Buzz

Η Ελίζαμπεθ Μπανκς τα βάζει με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ για την έλλειψη δυνατών γυναικείων ρόλων στις ταινίες του

στα 10

H Ελίζαμπεθ Μπανκς δεν μάσησε τα λόγια της για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ όσο αφορά τους γυναικείους ρόλους στις ταινίες του, αλλά γρήγορα ζήτησε συγγνώμη όταν κατάλαβε πως έκανε ένα μικρό λάθος.

Η Ελίζαμπεθ Μπανκς τα βάζει με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ για την έλλειψη δυνατών γυναικείων ρόλων στις ταινίες του

Το θέμα της ισότητας στο Χόλιγουντ, αλλά και η εκπροσώπηση των γυναικών μέσω δυνατών γυναικείων ρόλων σε διάφορες ταινίες, αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα της βιομηχανίας. Πολλές είναι οι γυναίκες ηθοποιοί που αγωνίζονται για μια ίση μεταχείριση με τους άντρες συμπρωταγωνιστές τους στο Χόλιγουντ. Μια από αυτές είναι και η Ελίζαμπεθ Μπανκς, η οποία δεν μάσησε τα λόγια της στον λόγο που έδωσε την Τετάρτη που μας πέρασε κατά την διάρκεια παραλαβής ενός βραβείου από μια μη κερδοσκοπική ομάδα με τον όνομα «Women on Film».

Διαβάστε ακόμα: Η Τζέσικα Τσαστέιν ασκεί πίεση στο θέμα της ισότητας στο Χόλιγουντ

elizabeth banks

Τα πυρά της δέχτηκε ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον οποίο κατηγόρησε ευθέως πως δεν κάνει ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως «πήγαινα να δω τον ‘Ιντιάνα Τζόουνς’ και τα ‘Σαγόνια του Καρχαρία’ και σε όλες τις υπόλοιπες ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ, και ξέρετε κάτι, δεν έχει γυρίσει ποτέ μια ταινία με γυναίκα πρωταγωνίστρια. Συγνώμη Στίβεν. Δεν θέλω να σε κακοχαρακτηρίσω, αλλά είναι η πραγματικότητα.»

Όταν κάποιος από το κοινό της φώναξε ότι ο Σπίλμπεργκ σκηνοθέτησε το 1985 το «Πορφυρό Χρώμα», το οποίο μάλιστα πρωταγωνιστούν μαύρες γυναίκες ηθοποιοί, η Μπανκς συνέχισε τον λόγο της χωρίς να κάνει καμία δήλωση, αγνοώντας (φαινομενικά) το σχόλιο. Όλο αυτό είχε σαν συνέπεια να πέσουν να την φάνε στο twitter και αμέσως η Μπανκς έκανε μια δήλωση ζητώντας συγγνώμη.

Διαβάστε ακόμα: Οχι μόνο όμορφες: 4 πρωταγωνίστριες συζητούν για την πρόκληση της δουλειάς τους

«Τα θαλάσσωσα. Όταν αναφέρθηκα στον Στίβεν Σπίλμπεργκ στα βραβεία των ‘Women on Film’ έκανα ανακριβείς δηλώσεις για τις ταινίες του. Θέλω να είμαι σαφής από την αρχή και να δηλώσω πως παίρνω όλη την ευθύνη των δηλώσεών μου και ζητώ συγγνώμη. Όταν έκανα αυτά τα σχόλια, είχα στο μυαλό μου τις πιο πρόσφατες ταινίες του Σπίλμπεργκ, και δεν είχα πρόθεση να απορρίψω την σημαντικότητα του ‘Πορφυρού Χρώματος’. Έκανα τα πράγματα χειρότερα όταν έδωσα την εντύπωση πως αδιαφόρησα για την Σαρί Μπελαφόντε (η οποία φώναξε για το ‘Πορφυρό Χρώμα’) όταν προσπάθησε να με διορθώσει. Μίλησα με την Σάρι μετά και ήταν πολύ ευγενική στο να με συγχωρέσει. Όσοι έχουν το προνόμιο να σκηνοθετούν και να ασχολούνται με την παραγωγή ταινιών, θα πρέπει να λογοδοτούν για τα λάθη μας, είτε πρόκειται για την διαφορετικότητα ή για ανακριβείς δηλώσεις. Λυπάμαι πολύ.»

elizabeth banks

Πάντως χρειάστηκε πολλά κότσια για να κατηγορήσει ανοιχτά ένα σκηνοθέτη με μεγάλη επιρροή στο Χόλιγουντ, και μάλιστα κάποιον με τον οποίο είχε συνεργαστεί και παρελθόν στην ταινία «Catch Me If You Can». Αν και η αρχική δήλωση της Μπανκς έχει κάποιες ανακρίβειες, μιας κι ο Σπίλμπεργκ έχει σκηνοθετήσει ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες, πέρα από το «Πορφυρό Χρώμα», όπως το «The Sugarland Express» το 1974 με την Γκόλντι Χον και το περσινό «The BFG» με την νεαρή Ρούμπι Μπάρνχιλ, δεν παύει να μιλά για σκληρές αλήθειες. Αλήθειες που η βιομηχανία του Χόλιγουντ, κάθε φορά που γίνονται τέτοιες αναφορές, φαίνεται να γυρίζει το κεφάλι επιδεικτικά από την άλλη.

Διαβάστε ακόμα:

elizabeth banks