Industry

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ είναι αισιόδοξος: «Οχι απλώς δεν πέθανε το σινεμά, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα και τα όριά του!»

στα 10

O σπουδαίος αμερικανός σκηνοθέτης προτείνει ψυχραιμία και έχει πίστη στο μεγαλείο του σινεμά.

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ είναι αισιόδοξος: «Οχι απλώς δεν πέθανε το σινεμά, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα και τα όριά του!»

Δεν είναι μόνο η πανδημία και η κρίση που έχει πλήξει τον κινηματογραφικό τομέα λόγω του Covid-19. Η συζήτηση για το αν το σινεμά περνάει τεράστια κρίση λόγω της κατάστασης που κυριαρχεί στα στούντιο, με τους σκηνοθέτες να καταφεύγουν στις πλατφόρμες και το κοινό να βολεύεται βλέποντας ταινίες από τον καναπέ του, υπήρχε πριν το lockdown κάνει την επιλογή της μικρής οθόνης μονόδρο.

Γνωστή η επίθεση στον Μάρτιν Σκορσέζε που πήγε τον «Ιρλανδό» του στο Netflix (που είναι η επίθεση στην Paramount που τον άφησε να φύγει;), γνωστή η στάση του Σπίλμπεργκ που πολέμησε την μετάβαση, γνωστές και οι τελευταίες δηλώσεις του Πέδρο Αλμοδόβαρ που προτιμά να μη βγει η νέα ταινία του καθόλου, παρά να υποχωρήσει στις πλατφόρμες.

Κι από την άλλη έχουμε τον Ντέιβιντ Φίντσερ. Εναν από τους λίγους autuers αυτού του αιώνα. Κανείς δεν μποερεί να αμφισβητήσει το μέγεθος του ταλέντου ή του οράματός του κάθε φορά. Κι όμως. Πλέον συνεργάζεται κι αυτός με το Netflix.

Διαβάστε κι αυτό: Ο Ντέιβιντ Φίντσερ υπογράφει αποκλειστικό 4ετές συμβόλαιο με το Netflix

Με την αφορμή του «Mank», που μπορεί να έχει οσκαρική θριαμβευτική πορεία, ο Φίντσερ έδωσε μία συνέντευξη στο Rolling Stone. Κι ανάμεσα σε πολλά από όσα είπε μίλησε για το μέλλον του σινεμά. Αν το θεωρεί «τελειωμένο», αν οι αλλαγές στο μέσο τον αποθαρρύνουν, αν το σινεμά... πέθανε.

«Το κακό είναι ότι, ενώ το σινεμά υπάρχει μόνο 100 χρόνια, εμείς θεωρούμε ότι ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει κινηματογράφος. Δεν έχουμε ιδέα στα αλήθεια. Αν πίστευα ότι είχαμε τεστάρει και εξαντλήσει τα όρια, τους τρόπους και την εμπειρία του σινεμά (από την κατασκευή του μέχρι το πώς μάς κάνει να αισθανόμαστε, να σκεφτόμαστε, να συνδιαλεγόμαστε), ναι τότε θα είχα πέσει σε κατάθλιψη. Αλλά δεν νιώθω απαισιοδοξία. Νιώθω πρόκληση. Κα δεν με αφορά καθόλου η συζήτηση για το τι κάνει πχ η Marvel για το κέρδος. Δεν έχω τίποτα εναντίον των blocbusters. Ποτέ δεν είχα...»

David Fincher 607

«Οχι δεν πεθαίνει το σινεμά. Δεν πεθαίνουν οι ταινίες. Το σινεμά παραμένει ένας ανεξερεύνητος θησαυρός. Κάρβουνο που περιμένει να γίνει διαμάντι. Υπάρχουν ακόμα τρόποι που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε για να ψυχαγωγήσουμε, προβληματίσουμε, σοκάρουμε, εμψυχώσουμε, τρομοκρατήσουμε το θεατή. Και θα αλλάζουμε κι εμείς μαζί με τους νέους τρόπους...»

«Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την εξέλιξη. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα εφευρίσκουν, θα δοκιμάζουν, θα επιτυγχάνουν νέους τρόπους να κάνουν σινεμά. Που εμείς δεν είχαμε καν φανταστεί. Ετσι κι αλλιώς το να κάνεις μια ταινία μοιάζει με το να ζωγραφίζεις έναν πίνακα από τρία οικοδομικά τετράγωνα μακριά, με τηλεσκόπιο και walkie-talkie και 90 ανθρώπους γύρω γύρω να κρατάνε το πινέλο. Οσο όμως κι αν είναι σε στιγμές εξουθενωτικό, το αποτέλεσμα σε ενθουσιάζει, σε εμπνέει...»

Διαβάστε περισσότερα: