Buzz

Η Σούζαν Σαράντον στο πλευρό των διαδηλωτών της Κωνσταντινούπολης

στα 10

Η γνωστή για τις πολιτικές της ανησυχίες Σούζαν Σαράντον γράφει ένα παθιασμένο γράμμα που αποστέλλει μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο: «Στέκομαι στο πλευρό της Διεθνούς Αμνηστίας και ζητώ να επέμβουμε για να σταματήσει η αστυνομική βία στις διαδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης!»

Η Σούζαν Σαράντον στο πλευρό των διαδηλωτών της Κωνσταντινούπολης

Η Σούζαν Σαράντον είναι μία από τις πιο διάσημες και συνεπείς μέσα στα χρόνια πολιτικές ακτιβίστριες του Χόλιγουντ. Από τους πρώτους που είχαν δηλώσει εναντίον της κυβέρνησης Μπους, από τους πρώτους που εναντιώθηκαν στον πόλεμο στο Ιράκ, από τους πρώτους που ελπίζοντας σε μία ουσιαστική αλλαγή στήριξαν το -άδοξο- Occupy Wall Street κίνημα. Η ίδια έχει ομολογήσει ότι η πολιτική της δραστηριότητα της έχει στοιχήσει - τόσο στην καριέρα της, όσο και στο ότι έχει δεχθεί προσωπικά απειλές για τη ζωή της, καθώς είναι «προδότρια» και «μη πατριώτις». Δεν είναι και απλό πράγμα να αποκαλείς τον Πάπα... ναζί!

Σήμερα η 67χρονη πρωταγωνίστρια, μπορεί να μην κατέβηκε στους δρόμους όπως είχε κάνει ο Κώστας Γαβράς, ούτε να έστειλε απευθείας επιστολή στον Πρωθυπουργό όπως ο Φατίχ Ακίν. Η Σαράντον προτίμησε να αποτανθεί κατευθείαν σε εμάς - στο διεθνές κοινό, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τις μάζες απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη γειτονική μας Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε το γράμμα της:

Αγαπητοί μου,

Η ελευθερία του λόγου είναι ένα δικαίωμα που κρατάω πολύ σφιχτά στην καρδιά μου και πάντα προασπίζομαι. Ζούμε μέρες που αυτό το δικαίωμα δέχεται σοβαρές επιθέσεις στην Τουρκία. Ενώστε τις φωνές σας με τη δική μου και με αυτές της Διεθνούς Αμνηστίας για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για τους χιλιάδες φιλήσυχους διαδηλωτές που έχουν πέσει θύματα της αστυνομικής βίας στην Τουρκία.

Από τις πρώτες ταραχές στην Πλατεία Τακσίμ στις 28 Μαΐου, η τουρκική ασυνομία έχει χρησιμοποιήσει σοκαριστικά ακραίες μεθόδους καταστολής για να διαλύσει ειρηνικές διαδηλώσεις. Παρόλη την σκληρή διεθνή κριτική που αντιμετώπισαν, οι τουρκικές αρχές απέτυχαν στο να σταματήσουν την αστυνομία τους και να προστατέχουν τους ίδιους τους τους πολίτες.

Χιλιάδες ακτιβιστές έχουν τραυματιστεί και φυλακιστεί άδικα και παράνομα.

Μέσα σ' αυτό το τελευταίο σαββατοκύριακο η αστυνομία έριχνε δακρυγόνα στα πρόχειρα στημένα ιατρεία στους δρόμους και συνέλαβε γιατρούς που είχαν τρέξει για να περιθάλψουν τραυματίες. Οσοι δικηγόροι τόλμησαν να προκαλέσουν την νομιμότητα όσων συμβαίνουν, φυλακίστηκαν επίσης. Οι αρχές συνέλαβαν ανθρώπους που έδιναν πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στους δρόμους από τα social media.

Ολα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Τώρα. Αμέσως.

Δηλώστε το παρών μαζί μου στην αίτηση που αποστέλλω στην Τουρκική Κυβέρνηση να δείξει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους πολίτες της.

Η ειρηνική διαμαρτυρία δε θα έπρεπε ποτέ να έρχεται αντιμέτωπη με βία.

Στηρίζω τους πασιφιστές διαδηλωτές της Τουρκίας οι οποίοι με κίνδυνο τη ζωή τους συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους και να μάχονται για το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Για το δικαίωμα να τους ακούσουμε.

Σας προσκαλώ να τους στηρίξετε κι εσείς,

Σούζαν Σαράντον

Αν θέλετε να υπογράψετε την αίτηση της Σούζαν Σαράντον μπείτε στην επίσημη σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.