Industry

Χωρίς μεγάλα λόγια η συνέντευξη Τύπου του νέου ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

στα 10

Ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα τους δικαιώσουν. Κι εμείς το ίδιο.

Χωρίς μεγάλα λόγια η συνέντευξη Τύπου του νέου ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου έδωσε το νέο (μετρά μόλις δύο μήνες δουλειάς) Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με τον Πρόεδρό του, Μάρκο Χολέβα. Κι η συζήτηση κινήθηκε σ' ένα πλαίσιο ευγένειας κι εμπεριστατωμένου λόγου - προφίλ ίσως χρήσιμο την ώρα που η κινηματογραφική κοινότητα βράζει.

Διαβάστε ακόμη:

Καθώς ο Μάρκος Χολέβας εξέθεσε το πλάνο του ΕΚΚ, με τη συμβολή του Γενικού Διευθυντή, Παντελή Μητρόπουλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, Ελένης Χανδρινού (Αντιπρόεδρος), Ιφιγένειας Βλαχογιάννη, Μαρίας Καλλιμάνη και Δάφνης Χατζηπροκοπίου (οι Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Ιζαμπέλ Φοβέλ απουσίαζαν), παρακάτω είναι τα σημαντικότερα σημεία που κρατήσαμε.


Στόχος του νέου ΔΣ του ΕΚΚ είναι η καταπολέμιση της γραφειοκρατίας, η ανταπόκριση στα αιτήματα παραγωγής, η διευκόλυνση χρηματοδοτημένων από το ΕΚΚ παραγωγών, ώστε οι διαδικασίες να επισπεύδονται - γι' αυτό κι εξαρχής μεταβιβάστηκαν στον Γενικό Διευθυντή οι σχετικές αρμοδιότητες.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Covid που ήδη έτρεχε όταν ανέλαβε αυτό το ΔΣ, το ΕΚΚ δημιούργησε ένα συμπληρωματικό Πρόγραμμα ενός εκατομμυρίου ευρώ (φτάνοντας άρα συνολικά τα 3,8 εκ), με επιπλέον έγκριση 100 σεναρίων μυθοπλασίας, 10 μικρού μήκους ταινιών και 10 ταινιών ντοκιμαντέρ, αλλά και μια μεγαλύτερη δεξαμενή αναγνωστών για να προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία. Παράλληλα έστησε ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των πρότζεκτ.

Δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην παραγωγή των ελληνικών ταινιών αλλά και στην προώθησή τους και στη διανομή τους στους κινηματογράφους, μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δρομολόγησε το πρόγραμμα ενίσχυσης αίθουσας με το κονδύλι υποστήριξης 1.350.000 ευρώ.

Υπέβαλλε, μετά από τρεις παρατάσεις που είχαν πάρει τα προηγούμενα ΔΣ, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για τα σχολεία.

Το ΕΚΚ δεσμεύτηκε ότι οι 500 προτάσεις ταινιών που βρίσκονται εδώ και καιρό σε εκρεμμότητα, στο επόμενο τετράμηνο θα κριθούν ώστε να μηδενιστεί η αναμονή.

Ευχάριστη κι ενδιαφέρουσα είδηση ότι δρομολογείται νέος κανονισμός χρηματοδοτήσεων. Και μάλιστα κάθετων, που θα ξεκινούν δηλαδή από το 0, από τη στιγμή προσπάθειας οργάνωσης μιας πρότασης προς παραγωγή εδώ ή στο εξωτερικό, μέχρι το τελευταίο στάδιο, όταν το έργο είναι έτοιμο και μέχρι τη διανομή.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΕΚΚ αναζητά νέες συνέργειες, να βρει χρηματοδοτικούς πόρους για ν’ αυξηθεί η δεξαμενή, μ' έναν κανονισμό που θ' ανακοινωθεί στις 20 Ιανουαρίου 2021, αποφεύγοντας ωστόσο τους πόρους που μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, ώστε το συνολικό διαθέσιμο ποσό ν' αυξηθεί. Μάλιστα, ο Μάρκος Χολέβας εξήγησε ότι ακόμα και από τον ΕΚΟΜΕ μπορεί το ΕΚΚ να πάρει πόρους, καθώς ο νόμος επιβάλλει τις συμπράξεις με άλλους φορείς που θα ενισχύουν τον ελληνικό κινηματογράφο και «ο ΕΚΟΜΕ έχει ένα μεγάλο οικονομικό χαρτοφυλάκιο,» όπως είπε. Εχει ξεκινήσει, ακόμα, η προσέγγιση της στοιχηματικής διαδικασίας που επίσης έχιει υποχρέωση επένδυσης στον πολιτισμό.

εκκ 607

Σχετικά με τον πολύπαθο εσωτερικό κανονισμό του ΕΚΚ που, μάλιστα, τώρα έχει καταστεί απαραίτητος ακόμα και για νομικές υποχρεώσεις του (ο νόμος για το Ακροπόλ απαιτεί το ΕΚΚ να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το τέλος Δεκεμβρίου αλλά και για το ΕΣΠΑ είναι απαραίτητος), ο Μάρκος Χολέβας εξήγησε ότι ο κανονισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί, βρίσκεται για υπογραφή στο Υπουργείο Πολιτισμού και, στη συνέχεια, αναμένει την έγκριση και των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών - κατά τον Πρόεδρο θα είναι σε εφαρμογή στις αρχές του νέου χρόνου.

Ο Παντελής Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΕΚΚ ήδη από την προηγούμενη διοικητική σύνθεσή του, δήλωσε ότι οι δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν στο παρελθόν αναθεωρούνται. Συγκροτείται επιτροπή Πανεπιστημιακών που θ' αναλάβει τη βελτίωση των συστημάτων μηχανογράφισης, ώστε το ΕΚΚ να έχει στη διάθεσή του τη σωστή πληροφορία από τους αριθμούς και τα πεπραγμένα. Ταυτόχρονα μπαίνουν σε λειτουργία πρωτόκολλα για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία και για ψηφιοποιήσεις που θα φέρουν το ΕΚΚ στη δεκαετία όπου μπαίνουμε.

Σε σχέση με την υποστήριξη της κινηματογραφικής αίθουσας τοποθετήθηκε η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, αιθουσάρχης και η ίδια, λέγοντας ότι το ειδικό πρόγραμμα του ΕΚΚ έχει ανακουφίσει όλους τους αιθουσάρχες. Η κυρία Βλαχογιάννη εξήγησε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης για φροντίζει για τις μονές και διπλές αίθουσες, ώστε να επιδοτηθούν. Από εκεί και πέρα η πολιτεία έχει δείξει έμπρακτα, τόσο από το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι κύριο μέλημά της είναι η στήριξη στις επιχειρήσεις και εργαζομένους όλων των κλάδων, άρα μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρηματίες από τα εργαλεία και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων. Αρα, όπως δήλωσε η κυρία Βλαχογιάννη, οι κινηματογράφοι βρίσκονται σε δυσμενή θέση, σίγουρα, αλλά γίνεται το καλύτερο δυνατό από την πλευρά της πολιτείας για ν’ ανταπεξέλθουν και με τη νέα χρόνια να μιλάμε για ανάπτυξη, αν δούμε και τον κόσμο να επανέρχεται στις αίθουσες.

Για το καίριο ζήτημα της τροπολογίας του ΕΚΟΜΕ ως προς το cash rebate, ο Μάρκος Χολέβας απάντησε μόνο σε ερώτηση δημοσιογράφου κι αυτό με επιφυλακτικότητα. Οπως είπε, ζητούμενο του ΕΚΚ αλλά και του ΕΚΟΜΕ είναι να επιτευχθεί μια συντονισμένη παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, σε μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις, η παρουσία να υφίσταται με ένα περίπτερο, μία κοιτίδα που θα φιλοξενεί ταυτόχρονα και το ΕΚΚ και το ΕΚΟΜΕ και το Hellenic Film Commission, ώστε να ισχυροποιείται η εικόνα και να διευκολύνεται η διεκδίκηση ξένων παραγωγών. Ωστόσο, ο Μάρκος Χολέβας δεν πήρε θέση στο φλέγον ζήτημα: «Το τι πολιτική θ’ ακολουθήσει ο ΕΚΟΜΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής πρέπει οι ίδιοι να το απαντήσουν. Καταλαβαίνω την αναστάτωση και τη διαφωνία, αλλά όπως δεν θα άρεσε σ' εμάς να μας κατευθύνουν στις πολιτικές μας αποφάσεις, δεν θέλω κι εγώ να παρέμβω. Να σχολιάσω, μόνο, ότι μου θυμίζει την περίοδο που σχεδιαζόταν ο τουρισμός στην Ελλάδα, όταν προσέβλεπε στον μαζικό τουρισμό. Εφερε αποτελέσματα σε κάποιο χρονικό διάστημα, κάποιες περιοχές γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη, αλλά ακόμα λένε ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος, ότι απαιτούνταν κλίμακα μεγέθους πιο κοντινή στις κλίμακες του ελληνικού τοπίου και χώρου. Η ιστορία θα δείξει.»

εκκ 607

Ο Γενικός Διευθυντής, Παντελής Μητρόπουλος, **έδωσε στοιχεία για την πορεία του ΕΚΚ ως προς τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων: Το ΕΚΚ έχει δύο ΠΔΕ. Το πρώτο, αξίας 1.200.000, δεν έχει δαπανηθεί (αφορά την υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό, ψηφιοποίηση, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που θα υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τώρα) και το δεύτερο αφορά την Παραγωγή Ταινιών, αξίας 4 εκ. ευρώ, είχε εγκριθεί το ’18, έτρεξε το ’19, για τέσσερα έτη. Το ’19 εγκρίθηκαν για εκταμίευση 300.000 και υπολοίπονται 1 εκ ευρώ για το 2020, 1 εκ. ευρώ για το 2021 και 1,7 εκ. ευρώ για το 2022.

Σχετικά με την προς διαβούλευση τροπολογία που προτείνει το 1,5% των τηλεοπτικών καναλιών να μπορεί να δίνεται στον ΕΚΟΜΕ, ο Μάρκος Χολέβας μίλησε και πάλι συγκεκριμένα αλλά και συγκρατημένα, λέγοντας ότι είναι νωρίς να κρίνουμε. Οτι έτσι κι αλλιώς είναι πολύ θετικό ότι η χώρα μας προσαρμόζει στην ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει τέλη σε πλατφόρμες και παρόχους που δεν έχουν την έδρα τους στη χώρα μας (όπως, καλή ώρα, το Netflix)., αλλά ότι εφόσον η τροπολογία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τα θέματα που έχουν τεθεί θα λυθούν με τρόπο όχι αρνητικό για την ελληνική παραγωγή. Σημείωσε, δε, πόσο σημαντικό είναι ότι ο κινηματογράφος αποτελεί τη δεξαμενή από την οποία μπορούν να αντλήσουν το καλλιτεχνικό τους δυναμικό και οι τηλεοπτικές παραγωγές, όπως συμβαίνει με τις «Αγριες Μέλισσες» του Λευτέρη Χαρίτου.

Ως προς τη χαμένη εμπιστοσύνη, προς το ΕΚΚ, των επαγγελματικών του κινηματογράφου, ο Μάρκος Χολέβας δήλωσε, «Εχει ένα δρόμο για να φανεί αν οι κινήσεις μας θα φέρουν αποτέλεσμα και φυσικά θα κριθούμε στο μέλλον. Αλλά όταν σε 60 μέρες έχουν ολοκληρωθεί πολλές διαδικασίες που άλλες φορές χρειάζονταν μήνες ή κι ένα εξάμηνο για να πραγματοποιηθούν (το ΕΣΠΑ επί 3 χρόνια δεν κατατέθηκε και τώρα κατατέθηκε σε 25 μέρες), αυτό είναι ήδη ένα αποτέλεσμα. Στα πράγματα στα οποία ΕΚΚ έχει αυτονομία λειτουργικότητας, μπορούμε και δημιουργούμε την επιτάχυνση. Στα αμφίδρομα, εκεί υπάρχουν αδυναμίες και θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.»

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Μάρκου Χολέβα ευχήθηκε «να έχουμε το χρόνο να αποδείξουμε ότι αυτά θα μετατραπούν από προθέσεις σε αποτελέσματα, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται και τα αποτελέσματα.» Αυτό θα περιμένουμε κι εμείς, με αισιοδοξία πάντα, να δούμε. Κι έτσι ολοκληρώθηκε αυτή, η πρώτη συνέντευξη Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που ελπίζουμε από τη μία να διαρκέσει, από την άλλη να έχει πολλά αποτελέσματα από τα οποία να κριθεί αλλά και, στην πορεία, να έχει ίσως μια πιο δυναμική στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στα γύρω και συνδεόμενα μαζί του πεδία, παρότι τώρα, ναι, είναι νωρίς για λόγια.