Buzz

«Fury». Το λιντσάρισμα δεν έχει αλλάξει από το 1936

στα 10

Η βία φέρνει βία, η αυτοδικία είναι έγκλημα. Το σινεμά μάς το θυμίζει απ' όταν γεννήθηκε.

«Fury». Το λιντσάρισμα δεν έχει αλλάξει από το 1936

Το 1936, ο Φριτς Λανγκ, ήδη στην Αμερική (έχοντας εγκαταλείψει τη Γερμανία της τότε ναζιστικής κυριαρχίας), σκηνοθέτησε το «Fury», με τον ελληνικό τίτλο «Οργισμένος Γίγαντας» και πρωταγωνιστή τον Σπένσερ Τρέισι.

Στην ταινία, βασισμένη σε μια ιστορία που εμπνεύστηκε ο Νόρμαν Κράσνα, ο Τζο Γουίλσον είναι το θύμα και, σταδιακά, ο θύτης. Ο Τζο κι η Κάθριν είναι ερωτευμένοι και θέλουν να παντρευτούν, αλλά ο Τζο δεν έχει καθόλου χρήματα για το γάμο. Οταν κατηγορείται άδικα για φόνο, ο Τζο φυλακίζεται και, στην πορεία, ελευθερώνεται αλλά κινδυνεύει να δολοφονηθεί από τον οργισμένο όχλο που τον λιντσάρει. Ο Τζο επιβιώνει, αλλά παριστάνει τον νεκρό, προκειμένου, στο υπόλοιπο της ταινίας, να σχεδιάσει μυστικά την όσο πιο βίαιη γίνεται εκδίκηση του όχλου που τον απείλησε.

fury 607

Το νόημα είναι απλό, προερχόμενος από έναν τόπο όπου η βία θέριευε, ο Φριτς Λανγκ θέλησε να δείξει, με τον δικό του, νουάρ τρόπο, πώς ένας πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να ξεφύγει από τα όρια της λογικής και της ειρήνης. Ή πώς ένας πολιτισμένος λαός μπορεί να παραδοθεί στο μίσος και να φέρει την καταστροφή. Δυο μέρες μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ας προσπαθήσουμε να μην ξεχνάμε τι σημαίνει παρανομία, τι σημαίνει αρχή της αναλογικότητας της ποινής, πόσο αίμα έφερε ο Νόμος του Λιντς και τι σημαίνει ανθρώπινη ζωή. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Fury», επώδυνα επίκαιρο, 82 χρόνια μετά.