Φεστιβάλ / Βραβεία

H πρώτη ταινία του Εκτορα Λυγίζου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι!

στα 10

Ανάμεσα στις δώδεκα ταινίες που διεκδικούν τη φετινή Κρυστάλλινη Σφαίρα του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι βρίσκεται το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Εκτορα Λυγίζου «To Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού».

H πρώτη ταινία του Εκτορα Λυγίζου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι!
Σκηνή από το ντεμπούτο του Εκτορα Λυγίζου «Το Παιδί Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»

«Η ταινία αφηγείται τρεις μέρες από τη ζωή ενός 23χρονου αγοριού στη σημερινή Αθήνα που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, κόντρα στις συνθήκες αλλά κυρίως κόντρα στο πείσμα και την περηφάνεια του, κόντρα στην απόφασή του να μη ζητήσει από πουθενά βοήθεια και να τα βγάλει πέρα μόνος του.»

Ετσι μας είχε περιγράψει ο Εκτορας Λυγίζος την υπόθεση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τον τίτλο «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» τον Δεκέμβριο του 2011, λίγο πριν την παρουσιάσει ως «work in progress» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Εκτορα Λυγίζου

Εξι μήνες μετά, η ταινία είναι πλέον έτοιμη και εξαργυρώνοντας την καλή αίσθηση που είχε αφήσει στο Ρότερνταμ, συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι σαν ένα από τα «πιο ριζοσπαστικά αλληγορικά φιλμ που βγήκαν από την Ελλάδα, μια χώρα που τα τελευταία χρόνια παράγει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες με παρουσία στο διεθνές φεστιβάλικό κύκλωμα», όπως περιγράφει την ταινία το ίδιο το Φεστιβάλ, τονίζοντας τις επιρροές του Ρομπέρ Μπρεσόν στο σινεμά του Λυγίζου αλλά και εντασσοντας την ταινία στο νέο βλέμμα με το οποίο δημιουργοί σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση.

Ο Εκτορας Λυγίζος ανήκει κατεξοχήν στη «νέα γενιά» του ελληνικού κινηματογράφου, αφού στα 36 του χρόνια έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους, το «Eσωτερικό Σπιτιού με Γυναίκα που Καθαρίζει Μήλα» (Κρατικό Βραβείο Ποιότητας το 2002) και τα «Αγνά Νιάτα» που συμμετείχαν στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας και ταξίδεψε σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Ο χρόνος ανάμεσα στις μικρού μήκους ταινίες του, αλλά και η πορεία του μέχρι το ντεμπούτο του στη μεγάλου μήκους τον βρήκε να ασχολείται εντατικά με το θέατρο, με πιο πρόσφατη δουλειά του τη συνσκηνοθεσία αλλά και το ρόλο του ως ηθοποιός στο «Θείο Βάνια» που ανέβηκε στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου.

«Εχω περιέργεια τι υποδοχή θα έχει στο Κάρλοβι Βάρι (που απ' όσο ξέρωθεωρείται ένα φεστιβάλ με αρκετά παραδοσιακό χαρακτήρα) μια ταινία σαν τηδική μας που έχει πολύ προσωπική και υποκειμενική -σχεδόν εμμονική- αφήγηση.», δηλώνει στο Flix ο Εκτορας Λυγίζος για τη συμμετοχή του «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» σε ένα από τα παλαιότερα και πλέον αναγνωρισμένα διεθνή φεστιβάλ του πλανήτη.

Το ντεμπούτο του Εκτορα Λυγίζου θα διαγωνιστεί μαζί με άλλες 11 ταινίες απ' όλον τον κόσμο για την Κρυστάλλινη Σφαίρα, το επίσημο βραβείο του Φεστιβάλ που ξεκινάει στις 29 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου.

Στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, η ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» είναι και η μοναδική ελληνική συμμετοχή. Θυμίζουμε πως στην περσινή διοργάνωση στην Τσεχία βρέθηκε η «Πρώτη Υλη» του Χρήστου Καρακέπελη (Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα - Ντοκιμαντέρ) καθώς και είχε διοργανωθεί το πρώτο διεθνές αφιέρωμα στη «νέα γενιά» του ελληνικού κινηματογράφου.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Διεθνούς Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι