Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Κλόι Ζάο είναι η δεύτερη (μόλις) γυναίκα που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας

στα 10

Οχι το μόνο ρεκόρ που σπάει η σκηνοθέτης του «Nomadland» στις φετινές Χρυσές Σφαίρες.

Η Κλόι Ζάο είναι η δεύτερη (μόλις) γυναίκα που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας

Οι πρωτιές δεν σταματούν εδώ. Η Ζάο είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κερδίζει μια Χρυσή Σφαίρα ως παραγωγός μιας ταινίας και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ η πρώτη γυναίκα που βραβεύεται ως παραγωγός ενώ ήταν υποψήφια και για την ερμηνεία της.

Ηταν μια νίκη που δεν εξέπληξε πολλους αφού το «Nomadland» ερχόταν με τον αέρα του φαβορί μια ταμπέλα που σηκώνει με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά πλέον και για τα επερχόμενα Οσκαρ. Η κατηγορία της σκηνοθεσίας φέτος περιλάμβανε τρεις γυναίκες, την Κλόι Ζάο, την Εμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman» και την Ρετζίνα Κινγκ για το «One Night in Miami», αφού η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών άκουσε τα παράπονα όλων για το πόσες λίγες γυναίκες βρίσκονταν υποψήφιες στην κατηγορία τα προηγούμενα χρόνια.


Οι Χρυσές Σφαίρες 2021 με τον τρόπο του Flix:


Η προηγούμενη γυναίκα που είχε κερδίσει την Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας ήταν η Μπάρμπρα Στράιζαντ το 1984 για το «Yentl» και η ανακοίνωση της νίκης της Ζάο την έκανε να γράψει στο twitter: «Επιτέλους. Συγχαρητήρια Κλόι. Το άξιζες».

Η Ζάο στον ευχαριστήριο λόγο της, είπε ανάμεσα σε άλλα, ότι το «Nomadland» είναι στην «καρδιά του ένα ταξίδι στην θλίψη και την γιατρειά. Ολοι όσοι κάποια στιγμή στην ζωή σας έχετε κάνει αυτή την δύσκολη κι όμορφη διαδρομή, το φιλμ είναι για εσάς. Δεν λέμε αντίο, λέμε θα σε δω πιο κάτω στο δρόμο».

Πριν από την Ζαο, μόνο πέντε γυναίκες είχαν βρεθεί υποψήφιες για την Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας στο παρελθόν, η Μπάρμπρα Στράιζαντ η οποία εκτός από το «Yentl» είχε κερδίσει μια υποψηφιότητα το 1991 για το «The Prince of Tides», η Τζέιν κάμπιον το 1994 για το «The Piano», η Σοφία Κόπολα το 2004 για το «Χαμένοι στη Μετάφραση», η Κάθριν Μπίγκελοου το 2010 για το «The Hurt Locker» και το 2013 για το «Zero Dark Thirty» και η Αβα ΝτιΒερνέ το 2015 για το «Selma».


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς