Λίγους μήνες πριν, όταν είχε μόλις αποφοιτήσει από το Brown University (Αγγλική Φιλολογία), η Εμα Γουότσον τιμτιμήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη με τον τίτλο της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης. Οι φανατικοί της θαυμαστές δεν απόρησαν με αυτή την εξέλιξη. Οσοι παρακολουθούν στενά τς κινητοποιήσεις της, τις ανησυχίες της, όσα δηλώνει και γράφει στα social media και τις συνεντεύξεις της, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Γουότσαν δεν είναι ούτε υπερφίαλο σελέμπριτι, ούτε μικρό κορίτσι. Φυσικά και συμφέρει το σύστημα να την απαξιώνει έτσι. Να την αντιμετωπίζει μόνιμα ως την Ερμιόνη του Χάρι Πότερ.
Ομως η Γουότσον με επερωτήσεις της πάνω σε θέματα γυναικείας ισότητας στον εργασιακό χώρο έχει κρασάρει το site των Ηνωμένων Εθνών, έχει απέδειξε πώς το twitter (σε συνδυασμό φυσικά με τα εκατομμύρια followers της) μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν θέλεις να επιτεθείς σ' έναν σεξιστή Τούρκο πολιτικό ή αν επιθυμείς να απαντήσεις με σθένος, επιχειρήματα, άποψη κι όχι να σαχλοσχολιάσεις το πρόσφατο σκάνδαλο με την κλοπή γυμνών φωτογραφιών από τα τηλέφωνα γυναικών της βιομηχανίας.
Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η 24χρονη πρωταγωνίστρια κλήθηκε στο Κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη για την ημερίδα με θέμα «ΕκείνοςΓιαΕκείνη» («HeForShe»), μία καμπάνια που έχει ως στόχο να εισάγει στη φεμινιστική συζήτηση τους άντρες: να εκπαιδεύσει τα αγόρια να σταματήσουν να κοιτούν τα θέματα ανισότητας μεταξύ των φύλων ως πρόβλημα των γυναικών, αλλά να προβληματιστούν και να τοποθετηθούν απέναντι στα ζητήματα ως πολίτες του κόσμου.
Αγγελιοφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Ο λόγος που έβγαλει η Γουότσον σόκαρε πολύ κόσμο που δεν γνώριζε τις δραστηριότητές της, που δεν είχε διαβάσει ποτέ τις απόψεις τους, που είχε απλώς δει όλα τα «Χάρι Πότερ». Ηταν ένας λόγος διαυγής, σοβαρός, χωρίς μελοδραματικές κορώνες, αλλά αυστηρός και πανέξυπνος.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη εκστρατεία γυναικών στα social media (Women Against Feminism), η Γουότσον δήλωσε:
Αποφάσισα από πολύ μικρή ότι ήμουν φεμινίστρια. Ηταν φυσικό επακόλουθο για μένα να είμαι. Ομως οι πρόσφατες μελέτες μου, μού έδειξαν ότι ο η ίδια η λέξη έχει καταντήσει αρνητική. Ακόμα κι από τις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες επιλέγουν να μην ορίζονται ως φεμινίστριες. Φαίνεται πώς φεμινισμός στα μάτια τους σημαίνει ανδρόγυνη συμπεριφορά, αγριότητα, επίθεση, μίσος για τους άντρες, ασχήμια.
Γιατί κατέληξε ο φεμινισμός να θεωρείται κάτι τόσο απωθητικό; Θεωρώ ότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να πληρώνομαι το ίδιο με τους άντρες συναδέλφους μου. Νομίζω ότι ναι, πρέπει να έχω το δικαίωμα να παίρνω εγώ τις αποφάσεις που αφορούν το σώμα μου. Πιστεύω ότι οι γυναίκες οφείλουν να συμπεριλαμβάνονται στην πολιτική ηγεσία, ώστε να έχουν λόγο σε αποφάσεις που μετά θα ορίζουν τη ζωή μου. Και θεωρώ ότι κοινωνικά πρέπει να λαμβάνω τον ίδιο σεβασμό με τους άντρες.
Βέβαια, μπορείς να βγάλεις το κορίτσι από τον (ολοκληρωμένο λογοτεχνικά και κινηματογραφικά) κόσμο του Χάρι Πότερ. Αλλά δεν μπορείς να βγάλεις τη Χάρι Πότερ στάμπα από το κορίτσι. Ακόμα κι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν αστειεύτηκε στην παρουσίασή του: «Εδώ και χρόνια κουνούσε το ραβδάκι της. Ελπίζω να μπορέσει να χρησιμοποιήσει την μαγεία για να σταματήσει τη βία εναντίων των γυναικών...»
Μπορεί να αναρωτιέστε: ποια είναι αυτή; Το κοριτσάκι από το Χάρι Πότερ; Και τη δουλειά έχει στα Ηνωμένα Εθνη; Συχνά αναρωτιέμαι κι εγώ το ίδιο πράγμα. Το μόνο που έχω ξεκάθαρο είναι ότι νοιάζομαι για αυτό το πρόβλημα, θέλω να βοηθήσω να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Με όσα έχω δει και ζήσει, κι εφόσον μου δίνεται αυτή η ευκαιρία να ακούγομαι στον κόσμο, νιώθω την ευθύνη να πω κάτι. Ο Εντμουντ Μπερκ είχε κάποτε πει ότι το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό είναι να μείνει απραγές το καλό.
Η Γουότσον καταχειροκροτήθηκε ειδικά τελειώνοντας το λόγο της με μία «επίσημη πρόσκληση» που θα τερματίσει την αντιπαράθεση «γυναίκες εναντίον αντρών» και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για «ΕκείνοςΓιαΕκείνη» (και το αντίθετο).
«Προσκαλώ και τους άντρες σε αυτή τη συζήτηση: τα ζητήματα των δύο φύλων είναι ένα θέμα που σας αφορά, επίσης.»
Δείτε όλο το λόγο της Γουότσον εδώ:
Διαβάστε ακόμη: