Industry

Αρκετά με την «αποποίηση ευθύνης», αφήστε μας να δούμε τις ταινίες

στα 10

Το Sky, ο μεγαλύτερος βρετανικός πάροχος Pay-TV, βάζει «προειδοποίηση» σε 16 ταινίες που προβάλλει.

Αρκετά με την «αποποίηση ευθύνης», αφήστε μας να δούμε τις ταινίες

Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε μοιάζει να είναι η... στρατηγική στην οποία συγκλίνουν οι περισσότεροι πάροχοι περιεχομένου στην Αμερική και τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την οργή που εξαπέλυσε το κοινό στα social media, εναντίον του «Οσα Παίρνει ο Ανεμος» και της ρατσιστικής ιδεολογίας που εκφράζει.

Διαβάστε ακόμη: Ταινίες στην πυρά. Η καταστροφική ακύρωση ενός σύνθετου κληροδοτήματος

Το βρετανικό Sky, ο μεγαλύτερος πάροχος περιεχομένου της χώρας και, συγκεκριμένα, το Sky Cinema, η πλατφόρμα του που προβάλλει ταινίες από μια γιγαντιαία ταινιοθήκη, ανάμεσά τους και τα φιλμ της Disney, ξεχώρισε προς το παρόν 16 ταινίες από τον κατάλογό της, οι οποίες θα προβάλλονται με disclaimer, δηλαδή μια δήλωση αποποίησης ευθύνης. Η δήλωση αυτή γράφει, «Αυτή η ταινία περιέχει παρωχημένους τρόπους συμπεριφοράς, έκφρασης και πολιτισμικής απεικόνισης, που σήμερα ενδέχεται να προσβάλλουν.»

flash gordon 607 Ο Μαξ φον Σίντοφ στο «Flash Gordon»

Οι ταινίες αυτές είναι τα «The Goonies», «Aliens» (επειδή τη Λατίνα Βάσκεζ υποδύεται λευκή ηθοποιός), «Dumbo» (επειδή τα μαύρα κοράκια μιλούν με την αφροαμερικανική αργκό της εποχής και ο αρχηγός τους λέγεται Τζιμ Κρόου, όπως ονομάζονταν οι νόμοι του φυλετικού διαχωρισμού που εφαρμόζονταν στις Η.Π.Α. ως το 1965), «Οσα Παίρνει ο Ανεμος», «Λόρενς της Αραβίας», «Tropic Thunder», «The Jazz Singer», «The Littlest Rebel», «Trading Places», «The Lone Ranger», «Balls of Fury», «The Last Samurai», «Breakfast at Tiffany's», «Flash Gordon» (για τη ρατσιστική απεικόνιση των Ασιατών στο πρόσωπο του Αυτοκράτορα Μινγκ του Μαξ φον Σίντοφ), «Aladdin» (για τη στερεοτυπική προσέγγιση της Ανατολής) και «The Jungle Book», το παλιό animation της Disney, αλλά και το live action ριμέικ του Τζον Φαβρό, του 2016, το οποίο πόσο παρωχημένα ήθη μπορεί να παρουσιάζει; Των τεσσάρων χρόνων πριν; Η δήλωση τοποθετήθηκε και στο ριμέικ του «Αλαντίν» με τον Γουιλ Σμιθ, αλλά σύντομα αφαιρέθηκε, ως λάθος.

Διαβάστε ακόμη: Οχι ΗΒΟ Max, η λύση δεν είναι να κατεβάσεις το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος» από την πλατφόρμα σου

Το Sky εξηγεί, επιπλέον, ότι αναθεωρεί κι άλλους από τους τίτλους που προβάλλει στην πλατφόρμα του και θα προσθέσει προειδοποιήσεις όπου το θεωρεί αναγκαίο. Το οποίο, φυσικά, βάζει στο προσκήνιο άλλα ερωτήματα, πολύ πιο σοβαρά. Ποιος επιλέγει τι πρέπει να επισημανθεί και με ποιον τρόπο, πού βρίσκεται το όριο μεταξύ της προφύλαξης και μιας νέας υπόδειξης τρόπου σκέψης και, τέλος, γιατί πάντα θεωρείται ότι ο θεατής δεν μπορεί, μόνος του, να τοποθετήσει μια ταινία στο ιστορικό πλαίσιό της και να την αποκωδικοποιήσει χωρίς ηθικές παραινέσεις.

breakfast at tiffanys 607 Ο Μίκι Ρούνεϊ, γιαπωνέζος στο «Breakfast At Tiffany's»