Φεστιβάλ / Βραβεία

«Πιο εύκολο για ένα μαύρο να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ από υπεύθυνος ενός στούντιο»: Ο Σπάικ Λι παραλαμβάνει με οργή το τιμητικό Οσκαρ

στα 10

Οσα συνέβησαν στην απονομή των τιμητικών Οσκαρ στους Σπάικ Λι, Τζίνα Ρόουλαντς και Ντέμπι Ρέινολντς.

«Πιο εύκολο για ένα μαύρο να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ από υπεύθυνος ενός στούντιο»: Ο Σπάικ Λι παραλαμβάνει με οργή το τιμητικό Οσκαρ

Υπό τη βαριά σκιά των γεγονότων στο Παρίσι έγινε η τελετή απονομής των φετινών τιμητικών Οσκαρ που είχαν για παραλήπτες τους τον Σπάικ Λι, την Τζίνα Ρόουλαντς και την Ντέμπι Ρέινολντς.

Διαβάστε αναλυτικά: Oscars 2016: Τιμητικά Οσκαρ στους Τζίνα Ρόουλαντς, Ντέμπι Ρέινολντς και Σπάικ Λι

Οπως ήταν φυσικό την παράσταση έκλεψε ο Σπάικ Λι που στον ευχαριστήριο λόγο του συνόψισε με οργή το αιτημά του για ένα λιγότερο λευκό Χόλιγουντ, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν για την προσπάθειά της για ποικιλομορφία στη βιομηχανία και προέβλεψε ένα ζοφερό μέλλον για τους λευκούς στην Αμερική:

«Το έτος 2043, οι λευκοί Αμερικάνοι θα είναι μειονότητα σε αυτήν τη χώρα. Και όλοι εκεί έξω που έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν, καλύτερα να φανούν έξυπνοι. Γιατί το εργατικό δυναμικό θα αντανακλά το πώς μοιάζει αυτή η χώρα. Ολοι που βρισκόμαστε εδώ μέσα ψηφίσαμε για τον Ομπάμα, αλλά όταν πηγαίνω στα γραφεία στη δουλειά, δεν βλέπω μαύρους αδελφούς παρά μόνο στην είσοδο ως ασφάλεια. Οπότε μπορεί να μιλάμε αλλά πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για την ποικιλομορφία στη βιομηχανία. Είναι πιο εύκολο για ένα μαύρο να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ παρά διευθυντής σε ένα στούντιο. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».


Λίγο πριν η Πρόεδρος της Ακαδημίας, Σέριλ Μπουν, αφού αναφέρθηκε στη αλληλεγγύη προς το γαλλικό λαό, ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο με τον τίτλο A2020, που φιλοδοξεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να αυξήσει την ποικιλομορφία στη βιομηχανία και ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους να τη βοηθήσουν σε αυτήν της την προσπάθεια.


H Τζίνα Ρόουλαντς από την πλευρά της εκπροσώπησε τη δυναμική γυναικεία φωνή - σε εποχές που οι γυναίκες ήταν απλά συμπρωταγωνίστριες και ιδιαίτερα συγκινημένη παρέλαβε το τιμητικό Οσκαρ για την καριέρα της από τα χέρια της Λόρα Λίνεϊ.


Απογοήτευση ωστόσο προκάλεσε η απουσία της Ντέμπι Ρέινολντς που δεν βρέθηκε στην απονομή, αλλά εκπροσωπήθηκε άξια από την Μέριλ Στριπ που παρουσίασε το βραβείο, τιμώντας μια από τις γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή αντιμετώπισης των γυναικών στην παγκόσμια βιομηχανία.


H 88η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου του 2016 στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.

Διαβάστε ακόμη:

Tags: Oscars 2016