Buzz

O Φράνσις Φορντ Κόπολα παίρνει θέση για τους δασμούς που απειλεί να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ

στα 10

Ο εμβληματικός δημιουργός τοποθετήθηκε για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παραλληλίζοντας τόσο την Αμερική με τη Ρώμη λίγο πριν την πτώση της δημοκρατίας της, όσο και τις επιλογές του Τραμπ με ένα «κλείσιμο της πόρτας» σε μια ακμάζουσα οικονομία.

O Φράνσις Φορντ Κόπολα παίρνει θέση για τους δασμούς που απειλεί να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ

Μόλις μία εβδομάδα πριν, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε για ακόμη μία φορά αναταραχή, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να υποβάλει δασμούς που (θα) αγγίζουν το 100% στις ταινίες που γυρίζονται εκτός ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό GQ, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα δεν δίστασε να εκφράσει ανοιχτά την άποψή του για την παραπάνω κίνηση, σχολιάζοντας παράλληλα το πώς η τρέχουσα πολιτική συγκυρία έχει καταφέρει να πυροδοτήσει εκ νέου το ενδιαφέρον του κοινού για το «Megalopolis», το magnum opus του, το οποίο λειτουργεί ως το προσωπικό του σχόλιο πάνω στην πορεία της Αμερικής.

Διαβάστε ακόμη: Το «Megalopolis» δεν θα κυκλοφορήσει σε καμία streaming πλατφόρμα

«Το μόνο που κάνουν αυτοί οι δασμοί είναι να δημιουργούν αβεβαιότητα [...] Eίναι σαν [o Τραμπ] να θέλει να κλείσει την πόρτα στην πιθανότητα μίας θετικής πορείας των πραγμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο auter. Ακόμη, εξήγησε πως από τότε που επανεκλέχθηκε ο Τραμπ οι προβολές της ταινίας γεμίζουν. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί: μία ταινία που συγκρίνει την παρακμή της Αμερικανικής Δημοκρατίας με την πτώση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας μοιάζει - δυστυχώς - πιο επίκαιρη από ποτέ.

megalopolis Στιγμιότυπο από το «Megalopolis»

«Ο παραλληλισμός της Αμερικής με την Αρχαία Ρώμη ήταν προφητικός. Είναι πολύ πιθανό κι εκείνη να χάσει μελλοντικά τη δημοκρατία της [...] Οι γερουσιαστές τότε, όπως και τώρα, ενδιαφέρονταν για την εξουσία και τα χρήματά τους. Δεν διαχειρίζονταν τη χώρα. Κι έτσι την έχασαν. Το ίδιο συμβαίνει και στο παρόν», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η έμπνευση για το πρότζεκτ βασίστηκε ακριβώς στην παραπάνω συγκριτική διάσταση.