Buzz

«Ισως οι μαύροι ηθοποιοί δεν άξιζαν την υποψηφιότητα»: Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ προκαλεί την οργή της κινηματογραφικής κοινότητας

στα 10

H Σάρλοτ Ράμπλινγκ ρωτήθηκε για το θέμα της «διαφορετικότητας» στα Οσκαρ. Και η απάντησή της δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς...

«Ισως οι μαύροι ηθοποιοί δεν άξιζαν την υποψηφιότητα»: Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ προκαλεί την οργή της κινηματογραφικής κοινότητας

Update 23.01.2016

Λίγες ώρες μετά τις (ομολογουμένως, αν μη τι άλλο, επιπόλαιες) δηλώσεις της Σάρλοτ Ράμπλινγκ που δίκαια προκάλεσαν οργή στην κινηματογραφική κοινότητα, η ηθοποιός διευκρίνισε στο CBS πως ό,τι είπε, ερμηνεύτηκε λανθασμένα:

«Μετανιώνω που τα σχόλια μου θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν. Ηθελα απλά να πω ότι σε έναν ιδανικό κόσμο, κάθε ερμηνεία θα πρέπει να έχει ίσες δυνατότητες για να εκτιμηθεί. Νιώθω μεγάλη τιμή που συμπεριλαμβάνομαι σε αυτήν την υπέροχη ομάδα των φετινών υποψήφιων ηθοποιών, ανδρών και γυναικών. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας στη βιομηχανία μας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός των αλλαγών που ανακοινώθηκαν από την Ακαδημία για να διευρύνει τα μέλη της.»

Επειδή, ωστόσο δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, διαβάστε παρακάτω πώς ξεκίνησαν όλα...


Η ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Οσκαρ πυροδότησε μια θύελλα αντιδράσεων για το λευκό χρώμα που μοιάζει να κυριαρχεί στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς και στο μη σεβασμό οποιασδήποτε διαφορετικότητας.

Αφορμή στάθηκε η ολόλευκη 20άδα των υποψήφιων ηθοποιών (σε πρώτους και δεύτερους ανδρικούς και γυναικείους ρόλους), αλλά και ο αποκλεισμός ταινιών όπως το «Creed», το «Straight Outta Compton» και το «Beasts of No Nation».

Ο Γουιλ Σμιθ και η συζυγός του, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, αλλά και ο Σπάικ Λι (πρόσφατα βραβευμένος με Οσκαρ για το σύνολο της καριέρας του) δήλωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής και ζήτησαν από τον οικοδεσπότη Κρις Ροκ να παραιτηθεί. Η Πρόεδρος της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει δράση για να διορθώσει το λάθος και σειρά ηθοποιών και ανθρώπων του σινεμά εκφράζουν την υποστήριξη για μια βιομηχανία που θα σέβεται τη «διαφορετικότητα».

Διαβάστε αναλυτικά: Η Ακαδημία απολογείται για τις «λευκές» της οσκαρικές υποψηφιότητες

Η λίστα με όσους παίρνουν θέση για το θέμα μεγαλώνει συνεχώς: ο Μαρκ Ράφαλο δήλωσε υποστήριξη αλλά ξεκαθάρισε ότι θα παρευρεθεί στην τελετή, ο Ντάστιν Χόφμαν μίλησε για ένα πρόβλημα που έχει βαθύτερα τις ρίζες του στην αμερικανική κοινωνία και από την Βαϊόλα Ντέιβις μέχρι τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ (στην έναρξη του Φεστιβάλ του Σάντανς) όλοι προσπαθούν να συνεισφέρουν στη συζήτηση γύρω από το πώς τα Οσκαρ - και άρα η βιομηχανία - θα μπορέσει να σεβαστεί περισσότερο αυτό που δεν είναι λευκό, στρέιτ ή άνδρας!

45 Years 607

Εκπληξη, όμως, προκάλεσε η δήλωση της Σάρλοτ Ράμπλινγκ (υποψήφιας στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου για τα «45 Χρόνια» του Αντριου Χέι) όταν ρωτήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 να πει τη γνώμη της για το θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από τους λευκούς υποψήφιους των Οσκαρ.

«Είναι ρατσιστικό προς τους λευκούς», δήλωσε, συμπληρώνοντας: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, αλλά ίσως οι μαύροι ηθοποιοί να μην άξιζαν να βρεθούν στις τελικές υποψηφιότητες.»

Οταν η Σάρλοτ Ράμπλινγκ ρωτήθηκε αν θα έπρεπε να οριστούν ποσοστώσεις για το πόσοι λευκοί, πόσοι μαύροι και πόσοι εκτός των λευκών θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις υποψηφιότητες των Οσκαρ απάντησε: «Γιατί πρέπει να ταξινομούμε τους ανθρώπους; Στην εποχή που ζούμε κάποιοι είναι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο αποδεκτοί... Ο κόσμος πάντα θα χωρίζει τους ανθρώπους σε λιγότερο όμορφους, αρκετά μαύρους, πολύ λευκούς... Κάποιος πάντα θα πει "Είσαι πολύ...". Αλλά είναι σωστό να συμπεράνουμε από αυτό ότι πρέπει να υπάρχουν παντού μειονότητες;».

Οπως αναφέρει ο Guardian, σε αυτό το σημείο ο δημοσιογράφος που έπαιρνε συνέντευξη από την Σάρλοτ Ράμπλινγκ της εξήγησε πως τα μέλη της βιομηχανίας που είναι μαύροι νιώθουν σαν να ανήκουν σε μια μειονότητα. Και η Σάρλοτ Ράμπλινγκ απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

Οι αντιδράσεις στα σχόλια της Σάρλοτ Ράμπλινγκ ήταν άμεσες. Ο Ματ Μιούλερ του Screen International δήλωσε πως οι πιθανότητες να πάρει το Οσκαρ η Σάρλοτ Ράμπλινγκ ήταν ήδη λίγες αλλά τώρα - μετά τις δηλώσεις - έγιναν μηδαμινές.

Διαβάστε επίσης: