Buzz

Ο Εμανουέλ Λουμπέσκι δεν φώτισε το «Ρόμα» - αλλά δηλώνει ότι είναι η αγαπημένη του ταινία όλων των εποχών

στα 10

Ο σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας αγάπησε την ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν, σχεδόν όσο καμία άλλη.

Ο Εμανουέλ Λουμπέσκι δεν φώτισε το «Ρόμα» - αλλά δηλώνει ότι είναι η αγαπημένη του ταινία όλων των εποχών

Στο «Ρόμα», ο Αλφόνσο Κουαρόν υπογράφει ο ίδιος τη φωτογραφία - όπως και τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την παραγωγή και το μοντάζ γιατί, ναι, αυτή είναι μια ταινία auteur. Δεν συνεργάστηκε, όπως θα ήταν το αναμενόμενο κι όπως επρόκειτο, με τον εμβληματικό φωτογράφο Εμανουέλ Λουμπέσκι, επιπλέον συμπατριώτη και στενό του φίλο, υποψήφιο για Οσκαρ (μεταξύ άλλων), για το «A Little Princess» και το «Chldren of Men» και βραβευμένο για το «Gravity». Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για το «Ρόμα», ο Κουαρόν μίλησε γι' αυτό, διαβάστε όσα είπε, εδώ.

Διαβάστε ακόμη: Οι κριτικοί του Λος Αντζελες ψηφίζουν δαγκωτό «Roma» για καλύτερη ταινία του 2018

Ωστόσο, ο Εμάνουελ Λουμπέσκι όχι απλώς είδε το «Ρόμα», αλλά και το λάτρεψε. Σε μια συζήτηση on camera που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες το Netflix, ως παραγωγός και διανομέας της ταινίας, με προσκεκλημένους του συντελεστές, ο Λουμπέσκι κι ο Κουαρόν αντάλλαξαν σκέψεις, κάτι που το δίχως άλλο κάνουν διαρκώς, εδώ και χρόνια. Ο Λουμπέσκι τού μίλησε για τη φωτογραφία της ταινίας: «Εχεις καθοδηγήσει τους ηθοποιούς να κινούνται παράλληλα με την κάμερα. Συνήθως, αν ήμουν εγώ εκεί, θα έλεγα, "Αλφόνσο, αυτό είναι πολύ φλατ. Τι κάνεις; Θα έπρεπε η σύνθεσή σου να βασίζεται στον άξονα Ζ, όχι στον άξονα Χ". Αλλά η κάμερα μετατρέπεται σχεδόν σε μια συνείδηση που επισκέπτεται ξανά την ιστορία, λες κι η κάμερα γνωρίζει κάτι που οι ηθοποιοί αγνοούν. Δεν θέλω καν να προσπαθήσω να το περιγράψω, αλλά είναι πολύ δυνατό.»

Διαβάστε ακόμη: Αλφόνσο Κουαρόν: «Είναι δύσκολο να κάνεις την κάμερα να σεβαστεί μια ανάμνηση»

Roma 607

Ο Κουαρόν, πάντα πνεύμα δημιουργικής αντιλογίας, δεν έδειξε να συμφωνεί απόλυτα με το σχόλιο του Λουμπέσκι: «Θα έλεγα πως είναι το φάντασμα του παρόντος που επισκέπτεται το παρελθόν, χωρίς να παρεμβαίνει, απλώς παρατηρώντας, χωρίς να προσπαθεί να κρίνει ή να σχολιάσει. Το σχόλιο έγκειται σε όσα βρίσκονται εκεί.» Ο Εμάνουελ Λουμπέσκι, ωστόσο, δεν μπορούσε να μην πει αυτό που ήθελε: «Το "Ρόμα" είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών. Είναι όλα όσα έχει μάθει ο Αλφόνσο σε όλη του την πορεία.»

Το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου ξεκινά να προβάλλεται streaming στο Netflix. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ρόμα».

Δείτε επίσης: