Buzz

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα καταγγέλλει τις Κάννες: απορρίψατε την ταινία μου γιατί στηρίζω τον Πούτιν

στα 10

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα είναι πεπεισμένος ότι απορρίφθηκε από το Φεστιβάλ Καννών λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα καταγγέλλει τις Κάννες: απορρίψατε την ταινία μου γιατί στηρίζω τον Πούτιν

Είναι διαβόητο πλέον ότι ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Εμίρ Κουστουρίτσα έχει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικές σχέσεις με την Ρωσία. Υπήρξε μάλιστα ένας από τους ελάχιστους διεθνείς υποστηρικτές της πρόσφατης Ρωσικής εισβολής στην Κριμαία, μετά την Ουκρανική επανάσταση που δημιούργησε αναταραχή στη χώρα. Ο Κουστουρίτσα είχε δηλώσει τότε πως «η Ρωσία οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες Ρωσικής εθνικότητας που ζουν στην Ουκρανία και να σώσει την χώρα από την καταστροφή» και είχε συγκρίνει τα τότε γεγονότα με τα όσα είχαν συμβεί στην Γιουγκοσλαβία των αρχών της δεκαετίας του 90.

Την προηγούμενη εβδομάδα η μπάντα του Κουστουρίτσα «No Smoking Orchestra» άνοιξε τη συναυλία τους στο Παρίσι με τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας. Πέρσι, οι Ουκρανοί απαγόρευσαν την είσοδο του γκρουπ στη χώρα για προγραμματισμένη τους συναυλία, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Κουστουρίτσα.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Εμίρ Κουστουρίτσα είναι ανεπιθύμητος στην Ουκρανία

kusturica putin 607

Αυτή η στάση του λοιπόν έχει συνέπειες. Ομως ας είμαστε λογικοί: δεν είναι οι πολιτικές του απόψεις η αιτία που ο Κουστουρίτσα δεν μπορεί να κάνει καλή ταινία εδώ και 20 χρόνια πλέον. Εκείνος βέβαια είναι πεπεισμένος ότι το Φεστιβάλ των Καννών απέρριψε το «On the Milky Road», με πρωταγωνίστρια την Μόνικα Μπελούτσι, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

«Η πολιτική παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στο πώς λειτουργεί ένα φεστιβάλ όπως αυτό των Καννών» δήλωσε ο Κουστουρίτσα στα ρωσικά (!) μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Υποπτεύομαι ότι κάποιος έδωσε την εντολή να μη γίνει αποδεκτή η ταινία μου...»

Emir Kusturica Μοnica Bellucci 607

Διαβάστε περισσότερα για το «On the Milky Road»: Η Μόνικα Μπελούτσι πρωταγωνίστρια του Εμίρ Κουστουρίτσα

Βέβαια, ο ίδιος μετά ομολογεί ότι έστειλε την ταινία μία μέρα μετά το deadline του φεστιβάλ, αλλά αυτό για τον Εμίρ είναι δικαιολογία. «Ούτε την είδαν» δήλωσε πεπεισμένος ότι το φεστιβάλ τον αγνόησε εντελώς.

Που θα κάνει πρεμιέρα το «On the Milky Road»; Μαντέψτε! Στο φεστιβάλ «Bridge of Arts» στη Μόσχα, τέλη Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα: