Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «The Ambassador» θα ανοίξει το IDFA

στα 10

Το IDFA το σημαντικότερο ίσως φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του πλανήτη, ανακοίνωσε την φετινή ταινία έναρξης του. Το 24ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ, θα ανοίξει με το «The Ambassador» το επόμενο φιλμ Μαντς Μπρούγκερ της φήμης του «Red Chappel».

Το «The Ambassador» θα ανοίξει το IDFA
Το στίλ είναι σημαντικό για έναν διπλωμάτη. Ακόμη και στη ζούγκλα...

Ο Μαντς Μπρούγκερ, δημοσιογράφος και τηλεοπτική προσωπικότητα της Δανίας, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά από το στερεότυπο του στεγνού, σοβαροφανούς ρεπόρτερ. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, σε συνεργασία με τον Μίκαελ Μπέρτελσεν, τον συμπαρουσιαστή του στην εκπομπή «11η Ωρα», ξυπνά το συνηθισμένο σε βαρετά talk shows τηλεοπτικό κοινό, μέσα από μια απρόβλεπτη επιλογή θεμάτων και μια ανατρεπτική παρουσίαση.

To «Red Chappel», η πρώτη του κινηματογραφική ταινία το 2006, ήταν ένα απολαυστικό ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Βόρεια Κορέα, όπου ο ίδιος ταξίδεψε προσποιούμενος έναν κομμουνιστή σκηνοθέτη του θεάτρου που φιλοδοξεί να ανεβάσει εκεί μια παράσταση. Βραβευμένο ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Sundance εκείνης της χρονιάς, μεταμόρφωσε τον Μπρούγκερ σε μίνι διασημότητα και μας έκανε να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη ταινία του.

Το «The Ambassador», υπόσχεται τον ίδιο ευρηματικό συνδυασμό χιούμορ, έρευνας και αντικομφορμιστικής κινηματογραφικής νοοτροπίας. Εδώ ο Μπρούγκερ, δεν υποδύεται, αλλά γίνεται διπλωμάτης στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, μια χώρα για την οποία λέει πως «αν το Κονγκό είναι η καρδιά της Αφρικής, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία είναι ο σκωληκοειδίτης της».

«Βρήκα ένα link στο internet που πουλούσε διπλωματικούς τίτλους από χώρες του τρίτου κόσμου σε πλούσιους λευκούς που επιζητούσαν δόξα και γόητρο. Σκέφτηκα ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή για ένα ντοκιμαντέρ για την Αφρική που να μην περιλαμβάνει ΜΚΟ, σαρόνγκ και τον Μπόνο, παιδιά στρατιώτες, μωρά με πρησμένες κοιλιές, μια ταινία που δείχνει τους ανθρώπους που συνήθως δεν βλέπεις στα ντοκιμαντέρ για την ήπειρο: τους λευκούς επιχειρηματίες και τους διπλωμάτες, τους καλοθρεμμένους τύπους στα αστικά κέντρα που περνάνε μια χαρά στην Αφρική» εξηγεί ο ίδιος.

Κι ενώ θα μπορούσε απλά να υποδυθεί έναν διπλωμάτη, ο Μπρούγκερ αγόρασε έναν τίτλο, έγινε διπλωμάτης «στ αλήθεια» κάτι που έκανε τις όχι ακριβώς ξεκάθαρες ηθικά πρακτικές του στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, λίγο πιο θεμιτές. Η χρήση της κρυφής κάμερας, οι σχέσεις του με ανθρώπους που δεν δείχνουν να λειτουργούν 100% νόμιμα, είναι πράγματα που θα έβαζαν σε δεύτερες σκέψεις έναν δημοσιογράφο, αλλά που αποτελούν καθημερινότητα για έναν διπλωμάτη στην Αφρική. “Μπορώ να υπογράψω μια συμφωνία με έναν ιδιοκτήτη αδαμαντωρυχείου που κρατά ένα ματσέτε και το πρόσωπό του, είναι γεμάτο χαρακιές σαν διπλωμάτης. Αν ήμουν απλά ένας δημοσιογράφος, τα πράγματα θα ήταν λίγο πιο προβληματικά» λέει.

Πέρα από το χιούμορ, ή τις πρακτικές του όμως, ο σκοπός του είναι απόλυτα θεμιτός. Το φιλμ φιλοδοξεί να ξεσκεπάσει την διαφθορά, την αποδιοργάνωση, τα ερείπια που άφησε πίσω της η αποικιοκρατία και να κοιτάξει δίχως το πέπλο της πολιτικής ορθότητας, την επώδυνη αλήθεια μιας ολόκληρης ηπείρου.

Και μερικές φορές για να κατορθώσεις να σταθείς σαν ίσος απέναντι σε κάτι τόσο βρώμικο και διεφθαρμένο, χρειάζεται να παίξεις με τους κανόνες του...

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ του «The Ambassador»

Το IDFA λαμβάνει χώρα από τις 16 έως τις 27 Νοεμβρίου. Το πλήρες πρόγραμμά του θα ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου.