Buzz

Τον Φεβρουάριο, στο Exile Room, η τέχνη μιμείται τη ζωή (και το αντίστροφο!)

στα 10

Από την ειδυλλιακή Τοσκάνη μέχρι την πολύκροτη αυτοκτονία της Κριστίν Τσάμπακ, το Exile Room συνεχίζει να εξερευνά με πάθος το συναρπαστικό τοπίο του σύγχρονου ντοκιμαντέρ.

Flix Team
Τον Φεβρουάριο, στο Exile Room, η τέχνη μιμείται τη ζωή (και το αντίστροφο!)

Η τέχνη μιμείται τη ζωή ή το αντίστροφο; Τα όρια δεν ήταν ποτέ τόσο ερεθιστικά δυσδιάκριτα όσο στα δύο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλει το Exile Room μέσα στον Φεβρουάριο, τα οποία αναδεικνύουν την ίδια την πραγματικότητα ως τον μεγαλύτερο ρόλο της ζωής μας.

Από το πρωτότυπο έθιμο των κατοίκων ενός χωριού της Τοσκάνης που μετατρέπουν σε θεατρικό έργο τη ζωή τους, μέχρι την πολύκροτη αυτοκτονία της Κριστίν Τσάμπακ, που αυτοπυροβολήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση, το Exile Room συνεχίζει να εξερευνά με πάθος το συναρπαστικό τοπίο του σύγχρονου ντοκιμαντέρ, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει δωρεάν μερικά από τα καλύτερα δείγματα που μας έδωσε πρόσφατα το είδος.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Ειδική φιλανθρωπική προβολή για την «Ανθρώπινη Ροή» του Αϊ Γουέι Γουέι

Spettacolo 607

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 21:00

Spettacolo (2017)

Σκηνοθεσία: Τζεφ Μάλμπεργκ, Κρις Σέλεν / Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 91’

Μια φορά κι έναν καιρό, οι κάτοικοι του Μοντιτσιέλο, μιας μικροσκοπικής πόλης στους λόφους της Τοσκάνης, σκαρφίστηκαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους: μετέτρεψαν τη ζωή τους σε θεατρικό έργο! Κάθε καλοκαίρι, η πλατεία του μεσαιωνικού χωριού μετατρέπεται σε σκηνή και κάτοικοι όλων των ηλικιών αναλαμβάνουν να υποδυθούν έναν ρόλο – εκείνον του εαυτού τους. Αυτό το ετήσιο έθιμο έχει κρατήσει την πόλη ζωντανή κι ενωμένη για 50 χρόνια, όμως με έναν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων και με τη νεότερη γενιά να ενδιαφέρεται περισσότερο για το facebook απ’ ότι για την καλλιέργεια της γης, η 50ή παράσταση του χωριού ενδέχεται να είναι και η τελευταία.

Επτά χρόνια μετά το αριστουργηματικό «Marwencol», o Τζεφ Μάλμπεργκ επιστρέφει με μια μεθυστική ελεγεία για το πέρασμα του χρόνου και αφηγείται την ιστορία του μοναδικού Teatro Povero di Monticchiello, υφαίνοντας επεισόδια από το παρελθόν του με τις προετοιμασίες για την τελευταία του παράσταση, καθώς οι κάτοικοι μετατρέπουν μια σειρά από δραματικές εξελίξεις σε ένα νέο έργο για το τέλος του κόσμου (τους).

Kate Plays Christine 607

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 21:00

Kate Plays Christine (2016)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Γκριν / Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 112’

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς για τη θεαματικότητα; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα σε έναν ηθοποιό και στον ρόλο του; Βασισμένος στην ανατριχιαστική αληθινή ιστορία της Κριστίν Τσάμπακ, της τηλεπαρουσιάστριας που έγινε διάσημη όταν αυτοκτόνησε στον αέρα το 1974, κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής σε τοπικό κανάλι της Φλόριντα όπου εργαζόταν, ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Γκριν παρακολουθεί την ηθοποιό Κέιτ Λιν Σέιλ καθώς προετοιμάζεται για να υποδυθεί τον ριψοκίνδυνο αυτό ρόλο σήμερα.

Θολώνοντας διαρκώς τα όρια ανάμεσα στην αναπαράσταση, τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, το «Kate Plays Christine» είναι ένα ιδιοφυές, σύνθετο όσο και γοητευτικό, κινηματογραφικό πείραμα που όχι μόνο ιχνηλατεί τον καταπιεστικό κόσμο των media που συνέθλιψε την ευαίσθητη ψυχική ισορροπία της Τσάμπακ οδηγώντας την στην ακραία αυτή πράξη, αλλά αποκαλύπτει την ιδιόμορφη διαδικασία της εσωτερικής αναζήτησης κι έρευνας ενός ηθοποιού που εκτίθεται στην κάμερα ενώ παράλληλα προσπαθεί να δικαιώσει τον βασανισμένο χαρακτήρα που ερμηνεύει.

Info

Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι - έναντι ΜΕΤΡΟ, τηλ: 2103223395). Είσοδος δωρεάν.

Spettacolo poster 607

Διαβάστε ακόμη

Kate Plays Christine poster 607

Tags: Exile Room