Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2018: Τα βραβεία

στα 10

Χρυσό Λιοντάρι στο «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, δύο μεγάλα βραβεία για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου! Ολοι οι νικητές του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας εδώ.

Flix Team
Βενετία 2018: Τα βραβεία

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο απέδειξε ότι εκτός από υπέροχος σκηνοθέτης, είναι και άξιος Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, επιβραβεύοντας, μαζί με τα μέλη της επιτροπής του, τις αληθινά σπουδαιότερες και σημαντικότερες ταινίες του φετινού Διαγωνιστικού Προγράμματος.

Ετσι, ο Αλφόνσο Κουαρόν και το προσωπικό «Roma» του σήκωσαν τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου έσκισε, με τον Αργυρό Λέοντα (Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής) και το βραβείο ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν (πρόσω ολοταχώς για τα Οσκαρ) κι ο Ζακ Οντιάρ ξεχώρισε για την ώριμη, τόσο γοητευτική ταινία του, «The Sisters Brothers», που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή τίμησε τρανταχτά το «The Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ, με δύο βραβεία, Νέου Ηθοποιού και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, φέρνοντας στο επίκεντρο το φιλμ που μίλησε για ισότητα, γυναικεία δύναμη, ρατσισμό, με ιδιαίτερη και καθηλωτική κινηματογραφική φωνή. Παράλληλα, οι αδελφοί Κοέν αναγνωρίστηκαν για μια από τις ωραιότερες ταινίες τους των τελευταίων χρόνων, το «The Ballad of Buster Scruggs», ενώ ο Γουίλεμ Νταφό κέρδισε, επιτέλους, το πρώτο μεγάλο βραβείο της καριέρας του, για το ρόλο του Βίνσεντ βαν Γκογκ στο «At Eternity's Gate» του Τζούλιαν Σνάμπελ.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά, τα Βραβεία του 75ου Φεστιβάλ Βενετίας και τις δηλώσεις των νικητών.

Η ομάδα του Flix βρίσκεται στη Βενετία και θα μεταφέρει συνεχώς όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Κάντε κλικ στο στο ειδικά αφιερωμένο στο Φεστιβάλ τμήμα του για να δείτε όλα τα τελευταία νέα, ανταποκρίσεις, κριτικές και τα στιγμιότυπα που ξεχωρίζουν.

venezia 75 607Ο Γιώργος Λάνθιμος και η πρωταγωνίστριά του, Ολίβια Κόλμαν, μπαίνουν στην αίθουσα για την απονομή - ποιου βραβείου;

venezia 75 607Ο Αλφόνσο Κουαρόν δίνει αυτόγραφα και φωτογραφίζεται, λίγο πριν μάθει τι θα κερδίσει φέτος το «Roma» του.


Τα βραβεία του Επίσημου Διαγωνιστικού επέλεξε η Κριτική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και μέλη τους Σίλβια Τσανγκ, Τρίνε Ντίρχολμ, Νικόλ Γκαρσιά, Πάολο Τζενοβέζε, Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα, Τάικα Γουαϊτίτι, Κριστόφ Βαλτς και Ναόμι Γουοτς.

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο καλεί την Επιτροπή του, τους «αγαπημένους φίλους τους» στη σκηνή για την απονομή των βραβείων του Διαγωνιστικού.

Επίσημο διαγωνιστικό

venezia 75 607

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ηθοποιό: Μπεϊκάλι Γκανάμπαρ, «The Nightingale»

Ο Αυστραλός, Αβορίγινας, εκπληκτικός ηθοποιός (χορευτής πριν αυτή την ταινία), ευχαριστεί τις γυναίκες που δημιούργησαν αυτή την ταινία κι όλους τους συνεργάτες, που αποτύπωσαν με αλήθειες την ιστορία της Αυστραλίας, χωρίς να την ωραιοποιούν. Μόνο αντιμετωπίζοντας κατά πρόσωπο τον πόνο, θα τον θεραπεύσουμε, λέει ο Μπεϊκάλι Γκανάμπαρ.

venezia 75 607

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «The Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ

Το σινεμά είναι μέσα στην καρδιά μου, λέει η Κεντ. Απευθύνεται στις γυναίκες εκεί έξω που θέλουν να κάνουν ταινίες, «σας παρακαλώ κάντε τις, σας χρειαζόμαστε. Η γυναικεία δύναμη είναι η πιο θεραπευτική δύναμη στον κόσμο». Αφιερώνει την ταινία της στους Αβορίγινες της Τασμανίας.

venezia 75 607

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: Τζόελ και Ιθαν Κοέν, «The Ballad of Buster Scruggs»

Παραλαμβάνει ο Τιμ Μπλέικ Νέλσον που πρωταγωνιστεί σε μια από τις έξι ιστορίες της ταινίας. Ευχαριστεί εκ μέρους των αδελφών Κοέν το Φεστιβάλ, την Επιτροπή και τους συνεργάτες της ταινίας και το Netflix. Ο ίδιος ευχαριστεί τους αδελφούς Κοέν, επειδή «εκτός από την κινηματογραφική ιδιοφυΐα τους, είναι δυο από τους πιο έντιμους ανθρώπους που ξέρω».

venezia 75 607

Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Γουίλεμ Νταφό, «At Eternity's Gate» του Τζούλιαν Σνάμπελ

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βραβείο σε ολόκληρη την καριέρα του Γουίλεμ Νταφό! Ο ηθοποιός ευχαριστεί για τη ζεστή υποδοχή της ταινίας. «Στην ταινία μας, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ λέει, είμαι οι πίνακές μου. Ο Τζούλιαν Σνάμπελ είναι αυτή η ταινία.» Ευχαριστεί συνεργάτες εντός κι εκτός οθόνης και την Ιταλίδα σύζυγό του.

Διαβάστε αναλυτικότερα: Tο πρώτο μεγάλο βραβείο ερμηνείας του Γουίλεμ Νταφόε... ever!

venezia 75 607

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Ολίβια Κόλμαν, «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Γιώργος Λάνθιμος χειροκροτεί από τη θέση του, την υπέροχη Ολίβια Κόλμαν που βουρκώνει στη σκηνή. «Είμαι υπερβολικά συναισθηματική,» λέει η ηθοποιός. Ευχαριστεί την Εμα Στόουν, τη Ρέιτσελ Βάις και ειδικά τον Γιώργο Λάνθιμο που της έδωσε το ρόλο που τόσο αγάπησε. Στα ιταλικά, δηλώνει τον έρωτά της για τη Βενετία κι ευχαριστεί που η πόλη αγάπησε την ταινία. Ο δρόμος για το Οσκαρ της Ολίβια Κόλμαν, είναι, από αυτή τη στιγμή, ανοιχτός!

Διαβάστε αναλυτικότερα: Η Ολίβια Κόλμαν κερδίζει το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Sisters Brothers 607 7

Αργυρό Λιοντάρι Σκηνοθεσίας: Ζακ Οντιάρ, «The Sisters Brothers»

Ο Ζακ Οντιάρ έχει επιστρέψει στη Γαλλία, αλλά έχει στείλει βιντεομήνυμα ευχαριστιών.

venezia 75 607

Αργυρό Λιοντάρι Μεγάλο Bραβείο της Eπιτροπής: «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Γιώργος Λάνθιμος κερδίζει για δεύτερη φορά βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας, μετά το Βραβείο Σεναρίου για τις «Αλπεις». Ευχαριστεί τους συνεργάτες του από σκηνής κι ιδιαίτερα τις τρεις απίθανες γυναίκες με τις οποίες συνεργάστηκε.

Διαβάστε αναλυτικότερα: Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

venezia 75 607

Χρυσό Λιοντάρι: «Roma», Αλφόνσο Κουαρόν

«Για να δω αν μπορώ να προφέρω το όνομά του σωστά,» αστειεύεται ο Μεξικανός επίσης και στενός του φίλος, Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Ο Κουαρόν ευχαριστεί το Φεστιβάλ και τους συνεργάτες του και όσους τον εμπιστεύτηκαν για να κάνει αυτή την τόσο προσωπική ταινία και να την παρουσιάσει στον κόσμο. Ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους Μεξικανούς συντελεστές της ταινίας, τις ηθοποιούς του «που ενσάρκωσαν τις γυναίκες που με μεγάλωσαν». Σήμερα είναι τα γεννέθλια της πραγματικής νταντάς του, στην ιστορία της οποίας στηρίχτηκε η ταινία και της το αφιερώνει, δηλώνοντας την αγάπη του σ' εκείνη, στην οικογένειά του και στην πατρίδα του, το Μεξικό.

Και για κλείσιμο...

venezia 75 607

...ο Γιώργος Λάνθιμος χειροκροτεί όρθιος τον Χρυσό Λέοντα του Αλφόνσο Κουαρόν, με την Ολίβια Κόλμαν δεξιά του και, στ' αριστερά του, τον Ευθύμη Φιλίππου.


Παράλληλα τμήματα

Βραβείο καλύτερου VR φιλμ: «Spheres» της Ελίζα ΜακΝιτ, Η.Π.Α., Γαλλία

Βραβείο καλύτερης VR εμπειρίας: «Buddy Vr» του Τσακ Τσε, Νότια Κορέα

Καλύτερη VR Αφήγηση: «L' Île des Morts» του Μπενζαμέν Νιέλ, Γαλλία

Καλύτερο ντοκιμαντέρ για το σινεμά στο τμήμα Venice Classics: «The Great Buster: A Celebration» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς

Καλύτερη αποκατεστημένη ταινία του Venice Classics: «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη - Βραβείο Λουίτζι Ντε Λαουρέντις: «The Day I Lost my Shadow», Σουνταντέ Κααντάν, Συρία

Βραβείο καλύτερης μικρού μήκους τμήματος Orizzonti: «Kado», Αντίτια Αχμάντ

Βραβείο καλύτερου σεναρίου ταινίας του τμήματος Orizzonti: «Jinpa», Πέμα Τσέντεν

Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας ταινίας του τμήματος Orizzonti: Κάις Νασίφ, «Tel Aviv on Fire»

Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας ταινίας του τμήματος Orizzonti: Νατάλια Κουντριασόβα, «The Man Who Surprised Everyone»

Ειδικό βραβείο του τμήματος Orizzonti: «Anons», Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν

Βραβείο σκηνοθεσίας ταινίας του τμήματος Orizzonti: Εμίρ Μπαϊγκαζίν, «Ozen»

Βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος Orizzonti: «Manta Ray», Πούτιπονγκ Αρουνπενγκ


Δείτε εδώ ολόκληρη την τελετή λήξης του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας:



Η ομάδα του Flix βρίσκεται στη Βενετία και θα μεταφέρει συνεχώς όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Κάντε κλικ στο στο ειδικά αφιερωμένο στο Φεστιβάλ τμήμα του για να δείτε όλα τα τελευταία νέα, ανταποκρίσεις, κριτικές και τα στιγμιότυπα που ξεχωρίζουν.