Buzz

Ο Ζακ Οντιάρ δεν θέλει ποτέ, ξανά, να διαγωνιστεί σε φεστιβάλ

στα 10

Ο Γάλλος σκηνοθέτης (και υπέροχος ανθρωπιστής), δήλωσε στο Φεστιβάλ του Τορόντο ότι βαρέθηκε την ιδέα του κινηματογραφικού διαγωνισμού.

Ο Ζακ Οντιάρ δεν θέλει ποτέ, ξανά, να διαγωνιστεί σε φεστιβάλ

Μόνο με τις δύο τελευταίες ταινίες του, ο Ζακ Οντιάρ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών (το 2015 με το «Dheepan») και το Λιοντάρι Σκηνοθεσίας (πριν δυο μέρες, στο Φεστιβάλ Βενετίας, με το «The Sisters Brothers»). Και κάπου εδώ φαίνεται πως τελειώνει η δική του πορεία των βραβείων, εκούσια και συνειδητά.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ζακ Οντιάρ μιλά (με τη σοφία του Γάλλου διανοούμενου) για τη θέση της γυναίκας στο σινεμά

Από το Τορόντο, όπου παρουσιάζει τη Βορειοαμερικανική πρεμιέρα του «The Sisters Brothers», ο Οντιάρ μήνυσε στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ να μην τον περιμένουν πια. «Στις Κάννες, δεν νιώθω πια την ανάγκη να παρίσταμαι,» είπε ο σκηνοθέτης. «Δεν θέλω να συμμετέχουν οι ταινίες μου στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα κι αν μου το πρότεινε ο Τιερί Φρεμό θα το απέρριπτα. Μου είναι αδιάφορο αν θα πάω στις Κάννες ή όχι. Δεν θέλω να είμαι σε κανένα Διαγωνιστικό Τμήμα, πουθενά.»

Sisters Brothers 607 3«The Sisters Brothers»

Εκείνο που, όπως εξήγησε ο Οντιάρ, τον κούρασε περισσότερο, είναι το «δράμα» που περιέβαλλε φέτος το Φεστιβάλ Καννών, ιδιαίτερα η διαμάχη του με το Netflix, παρότι ο σκηνοθέτης, στο ζήτημα του αποκλεισμού των ταινιών που προβάλλονται streaming από το Διαγωνιστικό Τμήμα, τίθεται με την πλευρά του Φεστιβάλ: «Σε γενικές γραμμές, χέστηκα (I don't give a shit, είπε), αλλά είναι πάντα δύσκολο να κάνεις ταινίες. Ο κόσμος αλλάζει και δεν ξέρω καν αν ο κόσμος θέλει ακόμα να βλέπει ταινίες. Αυτό είναι το πρόβλημα με το Netflix. Μιλάμε για σινεμά όταν πρόκειται για tablet; Αυτό δεν είναι σινεμά.»

Δείτε ακόμη: Οι Τζέικ Τζίλενχαλ και Χοακίν Φίνιξ είναι οι «The Sisters Brothers» στο τρέιλερ της νέας ταινίας του Ζακ Οντιάρ

Ταυτόχρονα, ο Οντιάρ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του «The Sisters Brothers» στην Αμερική: «Νομίζω ότι αρέσω στους ανθρώπους εδώ. Απλώς δεν με γνωρίζουν. Αυτό μπορεί ν' αλλάξει, αλλά εγώ όχι. Το "The Sisters Brothers" με συστήνει ωραία. Γιατί είναι λίγο πνευματώδες.»

Περισσότερο από «λίγο πνευματώδες» θα λέγαμε εμείς, μια και το «The Sisters Brothers» είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν που ξεκινά.

Διαβάστε τη γνώμη του Flix: Βενετία 2018 | O Ζακ Οντιάρ κατασκευάζει ένα 5άστερο (αντι)γουέστερν με το «Sisters Brothers»