Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2021: Αυτές είναι οι ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο φεστιβάλ

στα 10

Και οι οποίες, συνθέτουν επίσης, μια λίστα με τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Κάννες 2021: Αυτές είναι οι ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο φεστιβάλ
Memoria

Για κάποιες είμαστε σίγουροι, για κάποιες άλλες όχι και τόσο. Μερικές από αυτές είναι ικανές να μας κάνουν να μπούμε μετά από αμέτρητους μήνες σε ένα αεροπλάνο, προκειμένου να ταξιδέψουμε ξανά σε ένα φεστιβάλ. Οι Κάννες είχαν ανέκαθεν την δυνατότητα να συλλέγουν τις καλύτερες ταινίες της κάθε χρονιάς, και ειδικά φέτος, μετά από μήνες όπου τα φεστιβάλ δεν ήταν αυτό που ξέραμε, δείχνουν ικανές να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που θα μείνει αξέχαστο. Μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα του φεστιβάλ που φέτος θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 17 Ιουλίου, να γίνουν στις 27 Μαΐου, αλλά είναι βέβαιο πως αρκετές από τις ταινίες της παρακάτω λίστας, θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή.

anette 607

Annette, του Λεός Καράξ

Μετρήστε τη στα σίγουρα, αφού το μιούζικαλ του Λεός Καράξ με πρωταγωνιστές τον Ανταμ Ντράιβερ και την Μαριόν Κοτιγιάρ, ανακοινώθηκε ήδη ως η ταινία έναρξης του φεστιβάλ. Με ένα σενάριο των Sparks, της αγαπημένης μπάντας που φέτος έχει την τιμητική της, η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του Καράξ στο διαγωνιστικό των Καννών μετά το υπέροχο και αξέχαστο «Holy Motors». Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

The French Dispatch 607

The French Dispatch του Γουές Αντερσον

Και αυτή σίγουρη, αφού είχε επιλεγεί και για το περσινό φεστιβάλ που ακυρώθηκε και εφόσον ο Γουές Αντερσον αγαπά τις Κάννες και οι Κάννες τον αγαπούν επίσης. Τοποθετημένη σε μια (ανύπαρκτη) γαλλική πόλη και με ένα καστ που περιλαμβάνει τους πάντες από τον Μπιλ Μάρεϊ και την Τίλντα Σουίντον έως τον Τίμοθι Σαλαμέ και την πρόσφατη νικήτρια των Οσκαρ Φράνσις ΜακΝτόρμνατ, το φιλμ θα είναι ένα από τα highlights του φεστιβάλ. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Benedetta 607

Benedetta του Πολ Βερχόφεν

Αυτή η λεσβιακή ερωτική ιστορία σε ένα καθολικό μοναστήρι του 17ου αιώνα, προοριζόταν για τις Κάννες του 2019, αλλά ένα ατύχημα ανάγκασε τον Βερχόφεν να καθυστερήσει την ολοκλήρωσή της και ο Covid-19 την καθυστέρησε κι άλλο. Τώρα ετοιμάζεται για να αποκαλυφθεί επιτέλους κάνοντας την Δάφνη Πατακιά που συμπρωταγωνιστεί δίπλα στην Βιρζινί Εφιρά, αληθινή σταρ. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

memoria 607

Memoria του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν

Βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα το 2010 και σταθερός επισκέπτης των Καννών ο Ταιλανδέζος σκηνοθέτης αναμένεται να επιστρέψει με την τελευταία του ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Τίλντα Σουίντον στον ρόλο μιας γυναίκας από την Σκοτία, που επισκέπτεται την άρρωστη αδελφή της στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Κάθε βράδυ, ο ύπνος της διακόπτεται από όλο και πιο δυνατούς, επαναλαμβανόμενους θορύβους και οράματα που μοιάζουν να θέτουν την ταυτότητά της υπό αμφισβήτηση. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Triangle of Sadness 607

Triangle of Sadness του Ρούμπεν Εστλουντ

Την τελευταία φορά που ο Ρούμπεν Εστλουντ βρέθηκε στο φεστιβάλ, έφυγε με τον Χρυσό Φοίνικα για το «Τετράγωνο», οπότε αν η νέα ταινία του είναι έτοιμη, μια θέση στο διαγωνιστικό μοιάζει κρατημένη γι αυτόν. Το φιλμ, που είναι μια σατιρική ματιά στον κόσμο της μόδας και του πλούτου, ολοκλήρωσε τα γυρίσματά του πριν από μερικούς μήνες στις παραλίες της Εύβοιας οι οποίες παίζουν τον ρόλο ενός ερημικού νησιού στο οποίο οι ήρωες της ταινίας βρίσκονται ναυαγοί όταν το γιοτ στο οποίο επέβαιναν ναυαγεί. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

les olympiades 607

Paris, 13th District (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ

Βασισμένο στις graphic short stories του Εϊντριεν Τομίνε, «Killing and Dying» και με ένα σενάριο γραμμένο από τον ίδιο τον Οντιάρ, την Σελίν Σιαμά και την Λέα Μίσιους σκηνοθέτη του «Ava», το «Paris, 13th District» (ή «Les Olympiades» όπως είναι ο γαλλικός τίτλος), ακολουθεί τις ζωές μιας παρέας νεαρών στο Παρίσι. Κάποιοι είναι φίλοι, άλλοι εραστές, κάποιοι άλλοι φίλοι που γίνονται εραστές σε αυτή την ταινία που αν κρίνουμε από το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε θα μας προσφέρει μικρές μα ζουμερές φέτες ζωής και συναισθηματικής ομορφιάς κι αμηχανίας. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

flag day 607

Flag Day του Σον Πεν

Μετά την υποδοχή που είχε στις Κάννες η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη Σον Πεν «The Last Face», δεν είμαστε σίγουροι ότι θα είναι πολύ πρόθυμος στο να επιστρέψει στο φεστιβάλ. Ή ότι εμείς θα είμαστε πολύ πρόθυμοι να τον υποδεχτούμε. Σε κάθε περίπτωση καθώς η γαλλική Wild Bunch είναι ανάμεσα στους παραγωγούς της ταινίας, είναι πολύ πιθανόν να δούμε το φιλμ στο φεστιβάλ. Το «Flag Day» είναι η ιστορία ενός πατέρα που θα κάνει τα πάντα για να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στην κόρη του, ακόμη κι απάτες ή ληστείες τραπεζών. Ο Πεν πρωταγωνιστεί εκτός του να σκηνοθετεί και μαζί του παίζουν η κόρη του Ντίλαν Πεν, ο γιος του Χόπερ Πεν και ο Τζος Μπρόλιν.

the power of the dog 607

The Power of The Dog της Τζέιν Κάμπιον

Αλλη μια βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης, η Τζέιν Κάμπιον επιστρέφει με καινούρια ταινία μετά από χρόνια και πρωταγωνιστές την Κίρστεν Ντάνστ και τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Το φιλμ βασιμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Τόμας Σάβατζ είναι η ιστορία δυο αχώριστων αδελφών στην Μοντάνα του 1929, που θα έρθουν αντιμέτωποι όταν ο ένας από τους δύο παντρευτεί κι ο άλλος θα κάνει τα πάντα για να καταστρέψει την ευτυχία του. Με ένα καστ για κόκκινο χαλί και μια σκηνοθέτη που κάθε φεστιβάλ θα ήθελε στο πρόγραμμά του, το «The Power of The Dog» μοιάζει σίγουρο στοίχημα. Μοναδικό αγκάθι, το γεγονός ότι το φιλμ είναι παραγωγή του Netflix οπότε ωφελημένο μπορεί τελικά να βγει το φεστιβάλ Βενετίας. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

the card counter 607

The Card Counter του Πολ Σρέιντερ

Το «First Reformed» μας θύμισε ότι ο Πολ Σρέιντερ είναι πάντα ένας σκηνοθέτης ικανός για το απροσδόκητο και το «The Card Counter» θέλει να το επιβεβαιώσει. Ο Οσκαρ Αϊζακ πρωταγωνιστεί στο ρόλο ενός χαρτοπαίκτη που θα δει την βολεμένη και μάλλον άσκοπη ζωή του να ανατρέπεται όταν ένας θυμωμένος νεαρός θα τον προσεγγίζει ζητώντας την βοήθειά του για να εκδικηθεί έναν συνταγματάρχη του στρατού που υποδύεται ο Γουίλεμ Νταφόε.

official competion 607

Official Competition των Μαριάνο Κον, Γκαστόν Ντουπάρτ

Οι σκηνοθέτες του «Επιφανής Πολίτης» επιστρέφουν με μια κωμωδία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Αντόνιο Μπαντέρας και Οσκαρ Μαρτίνεζ, στους ρόλους δυο ηθοποιών με εξαιρετικό ταλέντο αλλά και κολοσιαία εγώ. Οταν θα βρεθούν συμπρωταγωνιστές σε μια ταινία που γυρίζει μια διάσημη σκηνοθέτης, την οποία υποδύεται η Πενέλοπι Κρουζ, θα βρεθούν αναπόφευκτα σε τροχιά σύγκρουσης. Η ταινία που είχε διακόψει τα γυρίσματα της λόγω του κορονοϊού είναι τώρα έτοιμη και φιλοδοξεί για μια θέση στο φεστιβάλ. Ισως ακόμη και στο official competition.

three floors 607

Tre Piani (Three Floors) του Νάνι Μορέτι

Η καινούρια ταινία του Νάνι Μορέτι είναι βασισμένη στο βιβλίο του ισραηλινού συγγραφέα Εσκόλ Νέβο, «Τρεις Οροφοι» και ακολουθεί τις ζωες τριών οικογενειών που ζουν σε τρεις διαφορετικούς ορόφους του ίδιου κτιρίου της Ρώμης, όπου μεταφέρεται η δράση του φιλμ από το Τελ Αβίβ του βιβλίου. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές συναντάμε τον Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, την Αλμπα Ρορβάχερ, την Νικολέτα Μπούι και τον ίδιο τον Νάνι Μορέτι.

The Story Of My Wife 607

The Story Of My Wife της Ιλντικο Ενιέντι

Εχοντας κερδίσει την Χρυσή Αρκτο με το «Σώμα και Ψυχή», η Ιλντικο Ενιέντι θα μπορούσε να διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα με το «The Story Of My Wife», το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ούγγρου Μιλάν Φουστ, γραμμένο το 1942. Ο ήρωας του βιβλίου και της ταινίας, είναι ένας ναυτικός ο οποίος μια μέρα σε ένα καφέ, βάζει στοίχημα ότι θα παντρευτεί την πρώτη γυναίκα που θα μπει από την πόρτα. Και η πόρτα ανοίγει και μπαίνει η Λίζι. Την οποία στην ταινία, την πρώτη αγγλόφωνη της Ιλντικο Ενιέντι, υποδύεται η Λεά Σεϊντού, ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Γκις Νάμπερ, Λουί Γκαρέλ και Γιασμίνε Τρίνκα.

Ασγκάρ Φαραντί 607

A Hero του Ασγκάρ Φαραντί

Γυρισμένο στο Ιράν και συγκεκριμένα στην Σιράζ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το «A Hero», μπορεί να κρατά την ιστορία του επτασφράγιστο μυστικό ως τώρα, αλλά ξέρουμε ότι θα είναι «ένα συναρπαστικό φιλμ που αγγίζει πολλά γνώριμες και σύγχρονες θεματικές της σημερινής κοινωνίας» σύμφωνα με τον Ολιβιέ Μορό της Memento Films που είναι ένας από τους παραγωγούς της ταινίας. Ο Φαραντί, συχνός επισκέπτης των Καννών δεν έχει κερδίσει ποτέ το μεγάλο βραβείο ακόμη κι αν τα φιλμ του έχουν πάρει δύο Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Αυτή ίσως να είναι η ευκαιρία του καθώς οι ψίθυροι που ακούγονται μιλούν για μια ταινία αντάξια του «Ενας Χωρισμός».

the last planet 607

The Way of the Wind του Τέρενς Μάλικ

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα είναι έτοιμο, αλλά καθώς ο Μάλικ μοντάρει εδώ και κοντά δύο χρόνια, κάτι μας λέει ότι το φιλμ που πριν λεγόταν «The Last Planet», ίσως και να είναι έτοιμο για τις Κάννες. Το «The Way of the Wind», απ' όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, είναι μια ταινία που αναπαριστά κεφάλαια από τη ζωή του Χριστού μέσα από τις παραβολές των Ευαγγελίων. Ο οσκαρικός ηθοποιός Μαρκ Ράιλανς, ωστόσο, ανέλαβε την... αποκάλυψη, σε συνέντευξη που έδωσε ως προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ της Ντοβίλ. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι οι πρωταγωνιστές του Τέρενς Μάλικ θα είναι ο Γκέζα Ρέριγκ στο ρόλο του Ιησού (ο Ούγγρος ποιητής που πρωταγωνίστησε συγκλονιστικά στον «Γιο του Σαούλ», ο Ματίας Σχούναρτς στο ρόλο του Αγίου Πέτρου (ο Βέλγος ηθοποιός κρατά ένα ρόλο και στο «A Hidden Life») και ο Μαρκ Ράιλανς, φυσικά, που υποδύεται τον Διάβολο, όχι σε μία, αλλά σε τέσσερις ενσαρκώσεις του! Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

julia ducournau 607

Titane της Ζουλιά Ντικουρνό

Δεύτερη μεγάλου μήκους της σκηνοθέτη που εντυπωσιάσε πολλούς με το «Raw» και κατά πάσα πιθανότητα, προαγωγή από την Εβδομάδα Κριτικής όπου προβλήθηκε η πρώτη της ταινία στο επίσημο πρόγραμμα. Το «Titane» ακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού άντρα που συλλαμβάνεται με το πρόσωπό του γεμάτο μώλωπες από τους τελωνειακούς στο αεροδρόμιο. Στην ανάκριση ισχυρίζεται ότι το όνομά του είναι Αντριέν Λεγκράν, ένα αγόρι που εξαφανίστηκε από το σπίτι του πριν από χρόνια. Για τον πατέρα του, Βενσάν, ένας μακρύς εφιάλτης φτάνει στο τέλος του και παίρνει τον νεαρό σπίτι του, καλοσωρίζοντας πίσω τον χαμένο του γιο. Μόνο που σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη του Αντριέν, μια σειρά από φριχτούς φόνους συγκλονίζει την περιοχή και το ερώτημα αν τα δύο γεγονότα συνδέονται αιωρείται απειλητικό. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Tout s’est Bien Passé 607

Tout s’est Bien Passé του Φρανσουά Οζόν

Η προηγούμενη ταινία του «Eté 85» είχε επιλεγεί για το περσινό φεστιβάλ, μα δεν προβλήθηκε ποτέ στην Κρουαζέτ, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Οζόν θα βρεθεί ξανά και φέτος στις Κάννες με το «Tout s’est Bien Passé». Το φιλμ είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Εμανουέλ Μπερνχάιμ, το οποίο αφηγείται την αληθινή ιστορία της ίδιας και του πατέρα της, ο οποίος όταν στα 88 του βρέθηκε κατάκοιτος μετά από ένα εγκεφαλικό, της ζήτησε να τον βοηθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του. Η Σοφί Μαρσό πρωταγωνιστεί στον ρόλο της Μπερνχάιμ, μια ηθοποιός με την οποία ο Οζόν ήθελε να δουλέψει εδώ και χρόνια -και του είχε αρνηθεί τέσσερις φορές- ενώ ο Αντρέ Ντισολιέ, θα υποδύεται τον πατέρα της.

benediction 607

Benediction του Τέρενς Ντέιβις

Η τελευταία ταινία του Τέρενς Ντέιβις «Ησυχο Πάθος» ήταν επίσης η βιογραφία μιας ποιήτριας της Εμιλι Ντίκινσον, κι αν το έργο του Ζίγκφριντ Σασούν δεν είναι εξίσου αναγνωρισμένο ή αναγνωρίσιμο στις μέρες μας, η ζωή του και η διαδρομή του στην Αγγλία του 20ου αιώνα, ήταν τουλάχιστον συναρπαστική. Η ζωή του ήταν γεμάτη αντιθέσεις, ήταν καλλιεργημένος και λάτρης της τέχνης, αλλά και μέλος της καλής κοινωνίας, αλλά και μποέμ. Ζούσε σε ένα μεγάλο πλούσιο σπίτι, αλλά αποκαλούσε τον εαυτό του σοσιαλιστή και χάριζε μεγάλα ποσά στους φίλους του. Και ήταν gay στην αρχή ιδιαίτερα διακριτικό μα στην πορεία της ζωής του εξαιρετικά ανοιχτά, όμως τελικα αναζητώντας μια σταθερότητα παντρεύτηκε κι έκανε έναν γιο -ακόμη κι αν ο γάμος του τελικά κατέρρευσε. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

feu claire dennis  Αvec Αmour et Αcharnement 607

Feu της Κλερ Ντενί

Ο Ζαν και η Σάρα, είναι ένα αγαπημένο ζευγάρι που ζουν μαζί εδώ και δέκα χρόνια. Οταν γνωρίστηκαν, η Σάρα ζούσε με τον Φρανσουά τον καλύτερο φίλου του Ζαν. Ξαφνικά χρόνια μετα όταν η Σάρα θα δει τον Φρανσουά στον δρόμο, θα νιώσει πως η ζωή της ετοιμαζεται να αλλάξει. Εκείνος δεν θα την προσέξει, αλλά σύντομα ο Ζαν κι ο Φρανσουά θα έρθουν ξανά κοντά και θα αρχίσουν να δουλεύουν μαζί. Από εκείνη την στιγμή τα πράγματα θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Η Ζιλιέτ Μπινός ο βενσάν Λιντόν κι ο Γκρεγκουάρ Κολίν συνθέτουν το άκρως γοητευτικό ερωτικό τρίγωνο σε αυτή την ταινία της Ντενί που συναντά ξανά την Ζιλιέτ Μπινός μετά το «Η Λιακάδα Μέσα μου» και τον Βενσάν Λιντόν μετά το «Bastards», δίνοντάς τους την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν για πρώτη φορά μαζί, στην ίδια ταινία. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

the northman 607

The Northman του Ρόμπερτ Εγκερς

Εχοντας ξεκαθαρίσει πως οι ιστορίες των ταινιών του θα είναι τουλάχιστον σκοτεινές μετά το «The Witch» και τον «Φάρο», ο Ρόμπερτ Εγκερς δείχνει να πηγαίνει ακόμη πιο πίσω στην καταχνιά του χρόνου με το «The Northman». Γραμμένο από τον ίδιο και τον ισλανδό συγγραφέα και ποιητή (και στενό συνεργάτη της Μπιορκ, Σιόν, το «The Northman» θα είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ιστορία ενός πρίγκιπα που ζητά εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του πίσω στον δέκατο αιώνα.Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ είναι ο άνθρωπος έφερε αρχικά την ιδέα στον Εγκερς και θα είναι εκτός από πρωταγωνιστής και παραγωγός της ταινίας με την Νικόλ Κίντμαν να υποδύεται την μητέρα του, ενώ οι Ανια Τέιλορ-Τζόι ο Ιθαν Χοκ κι ο Γουίλεμ Νταφόε εμφανίζονται σε δεύτερους ρόλους. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

belfast κένεθ μπράνα 607

Belfast του Κένεθ Μπράνα

Μπορεί η τύχη του «Εγκλημα στο Νείλο» να αγνοείται προς το παρόν λόγω του Αρμι Χάμερ, αλλά έτσι κι αλλιώς εκείνη η ταινία του Κένεθ Μπράνα, μάλλον δεν είχε πολλές πιθανότητες να φτάσει ως τις Κάννες. Αντίθετα το χαμηλότονο σχεδόν αυτοβιογραφικό «Belfast» που ακολουθεί την ιστορία ενός παιδιού στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας στην διάρκεια της δεκαετίας του 60, μιας εποχής ταραχών, μοιάζει με κάτι που θα έβρισκε άνετα την θέση του στο φεστιβάλ. Πόσο μάλλον όταν έχει ένα θαυμάσιο καστ ηθοποιών που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλους την Τζούντι Ντεντς, τον Τζέιμι Ντόρναν, τον Κίαραν Χίντς και τον πρωτοεμφανιζόμενο νεαρό Τζουντ Χιλ.

Viens je Τ’Εmmène 607

Come, I Will Take You There (Viens je Τ’Εmmène) του Αλέν Γκιροντί

Ο σκηνοθέτης του «Αγνωστου της Λίμνης» και του «Rester Vertical», περιγράφει την καινούργια του ταινία ως «κωμωδία» και τα εισαγωγικά είναι δικά του. Το «Ελα, θα σε Πάω Εκεί» ξεκινά την παραμονή των Χριστουγέννων στο Κλερμόν-Φεράν. Μια τρομοκρατική επίθεση θα βυθίσει την πόλη στον πανικό όμως σε αυτό το τραγικό κλίμα ένας έρωτας θα ανθίσει: Αυτός ενός άντρα στα τριάντα του με μια μεγαλύτερη του πόρνη την οποία ερωτεύεται τρελά. Ομως η συλλογική παράνοια μιας πόλης σε φόβο και πένθος θα βάλει την σχέση τους σε κίνδυνο. Η έκτη μεγάλου μήκους του Γκιροντί είναι γραμμένη μαζί με τον Λοράν Λινετά και έχει για πρωταγωνιστές τους Ζαν-Σαρλ Κλισέ, την Νοεμί Λβοβσκί και τον Ιλιές Καντρί. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Ντένζελ Ουάσινγκτον 607

The Tragedy of Macbeth του Τζόελ Κοέν

Για πρώτη φορά χωρίς τον αδελφό του, Ιθαν, αλλά με πρωταγωνιστές τους Ντένζελ Γουάσινγκτον και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, ο Τζόελ Κοέν σκηνοθετεί (σε ασπρόμαυρο), μια κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου σεξπηρικού έργου. O Ντένζελ Γουάσινγκτον και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, ερμηνεύουν τους εμβληματικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους του Λόρδου Μάκμπεθ και της συζύγου του, που μπλέκονται σε μια δίνη πολιτικών μηχανορραφιών, δολοφονικής μανίας και τρέλας, στο βωμό της δίψας τους για εξουσία.

C’mon C’mon 607

C’mon C’mon του Μάικ Μιλς

H τρίτη του μεγάλου μήκους του Μάικ Μιλς μετά το καταπληκτικό «οι Αρχάριοι» και το «Καταπληκτικές Γυναίκες», θέλει τον Χοακίν Φίνιξ να πρωταγωνιστεί στον ρόλο ενός σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ που αναλαμβάνει την φροντίδα του μικρού ανιψιού του, καθώς ο διπολικός πατέρας του δεν μπορεί να τα φέρει εις πέρας. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά και θα δεθούν πολύ περισσότερο, απ΄όσο ο ήρωας θα φανταζόταν, στην διάρκεια ενός ταξιδιού στο οποίο θα διασχίσουν την αμερική.

kogonada 607

After Yang του Κογκονάντα

Το «After Yang», δεύτερη μεγάλου μήκους του Κογκονάντα μετά το εξιαρετικό «Columbus», είναι βασισμένο στο διήγημα του Αλεξάντερ Γουάινστιν «Saying Goodbye to Yang», και διαδραματίζεται σε μια μελλοντική αμερική όπου οι παλιές πρακτικές τεκνοποιίας δεν είναι πια εφικτές και οι οπαδοί μιας καθαρής αμερικής προτιμούν να κλωνοποιούν και να μεγαλώνουν τους εαυτούς τους. Ενα ζευγάρι αποφασίζει να υιοθετήσει ένα παιδί από την Κίνα και μαζί να αγοράσει ένα ρομπότ που είναι φτιαγμένο στην ίδια χώρα προκειμένου να του μάθει κάτι από την κουλτούρα του τόπου καταγωγής του. Καθώς τα χρόνια περνούν και τα δυο παιδιά μεγαλώνουν, το ρομπότ αρχίζει να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε κι ο ιδιοκτήτης του, τον οποίο υποδύεται ο Κόλιν Φάρελ, αντιλαμβάνεται ότι το μηχάνημα είναι για εκείνον κάτι παραπάνω από μια ηλεκτρονική baby sitter, ένα ακόμη παιδί που θα πρέπει με βαθιά λύπη σύντομα να του πει αντίο. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

bigbug 607

BigBug του Ζαν Πιερ Ζενέ

Αλλη μια ταινία που όπως και το «The Power of The Dog» της Τζέιν Κάμπιον, μπορεί να σκοντάψει πάνω στο «πρόβλημα» που λέγεται Netflix, αλλά η επιστροφή του Ζαν Πιερ Ζενέ και μάλιστα σε μια χρονιά που συμπληρώνονται 20 χρόνια από το «Αμελί», είναι κάτι που οφείλεις να υπολογίσεις στο πρόγραμμα ενός φεστιβάλ όπως οι Κάννες. Το «BigBug» είναι μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας τοποθετημένη σε μια πολυκατοικία στο μέλλον όπου οι γκρινιάρηδες γείτονες αναγκάζονται να συνεργαστούν όταν τα οικιακά τους ρομπότ θα τους κλειδώσουν στο κτήριο για να τους προστατεύσουν από μια εξέγερση των ανδροειδών που θα βάλει την ζωή τους σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ζαν Πιερ Ζενέ, η ιδέα και το σενάριο της ταινίας περιφέρονταν μεταξύ των γάλλων παραγωγών για τέσσερα χρόνια πριν το Netflix ενδιαφερθεί καθώς κανείς όπως λέει, δεν ενδιαφερόταν για μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με ρομπότ.

The Hand Of God 607

The Hand Of God (È stata la Mano di Dio) του Πάολο Σορεντίνο

Επιστρέφοντας στη γενετειρά του Νάπολη είκοσι χρόνια μετά το «L'uomo in Più» (ξανά με τον Τόνι Σερβίλιο), ο Πάολο Σορεντίνο θέλει να κάνει μια «οικεία, προσωπική ταινία, μια χαρούμενη και θλιμμένη ιστορία ενηλικίωσης» που αφορά και την δική του ιστορία αλλά που δεν είναι απαραίτητα αυτοβιογραφική. Ο ίδιος λέει ότι μέσα από την ταινία φιλοδοξεί να κάνει τα παιδιά του να καταλάβουν «γιατί είμαι πάντα ντροπαλός και σιωπηλός», αλλά τα στιγμιότυπα που θα καταγράφει το φιλμ δεν είναι απαραίτητα βγαλμένα από την δική του ζωή, αλλά από ιστορίες που άκουσε από άλλους, από πράγματα που βίωσε κι από πράγματα που φαντάστηκε. Οσο για τον Μαραντόνα, που με κάποιο τρόπο βρίσκεται στον τίτλο της ταινίας, ο ποδοσφαιριστής υπήρξε ένας αληθινός θρύλος στην πόλη όταν ο Σορεντίνο μεγάλωνε εκεί, οπότε αναμφίβολα θα υπάρχουν αναφορές σε αυτόν. Η ταινία είναι παραγωγή του Netflix, αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο για την τύχη της στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Δείτε ακόμη: Πάμε (ξανά) Κάννες; Η δράση «Thessaloniki Goes to Cannes» αναζητά 5 ταινίες!