Buzz

Οταν ο Φασμπίντερ συνάντησε τον Μπρεχτ

στα 10

Η τηλεοπτική διασκευή του πρώτου θεατρικού έργου του Μπρεχτ, «Baal», από τον Φόλκερ Σλέντορφ, με τον Φασμπίντερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ινστιτούτο Goethe.

Flix Team
Οταν ο Φασμπίντερ συνάντησε τον Μπρεχτ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την πρώτη παρουσίαση έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 1957, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν («Ο κύκλος με την κιμωλία», σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν), το Ινστιτούτο Goethe, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, παρουσιάζει σε πρώτη ελληνική προβολή τη μεταφορά του πρώτου θεατρικού έργου του συγγραφέα, «Baal» (1969), στην οθόνη από τον Φόλκερ Σλέντορφ, με τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αμέσως μετά την πρώτη προβολή της ταινίας από την τηλεόραση, το 1970, η χήρα και κληρονόμος των δικαιωμάτων των έργων του Μπρεχτ, Ελένε Βάιγκελ απαγόρευσε κάθε περαιτέρω παρουσίαση του φιλμ. Ο «Baal» παρέμεινε για 44 χρόνια θρυλικός και «αθέατος» για να επιστρέψει και πάλι στις αίθουσες το 2014, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Διαβάστε ακόμη: Το Flix it στη Στέγη #3 περνάει 12+ Ωρες με τον Aντι Γουόρχολ

Baal 607

Στην ταινία, ο αναρχικός ποιητής Μπαάλ μονιάζει σε μια σοφίτα κι απαγγέλλει τα ποιήματά του στα καπηλειά. Λατρεύει το σναπς, το τσιγάρο, τις γυναίκες, τους άντρες. Η καλή κοινωνία αποθεώνει αρχικά τον οργισμένο νεαρό ποιητή και μετά, όταν εκείνος την προβοκάρει, τον ξερνάει.

Ο Μπαάλ περιφέρεται σαν τ’ αδέσποτα στα δάση, στις άουτομπαν, στους αγρούς, με αχαλίνωτη ενέργεια κι έναν κρυφό φόβο για τον θάνατο: Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με δερμάτινο σακάκι κι αναμμένο τσιγάρο στο χέρι, παίζει τον Μπαάλ και συγχρόνως τον εαυτό του.

Baal 607

Την προβολή της ταινίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου θα προλογίσουν ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», και ο Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

InfoΤετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, 20:30, στο Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα, 210 3661000). Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμη