Buzz

Η Ακαδημία απολογείται για τις «λευκές» της οσκαρικές υποψηφιότητες

στα 10

H Πρόεδρος της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν-Αϊζακς παραδέχεται το πρόβλημα των «λευκών Οσκαρ» και την ανάγκη να αλλάξει η βάση των μελών της Ακαδημίας ώστε να έχουμε πιο δίκαια βραβεία. Διαβάστε τις δηλώσεις της και τις δεσμεύσεις της για το μέλλον.

Η Ακαδημία απολογείται για τις «λευκές» της οσκαρικές υποψηφιότητες

Που πήγαν οι Αφροαμερικανοί υποψήφιοι; Ο Ιντρις Ελμπα για το «Beasts of No Nation», ο Γουιλ Σμιθ για το «Concussion», ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν για το «Creed» και ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον για το «The Hateful Eight» του Κουέντιν Ταραντίνο, για να ονομάσουμε μερικούς. Ενα χρόνο μετά τον αποκλεισμό του «Selma» από τα Oscars 2015 (θα θυμάστε το hashtag #OscarsSowhite), επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο; Εχει δίκιο ο Σπάικ Λι να υποστηρίζει ότι «αν είσαι μαύρος, πολύ πιο εύκολα γίνεσαι Πρόεδρος της Αμερικής παρά πρόεδρος κινηματογραφικού στούντιο;»

Διαβάστε επίσης: Είναι τα Οσκαρ τόσο (υπερβολικά) λευκά, σεξιστικά και στρέιτ, όσο τα κατηγορούν;

spike lee & Cheryl Boone Isaacs 607

Πάντως τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: το 93% των μελών της Ακαδημίας είναι λευκοί και το 76% άνδρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τα 63 χρόνια. Πόσο ανοιχτόμυαλα μπορούν να είναι τα Οσκαρ;

Φαίνεται πως αυτό προβλημάτισε σοβαρά την Ακαδημία, και ειδικά την Πρόεδρο Σέριλ Μπουν-Αϊζακς, η οποία από την πρώτη στιγμή δήλωσε «πληγωμένη και θυμωμένη» για τον αποκλεισμό των μη-λευκών από την μεγαλύτερη κινηματογραφική τιμή. Και σήμερα, η Πρόεδρος έστειλε μία ανοιχτή επιστολή όπου δεσμεύεται να επιφέρει αλλαγές στο σύστημα.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις υποψηφιότητες των Οσκαρ για το 2016 - μαζί με τις εκπλήξεις, τις απουσίες και τα στατιστικά της χρονιάς

White Oscars 607

Θα ήθελα να αναγνωρίσω το υπέροχο ταλέντο και έργο των φετινών οσκαρικών υποψηφιών. Ενώ όμως χειροκροτώ και γιορτάζω τη διάκρισή τους, δεν μπορώ να μη νιώθω ταυτόχρονα πληγωμένη και θυμωμένη με τον αποκλεισμό της διαφορετικότητας στο σύνολο των υποχηφιοτήτων. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική συζήτηση και ήρθε η ώρα να την κάνουμε, με στόχο μεγάλες αλλαγές.

Η Ακαδημία θα πάρει μεγάλα μέτρα για να αλλάξει την μορφή και τη βάση της. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε το πώς γίνεται η αποδοχή νέων μελών, με σκοπό μέσα στο 2016 να επιτευχθεί η απαραίτητη διαφορετικότητα και ισότητα στους κύκλους μας.

Πολλοί ξέρετε ότι ήδη τα τελευταία 4 χρόνια το κάνουμε - επιχειρούμε να φέρουμε αλλαγές και να ενισχύσουμε τη διαφορετικότητα της Ακαδημίας. Ομως τέτοιες αλλαγές δεν πραγματοποιούνται γρήγορα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πρέπει να δράσουμε καλύτερα, πρέπει να τα καταφέρουμε σύντομα.

Οι αλλαγές δεν είναι κάτι που η Ακαδημία δεν γνωρίζει. Στα 60ς και στα 70ς ο θεσμός άνοιξε τις πόρτες του σε νέους ανθρώπους για να μείνει ζωντανός και επίκαιρος. Το 2016 είναι υποχρεωτικό να κοιτάξουμε όλες τις θεματικές: φύλο, φυλή, εθνικότητα, σεξουαλική κατεύθυνση.

Αναγνωρίζουμε τους πολύ σημαντικούς προβληματισμούς της κοινότητάς μας και προσωπικά ευχαριστώ όλους όσους με πλησιάσατε για να με στηρίξετε σε αυτή την προσπάθεια για το κοινό μας μέλλον...

Η Μπουν-Αϊζακς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της λέγοντας ότι η Ακαδημία έφτιαξε ήδη μία επιτροπή (με μέλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας), η οποία θα ερευνήσει το θέμα της διαφορετικότητας μέσα στο θεσμό και θα αναπτύξει ένα πενταετές σχέδιο (το «A2020»), όπου έχει στόχο μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στη βάση των μελών και στον τρόπο ψηφοφορίας.

Διαβάστε επίσης: