Industry

Η Πεντάμορφη θα... ζωντανέψει!

στα 10

Μετά την εμπορική επιτυχία του «Malificent», η «Πεντάμορφη και το Τέρας» ετοιμάζεται πυρετωδώς για την live action μεταφορά της. Πάντα από τα στούντιο της Disney.

Η Πεντάμορφη θα... ζωντανέψει!

Είναι κανόνας στα στούντιο του Χόλιγουντ: δυστυχώς όλοι και όλα λειτουργούν μέσω συνταγής. Αν κάτι γνωρίσει εμπορική επιτυχία και ξεκουνήσει τα box office (ιδανικά, παγκοσμίως), τότε το επαναλαμβάνουμε μέχρι τελικής πτώσεως. Οπότε δεν μας κάνει έκπληξη ότι η εισπρακτική επιτυχία του «Maleficent» (170 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, μέχρι στιγμής) οδήγησε το στούντιο της Disney στο να εξετάσει την περίπτωση «αγγίζουμε τα κλασικά». Αυτά δηλαδή που θα έπρεπε να αφήσουμε ήσυχα. Γιατί για κάθε «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (ο Τιμ Μπάρτον επιχείρησε τουλάχιστον κάτι ενδιαφέρον), υπάρχει κι ένας «Μάγος του Οζ» («Οζ: Μέγας και Παντοδύναμος»).

Ετσι αποφάσισαν να μεταφέρουν στην οθόνη και την «Πεντάμορφη και το Τέρας», το κλασικό παραμύθι, του οποίου η animated κινηματογραφική διασκευή το 1991 έγραψε καλλιτεχνική και εμπορική ιστορία: 375 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, 2 Oσκαρ (μουσικής και τραγουδιού) αλλά και oσκαρική υποψηφιότητα στην πεντάδα Καλύτερης Ταινίας, δεκάδες θεατρικές μιούζικαλ μεταφορές, εκατομμύρια πωλήσεις του soundtrack. Μαζί με τον «Αλαντίν», η «Πεντάμορφη και το Τέρας» ευθύνεται για την αναβίωση του κινουμένου σχεδίου. Μετά από μερικές ληθαργικές δεκαετίες που κανείς δεν έπαιρνε το animation σοβαρά, οι δύο αυτές ταινίες ήρθαν και ξύπνησαν την αγορά.

Σήμερα όμως, η Disney βρίσκεται ξανά χωρίς πολλές νέες ιδέες. Και λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ότι ο Τζον Φαβρό θα αναλάβει την live action κινηματογραφική μεταφορά του «Jungle Book», το στούντιο αποφασίζει να δώσει σάρκα και οστά και στην Πεντάμορφή του.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η Disney έχει επιστρατεύσει και τα βαριά της πυροβολικά: ο Μπιλ Κόντον («Dreamgirls», «Gods and Monsters», «Χαραυγή: Μέρος 1 & 2») θα σκηνοθετήσει, ενώ ο Ελληνας σεναριογράφος, και χρόνια συνεργάτης της Disney, Eυάγγελος (Εβαν) Σπηλιωτόπουλος θα γράψει το σενάριο. Ο Σπηλιωτόπουλος έχει υπογράψει στο παρελθόν για το στούντιο από animated sequels («Tarzan 2», «The Jungle Book 2», «The Little Mermaid: Ariel's Beginning») μέχρι το «Wanted» με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα (και ετοιμάζει και το «Wanted 2»).

Με τον Κόντον να έχει μεγάλη εμπειρία στα μιούζικαλ (εκτός από το «Dreamgirls», έχει γράψει και το σενάριο του «Σικάγο») θεωρούμε βέβαιο ότι η live action μεταφορά θα είναι κι αυτή απόλυτα εναρμονισμένη με το μουσικό υπερθέαμα.

2

Περιμένουμε με ανυπομονησία να διαβάσουμε ποιοι θα αναλάβουν τους ρόλους του καστ. Να θυμίσουμε ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το γαλλικό σινεμά κατέθεσε πρόσφατα τη δική του εκδοχή στο παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας». Με πρωταγωνιστές τους Βενσάν Κασέλ και Λέια Σεϊντού, ο Κριστόφ Γκανς, παρουσίασε τη δική του θεαματική εκδοχή.

3

Κανείς όμως δεν μπόρεσε ακόμα να φτάσει το αριστούργημα του Ζαν Κοκτό, ο οποίος το 1946 με το «La Βelle et la Βête» ξεπέρασε και το ίδιο τον μύθο, αφήνοντάς μας κληρονομιά μία εμβληματική ανάγνωση αυτής της κλασσικής ιστορίας αγάπης.

Διαβάστε ακόμη: