Buzz

O Ιντρις Ελμπα είναι αντίθετος με την λογοκρισία στην κινηματογραφική βιομηχανία

στα 10

Μετά το σάλο που είχε προκαλέσει η προσωρινή απόσυρση του «Οσα Παίρνει ο Ανεμος» από το HBO Max, ο διάσημος ηθοποιός αποφάσισε να τοποθετηθεί πάνω στα όσα λέγονται τον τελευταίο καιρό για τον ρατσισμό και την ελευθερία του λόγου.

O Ιντρις Ελμπα είναι αντίθετος με την λογοκρισία στην κινηματογραφική βιομηχανία

Το ξέσπασμα των εξεγέρσεων, απ’ άκρη σε άκρη στην Αμερική, που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς και η δημιουργία του κινήματος #blacklivesmatter έχει επηρεάσει βαθιά και την κινηματογραφική βιομηχανία. Πρόσφατα μάλιστα η ιδέα για το ποιες ταινίες θα πρέπει να προβάλλονται και για το ποιες όχι, και ποιες από αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιο συνοδευτικό ενημερωτικό μήνυμα έχει δημιουργήσει μια σωρεία αντιπαραθέσεων, κυρίως μετά και την απόφαση του HBO Max να αποσύρει, έστω και προσωρινά, το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος».

Ομως ο Ιντρις Ελμπα δεν είναι και τόσο σίγουρος για το κατά πόσο οι ταινίες θα πρέπει να περνάνε από έλεγχο και στο τέλος να λογοκρίνονται. Μιλώντας στο Radio Times, όταν ο γνωστός ηθοποιός ρωτήθηκε για εάν συμφωνεί με την ιδέα του να υπάρχει προειδοποίηση για το κοινό για τις τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που περιέχουν ξεπερασμένες και ρατσιστικές απεικονίσεις χαρακτήρων πριν την προβολή τους, ο ίδιος απάντησε πως η ελευθερία του λόγου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τις τέχνες και το σύστημα καταλληλότητας θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

Διαβάστε ακόμα: Ο Γκάι Ρίτσι ιδρύει ένα πρόγραμμα στήριξης μαύρων Βρετανών σπουδαστών κι ειδικευόμενων στο σινεμά

Idris Elba 607

«Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου, αλλά το θέμα είναι ότι η ελευθερία αυτή του λόγου δεν είναι κατάλληλη για όλους», δήλωσε ο Ελμπα και συνέχισε, αστειευόμενος, λέγοντας «για αυτό έχουμε σύστημα καταλληλότητας λέγοντας μας ότι αυτό το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για U, PG, 15, 18, X… Δεν γνωρίζω βέβαια τι είναι το Χ.»

Ο Ελμπα συνέχισε εξηγώντας περισσότερο τις απόψεις του για την λογοκρισία λέγοντας πως οι ταινίες και οι σειρές πρέπει να υπάρχουν, ακόμα κι αν έχουν ρατσιστικές απεικονίσεις και αντιλήψεις, κυρίως γιατί έτσι θα εκπαιδεύσουν τον κόσμο για το τι υπήρχε πριν. «Για να χλευάσεις την αλήθεια πρέπει να την γνωρίζεις. Αλλά το να λογοκρίνεις ρατσιστικά θέματα μέσα σε ένα σόου, να το αποσύρεις… για μισό λεπτό, νομίζω πως οι θεατές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κάποιοι έκαναν τέτοια σόου. Από σεβασμό για το ό,τι συμβαίνει τώρα, διάφοροι επίτροποι αποσύρουν πράγματα που πιστεύουν ότι δεν αντικατοπτρίζουν το σήμερα – δίκαιο και μπράβο σας. Αλλά για να προχωρήσουμε μπροστά οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ελευθερία του λόγου είναι αποδεχτή, αλλά το κοινό πρέπει να γνωρίζει και στο τι πάει να μπλέξει. Δεν πιστεύω στην λογοκρισία. Πιστεύω ότι πρέπει να μας επιτρέπεται να λέμε αυτό που θέλουμε να λέμε. Γιατί, εξάλλου, λέμε ιστορίες [μέσω των ταινιών].»

Διαβάστε ακόμα: Αρκετά με την «αποποίηση ευθύνης», αφήστε μας να δούμε τις ταινίες