημιουργός ξεπέρασε τα στενά όρια του φυσιοδιφικού ντοκιμαντέρ για να κερδίσει την εκτίμηση των σουρεαλιστών και να φλερτάρει –σχεδόν αυθόρμητα– με τον πειραματικό κινηματογράφο.

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 15 ντοκιμαντέρ που διεκδικούν μια υποψηφιότητα για Οσκαρ

Jean Painlevé 607

Πρόδρομος του Ζακ-Ιβ Κουστό και του Σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο, συνεργάτης σκηνοθετών όπως ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και ο Ζορζ Φρανζί, ανήσυχος επιστήμονας κι εφευρέτης, ο Ζαν Πενλεβέ πάντρεψε σκανδαλιστικά το παρεξηγημένο είδος του οικολογικού κι επιστημονικού ντοκιμαντέρ με το avant-garde σινεμά και την ποίηση για να μας συστήσει έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο κάτω από τα φύκια και τη λάσπη.

Το Exile Room επέλεξε και παρουσιάζει, για τα μάτια σας μόνο, ένα πρόγραμμα επτά ταινιών μικρού μήκους από μια πληθωρική φιλμογραφία πάνω από 200 ταινιών, σκηνοθετημένων μέσα σε διάστημα πενήντα ετών, από το 1928 μέχρι το 1978. Μια επιλογή ενδεικτική μιας συναρπαστικής καριέρας κι ενός πολυσχιδούς, ασυμβίβαστου ταλέντου.

INFO
Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00
Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι), τηλ: 2103223395, www.exileroom.gr
Στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους – Είσοδος δωρεάν

Jean Painlevé 607

Διαβάστε ακόμη