Φεστιβάλ / Βραβεία

Η καρδιά της (κινηματογραφικής) πραγματικότητας χτυπά στη Λεμεσό!

στα 10

Στην έβδομη χρονιά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού που διεξάγεται φέτος από την 1η έως και τις 8 Αυγούστου, βάζει το δάχτυλο στην τωρινή πραγματικότητα του πλανήτη με 27 ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή για την Κύπρο.

Η καρδιά της (κινηματογραφικής) πραγματικότητας χτυπά στη Λεμεσό!

Εχοντας κερδίσει ήδη τον τίτλο της κυριότερης πλατφόρμας προβολής σύγχρονου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στην Κύπρο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λεμεσού επανέρχεται φέτος για έβδομη χρονιά, παρουσιάζοντας 27 ταινίες από όλον τον κόσμο, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις γύρω από την πορεία και τις προοπτικές του ντοκιμαντέρ.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με τις πολυβραβευμένες «Πέντε Σπασμένες Κάμερες» των Εμάντ Μπουρνάτ και Γκι Νταβίντι που καταγράφουν τη διαμάχη ανάμεσα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ μέσα από πέντε σπασμένες βιντεοκάμερες ενός Παλαιστίνου αγρότη, ενώ από το πρόγραμμα του ξεχωρίζουν το «Mustafa's Sweet Dreams» του Αγγελου Αμπάζογλου, το απολαυστικό «The Ambassador» από τη Σουηδία, το πολυσυζητημένο «Marina Abramovic: The Artist is Present» και το υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ «If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front».

Από κυπριακής πλευράς, στο Φεστιβάλ θα προβληθούν τα «Παιδιά των Ταραχών» του Χρίστου Γεωργίου, το «Birds of a Feather» του Στίβεν Νάτζεντ, και το «Χριστόφορος Σάββα» του Γιάννη Γιαπάνη.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ θα διοργανωθεί και φέτος το εργαστήριο για επαγγελματίες DocsTalk που στόχο έχει να προσφέρει στους Κύπριους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητες τους στην δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου.

Το DocsTalk στηρίζεται από την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου και το Cyprus Community Media Centre (CCMC) και αποτελείται από τις εξής ενότητες:

Master Class: Documenting a Conflict with 5 Broken Cameras / (Παρ. 03/08, 11.00 -13.00)

Στο Master Class, oι σκηνοθέτες Γκι Νταβίντι και Εμάντ Μπουρνάτθα μιλήσουν για τη δημιουργική διαδικασία που κρύβεται πίσω από την πολυβραβευμένη ταινία τους «5 Broken Cameras», η οποία βασίζεται σε ακατέργαστα βιντεοσκοπημένα πλάνα από την πολύχρονη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλεστίνης.

Εργαστήριο: New Forms of Documentary and Interactive Storytelling / (Παρ. 03/08, 16.00 - 18.00)

Ο Κάσπαρ Σόνεν, επιμελητής του Doclab, ενός διαγωνιστικού πρoγράμματος για νέες μορφές ντοκιμαντέρ και διαδραστικής αφήγησης στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ (IDFA), θα παρουσιάσει μια γενική εικόνα του διαδραστικού και του διαδικτυακού ντοκιμαντέρ σήμερα.

EAVE Ημερίδα / (Σαβ. 04/08, 10.00 - 15.00)

Οι ειδικοί σε θέματα παραγωγής και διανομής/προώθησης Σίλβια Στίβενς και Αλβάρο Βέγκα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs), θα παρουσιάσουν μεθόδους σύγχρονης παραγωγής καθώς και στρατηγικές προώθησης ταινιών ντοκιμαντέρ σήμερα.

SOURCES 2 Doc Checks / (Σαβ. 04/08, 16.00-19.00)

Η σύμβουλος του SOURCES 2, Ούλα Σίμονεν, θα αναφερθεί σε θέματα συγγραφής σεναρίου για ταινίες ντοκιμαντέρ κι έπειτα, κατά τη διάρκεια συμβουλευτικών συναντήσεων διάρκειας 20-30 λεπτών (για τις οποίες πρέπει να υποβληθεί αίτηση συμμετοχής), θα παράσχει επαγγελματική κριτική, ιδέες, εισηγήσεις και πρακτικές συμβουλές για την ανάπτυξη των προτεινόμενων ντοκιμαντέρ.

Παρουσιάση: Independent Documentary Filmmaking on the Balkans / (Σαβ. 04/08, 16.00-17.00)

Η διευθύντρια του Balkan Documentary Center και διακεκριμένη παραγωγός Μαρτίτσκα Μποζίλοβα θα παρουσιάσει και θα δώσει παραδείγματα επιτυχημένων παραγωγών ανεξάρτητων ντοκιμαντέρ από την περιοχή των Βαλκανιών.

Διάλεξη: A Defence of Documentary / (Σαβ. 04/08, 17.00-18.00)

Στην διάλεξη, ο ακαδημαϊκός κινηματογράφου καθώς και δημιουργός ντοκιμαντέρ, Michael Chanan, θα μιλήσει για τις διάφορες που υπάρχουν μεταξύ του κινηματογράφου μυθοπλασίας με αυτό του ντοκιμαντέρ.

Το DocsTalk είναι ανοιχτό στο κοινό (εκτός από το SOURCES 2 Doc Checks) και θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο Curium Palace στη Λεμεσό. Ολα τα εργαστήρια θα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.

Info

Θυμίζουμε πως η γενική είσοδος στο Φεστιβάλ αλλά και στο DocsTalk είναι δωρεάν, πως ολες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους και πως παράλληλα με τις κυρίως προβολές στον μόνιμο χώρο διεξαγωγής του, την Β’ Δημοτική Αγορά (Θέατρο Ένα), θα πραγματοποιηθούν και μερικές επαναληπτικές προβολές σε ένα άλλο ζωτικό χώρο στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λεμεσού, στο Sousami, που βρίσκεται μόνο μερικά μέτρα μακριά από την κύρια αίθουσα προβολών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 77 77 25 52, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@filmfestival.com.cy και στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ καθώς και στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.

Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση μεταξύ της Brave New Culture και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου ενώ χρηματοδοτείται και στηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Media Desk Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, τον Δήμο Λεμεσού, την Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κύπρο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το NeMe, την Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, την ACCEPT και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Στηρίζουν επίσης το Κανάλι 6 και το Russian Wave Radio. Έντυπος Χορηγός Επικοινωνίας είναι η εφημέριδα «Ο Φιλελεύθερος».

H φετινή εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.