Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες και γυναίκες σκηνοθέτες: Σχέσεις (στ)οργής

στα 10

Για ακόμη μια φορά η πεντάδα των καλύτερων σκηνοθετών στις Χρυσές Σφαίρες αποτελείται μόνο από άντρες. Και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο.

Χρυσές Σφαίρες και γυναίκες σκηνοθέτες: Σχέσεις (στ)οργής
Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ είναι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης που έχει τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας στην ιστορία των βραβείων

Παρά τις έντονες παρουσίες γυναικών δημιουργών στις φετινές ταινίες που πρωταγωνιστούν στην οσκαρική κούρσα - από την Γκρέτα Γκέργκουιγκ με τις «Μικρές Κυρίες», μέχρι τη Λούλου Γουάνγκ για το «Farewell», την Λορίν Σκαφάρια για τις «Επικίνδυνες Κυρίες», την Μάριελ Χέλερ για το «A Beautiful Day in the Neighborhood» και την Ολίβια Γουάιλντ για το «Booksmart», οι υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών στις κατηγορίες της σκηνοθεσίας, του σεναρίου και της καλύτερης ταινίας μονοπωλούνται από άντρες.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις φετινές υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών εδώ.

Το 2018, η Νάταλι Πόρτμαν, παρουσιάζοντας τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας είχε υπογραμμίσει το γεγονός των πέντε υποψήφιων ανδρών σκηνοθετών σε μια συζήτηση που άνοιξε για όλους ή τέλοσπαντων για πολλούς, εκτός από τις Χρυσές Σφαίρες. Το 2019, η Γκρέτα Γκέργκουιγκ που έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των Οσκαρ, δεν προτάθηκε από την Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ, όπως και καμία γυναίκα σκηνοθέτης. Και το ίδιο συμβαίνει και φέτος.


Η αντίδραση ήταν άμεση, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και σε δηλώσεις ανθρώπων της βιομηχανίας. Η Σέρσα Ρόναν, υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα για τις «Μικρές Κυρίες» δήλωσε όλο νόημα μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και την απουσία της Γκρέτα Γκέργουιγκ από την κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας: «Η ερμηνεία μου στην ταινία ανήκει στην Γκρέτα όσο και σε μένα και μοιράζομαι αυτή την αναγνώριση ολοκληρωτικά μαζί της.»

Η Αλμα Χαρ' ελ, σκηνοθέτης του «Honey Boy» με τον Σάια Λα Μπεφ - ταινίας που απουσιάζει τελείως από οποιαδήποτε βράβευση κριτικών ενώσεων και στις Σφαίρες - έγραψε όλο οργή στο Twitter: «Αυτοί δεν είναι οι άνθρωποι μας και δεν μας αντιπροσωπεύουν. Μην αναζητάτε δικαιοσύνη στο σύστημα των βραβείων. Χτίζουμε έναν καινούριο κόσμο.»

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών Λορένζο Σόρια έσπευσε να απαντήσει εκ μέρους των Χρυσών Σφαιρών: «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν ψηφίζουμε με γνώμονα το φύλο των υποψηφίων. Αλλά με γνώμονα τις ταινίες και τα επιτεύγματα της κάθε μίας από αυτές.»

Στα προηγούμενα 76 χρόνια Χρυσών Σφαιρών, η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ έχει προτείνει ως υποψήφιες για Καλύτερη Σκηνοθεσία μόνο πέντε γυναίκες σκηνοθέτες: την Μπάρμπρα Στρέιζαντ το 1984 για το «Yentl» (ήταν και η μόνη που νίκησε τη Χρυσή Σφαίρα) και το 1992 για τον «Πρίγκιπα της Παλίρροιας», την Τζέιν Κάμπιον για τα «Μαθήματα Πιάνου», τη Σοφία Κόπολα για το «Χαμένοι στη Μετάφραση», την Κάθριν Μπίγκελοου για το «Hurt Locker» και την Αβα ΝτιΒερνέ για το «Selma» το 2015.

Δείτε εδώ τον ευχαριστήριο λόγο της Μπάρμπρα Στρέιζαντ για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το «Yentl»