Buzz

Αστυνομική παρέμβαση στην κατάληψη του ιστορικού κινηματογράφου «Εμέκ»: ανάμεσα στους διαδηλωτές ο Κώστας Γαβράς!

στα 10

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης επενέβη στην κατάληψη του ιστορικού κινηματογράφου Εμέκ. Εριξαν δακρυγόνα και νερό στους καταληψίες. Ανάμεσά τους, ο Κώστας Γαβράς!

Αστυνομική παρέμβαση στην κατάληψη του ιστορικού κινηματογράφου «Εμέκ»: ανάμεσα στους διαδηλωτές ο Κώστας Γαβράς!

Εδώ και μία εβδομάδα Τούρκοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει τον κινηματογράφο Εμέκ, που βρίσκεται στη συνοικία Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την προγραμματισμένη κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο θέατρο κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δεν θα επιτρέψουμε την πραγματοποίηση του σχεδίου Ταξίμ» και «Το Εμέκ είναι δικό μας, η Κωνσταντινούπολη είναι δική μας». Σε μία πρώτη απώθηση της αστυνομίας, υπήρξε αντίδραση με καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον κινηματογράφο στην οδό Γεσιλκάμ.

Το περιβόητο «σχέδιο Ταξίμ» έχει σκοπό την ανάπλαση της περιοχής του Μπέγιογλου, και στη θέση του ιστορικού κτιρίου του Εμέκ (που παρεμπιπτόντως σημαίνει «εργασία»), σκοπός είναι να ανεγερθεί εμπορικό πολυκατάστημα με ειδικό όροφο με πολυκινηματογράφους.

Το κτίριο Εμέκ και ειδικά η κινηματογραφική του αίθουσα είναι ιστορικό σύμβολο για την Τουρκία. Χτίστηκε το 1884 και πρωτολειτούργησε ως κινηματογράφος από το 1924 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Μεταξύ άλλων φιλοξενούσε επί 28 συναπτά χρόνια τις προβολές των ταινιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης.

0

Ακτιβιστές και ανεξάρτητοι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν να το σώσουν. Χθες Κυριακή 7 Απριλίου, αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος για να διαλύσουν την κατάληψη. Εριξαν νερό με πυροσβεστικές μάνικες και δακρυγόνα για να αναγκάσουν τους καταληψίες να βγουν, να διαλύσουν την καθιστική διαδήλωση, αλλά και να απωθήσουν περισσότερο κόσμο να πλησιάσει το κτίριο.

Η αστυνομία είχε ήδη μπλοκάρει τους παραπλευρους δρόμους, και μετά από προειδοποίηση ότι η διαδήλωση είναι παράνομη ξεκίνησε η ρίψη νερού και δακρυγόνων.

1

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος για το ιστορικό λάθος να γκρεμιστεί ένα τέτοιο πολιτιστικό σύμβολο για την Κωνσταντινούπολη. Ο κριτικός κινηματογράφου Μπέρκε Γκιουλ και άλλοι τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ ο Τούρκος σκηνοθέτης Ερντέν Κιράλ λιποθύμησε την ώρα της αστυνομικής επίθεσης.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (İKSV) έβγαλε σήμερα επίσημη δήλωση που καταδικάζει την αστυνομική βία. «Καταδικάζουμε τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας απέναντι σε φιλήσυχους διαδηλωτές που δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να προστατεύουν μία πολιτιστική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης.»

Εκτός από τον Κώστα Γαβρά, ο βρετανός σκηνοθέτης Μάικ Νιούελ κι ο Γερμανός συνάδελφός τους Γιαν Ολε Γκέρστερ ήταν επίσης παρόντες και, φυσικά, πολλοί Τούρκοι ηθοποιοί όπως οι Αχμέτ Μουμτάζ Τεϊλάν, Σέρα Γιουλμάζ, Τσεμ Νταβράν.

2

3

4

5

6