Ο Ρίκι Τζερβέιζ έδωσε τις οδηγίες του (με τον τρόπο του, φυσικά), στον εναρκτήριο λόγο του στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών για το 2020: «Αν κερδίσετε απόψε ένα βραβείο, μην το χρησιμοποιήσετε ως πλατφόρμα για να βγάλετε έναν πολιτικό λόγο. Δεν είστε σε θέση να κάνετε διάλεξη στο κοινό για οτιδήποτε. Δεν έχετε ιδέα για τον πραγματικό κόσμο. Οι περισσότεροι από εσάς περάσατε λιγότερο χρόνο στο σχολείο από την Γκρέτα Θάνμπεργκ. Οπότε αν κερδίσετε, ελάτε πάνω, πάρτε το βραβειάκι σας, ευχαριστήστε τον ατζέντη σας και τον Θεό σας και fuck off, εντάξει;»
Διαβάστε και δείτε αναλυτικά: Χρυσές Σφαίρες 2020 | Οι νικητές
Ωστόσο, εάν το θέμα των ημερών και της εποχής μας (και, ναι, του μέλλοντός μας), είναι η περιβαλλοντική καταστροφή, οι Χρυσές Σφαίρες ήταν, στην πραγματικότητα, αφιερωμένες στην προστασία του πλανήτη, με εκφάνσεις κάποιες στιγμές πετυχημένες, άλλες όχι τόσο.
Την αρχή, στην πραγματικότητα, έκανε η Αυστραλέζα Νικόλ Κίντμαν, μια μέρα πριν την απονομή, στις προ-εορταστικές εκδηλώσεις και συνεντεύξεις, όπου έμεινε για λίγο, με μαύρα γυαλιά και κλαμένα μάτια κι έφυγε νωρίς για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, οι οποίες, μάλιστα, απειλούν το σπίτι που διατηρεί εκεί με τον Κιθ Ερμπαν. Αμέσως μετά, η Κίντμαν πόσταρε στο instagram οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει:
Λίγες ώρες πριν την απονομή και η Αυστραλέζα Μάργκο Ρόμπι πόσταρε στο instagram της ένα μήνυμα, μοιράστηκε φωτογραφίες από τα παιδικά της χρόνια στην αυστραλιανή ύπαιθρο και προέτρεψε τον κόσμο να συνεισφέρει χρηματικά στον αγώνα πυρόσβεσης:
Η επίσης Αυστραλέζα Κέιτ Μπλάνσετ, υποψήφια για το ρόλο της στο «Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ», μίλησε για την πατρίδα της και τον κόσμο από σκηνής: «Υπάρχουν πολλοί Αυστραλοί μέσα στην αίθουσα απόψε και ξέρω πως είμαστε όλοι ευγνώμονες για τη συμπαράσταση στους συμπατριώτες μας που υποφέρουν από τις φωτιές και γι' αυτό σας ευχαριστώ. Θέλω, απλώς, να το ενισχύσω αυτό, θέλω να στείλω τη δική μου συμπαράσταση στους εθελοντές πυροσβέστες που στέκονται στην καρδιά της περιβαλλοντικής καταστροφής που αντιμετωπίζει η Αυστραλία. Κι όταν μια χώρα αντιμετωπίζει περιβαλλοντική καταστροφή, τότε όλοι αντιμετωπίζουμε περιβαλλοντική καταστροφή.»
Ο Ράσελ Κρόου απουσίασε από την τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, ακριβώς επειδή βρίσκεται στην Αυστραλία και βοηθά έμπρακτα, αλλά έστειλε το μήνυμά του που διάβασε στους παριστάμενους η Τζένιφερ Ανιστον: «Μην αμφιβάλλετε, η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Αυστραλία προκύπτει από την περιβαλλοντική αλλαγή. Οφείλουμε να δράσουμε βασιζόμενοι στην επιστήμη, να μεταφέρουμε το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να σεβαστούμε τον πλανήτη μας, αναγνωρίζοντας πόσο μοναδικό και απίστευτο μέρος είναι. Μ' αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε όλοι μας ένα μέλλον.»
Οταν ο Ράσελ Κρόου βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στο «The Loudest Voice», πόσταρε το ευχαριστήριό του στα social media, με βίντεο από την Αυστραλία, από τις προσπάθειες πυρόσβεσης:
Ο Βρετανός Πιρς Μπρόσναν, παρουσίασε (και καμάρωσε) στην τελετή τους δυο γιους του, Ντίλαν και Πάρις, που πήραν, φέτος, τη θέση των πρέσβεων των Χρυσών Σφαιρών.
Ο Μπρόσναν μίλησε με συγκίνηση: «Ας ανοίξουμε όλοι την καρδιά μας κι ας στείλουμε τις σκέψεις μας στους ανθρώπους που πλήττονται από τις φωτιές στην Αυστραλία. Να είστε δυνατοί, είμαστε μαζί σας, ο Θεός να σας έχει καλά.»
Οι ίδιοι οι Ξένοι Ανταποκριτές του Χόλιγουντ οι διοργανωτές και οικοδεσπότες των Χρυσών Σφαιρών, φρόντισαν τον eco-friendly χαρακτήρα της βραδιάς, παραθέτοντας ένα αποκλειστικά vegan μενού, χωρίς καθόλου κρέας και γαλακτοκομικά. Αυτό περιλάμβανε ως ορεκτικό σούπα από κίτρινα παντζάρια (σε χρυσαφί χρώμα, ταιριαστό με τα βραβεία), ως κυρίως, χτένια με ριζότο μανιταριών κι ως επιδόρπιο, μια όπερα με πραλίνα φουντουκιού.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο του για τον «Joker», ο Χοακίν Φίνιξ επισήμανε κι επιβράβευσε, από την αρχή, την κίνηση αυτή: «Πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ξένους Ανταποκριτές του Χόλιγουντ που αναγνωρίζουν τον σύνδεσμο μεταξύ της κτηνοτροφίας και της περιβαλλοντικής αλλαγής, ήταν τολμηρή κίνηση να κάνουν την αποψινή βραδιά plant-based.» Για να συνεχίσει, λίγο αργότερα: «Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν θέλω να κουνήσω τη βάρκα, αλλά η γαμημένη βάρκα κουνιέται. Είναι υπέροχη κίνηση που τόσοι άνθρωποι συνεισφέρουν τόσο πολύ, αλλά ας κάνουμε και τις ατομικές επιλογές μας, ας μην παίρνουμε το ιδιωτικό αεροπλάνο μας για να πάμε στο Παλμ Σπρινγκς για το Σαββατοκύριακο.»
Κι όπως φαίνεται, η ένταση των ημερών κι ευαισθησία κάποιων από τους ομιλητές, συγκίνησε κι αυτόν, ακόμα, τον Ρίκι Τζερβέιζ, που έκλεισε ολόκληρη την τελετή προτρέποντας τον κόσμο: «Σας παρακαλώ, κάντε τις δωρεές σας στην Αυστραλία.»
Οι Χρυσές Σφαίρες 2020 με τον τρόπο του Flix:
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Οι νικητές στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές κατηγορίες
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Σοκαριστικές ανατροπές στην οσκαρική κούρσα
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Οι όμορφες, οι κομψές, οι εκκεντρικές, οι κόκκινες και οι... άτυχες εμφανίσεις των σταρ στο κόκκινο χαλί των Χρυσών Σφαιρών**
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Οι φωτιές στην Αυστραλία και το vegan μενού, σε μια περιβαλλοντικά woke τελετή
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Ο Ρίκι Τζερβείζ ήταν τόσο αυθάδης (κι αστείος) όσο περιμέναμε
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Ο Τομ Χανκς από καρδιάς. Ειλικρινά. Αληθινά.
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Τι σημαίνει η διπλή νίκη του «1917» και του Σαμ Μέντες για τα Οσκαρ;
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Γιατί ο λόγος του Μπραντ Πιτ ήταν ο ωραιότερος απ' όλους (και το γελάκι της Τζένιφερ Ανιστον επίσης)
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Οι νικητές ποζάρουν με τα βραβεία τους
- Χρυσές Σφαίρες 2020: Οι Υποψηφιότητες
- Περιμένοντας τις Χρυσές Σφαίρες
- Η Μέριλ Στριπ - φυσικά - σπάει το δικό της ρεκόρ ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα
- Χρυσές Σφαίρες και γυναίκες σκηνοθέτες: Σχέσεις (στ)οργής