Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2019: Τα βραβεία

στα 10

To «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο πήρε (δικαίως) τον Χρυσό Φοίνικα ενώ «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους.

Flix Team
Κάννες 2019: Τα βραβεία

Σε ένα φεστιβάλ από το οποίο δεν έλειψαν τα μεγάλα ονόματα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη πάρει (κάποιοι μάλιστα περισσότερες από μία φορές) τον Χρυσό Φοίνικα, όπως οι αδελφοί Νταρντέν, ο Κεν Λόουτς ή ο Τέρενς Μάλικ και κάποια θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμη (σόρι Πέδρο), τα βραβεία δεν ήταν ακριβώς όπως θα τα περίμενε κανείς κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό.

Κάπως έτσι κι ενώ τα προγνωστικά ήθελαν το «Portrait of a Lady on Fire» της Σελίν Σιαμά να παίζει δυνατά ακόμη και για τον Χρυσό Φοίνικα καθώς εκτός από πολύ καλή ταινία «τίκαρε» και μια σειρά από «κουτάκια» που τα φεστιβάλ των ημερών μας φροντίζουν να μην αγνοούν, ήταν τελικά το «Atlantique» της Ματί Ντιόπ που πλασαρίστηκε ψηλά, παίρνοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Bong Joon ho palme d or 607 Μπονγκ Τζουν-χο

Οσο για τον Χρυσό Φοίνικα, το «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο ήταν αναμφίβολα μια πολύ σωστή επιλογή κι ας το ομολογήσουμε όσο έπρεπε τολμηρή αφού είναι εκτός των άλλων μια ταινία που δεν φοβάται να συνδυάσει τη βία και την κωμωδία με μια βαθιά πολιτική άποψη.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας πήρε το Βραβειο Ερμηνείας για το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδοβάρ και η Σελίν Σιαμά το Βραβείο Σεναρίου, ενώ οι αδελφοί Νταρντέν δεν έμειναν παραπονεμένοι αφού ο «Νεαρός Αχμέντ» τους τους χάρισε το Βραβειο Σκηνοθεσίας.

«Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα ταινίας μικρού μήκους, η πρώτη ελληνική μικρού μήκους που το κατορθώνει, σε μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό σινεμά και τον νέο δημιουργό.

Βασίλης Κεκάτος Χρυσός Φοίνικας 607 Βασίλης Κεκάτος

Δείτε πιο κάτω όλα τα βραβεία αναλυτικά.

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.

Bong Joon ho palme d or 607

Χρυσος Φοίνικας: «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο

mati diop cannes awards 607

Μεγάλο Βραβείο: «Atlantique» της Ματί Ντιόπ

ladz ly, bacurau cannes awards 607 _ Λατζ Λι, Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλιου, Ζουλιάνο Ντορνέλες_

Βραβείο της Επιτροπής: Εξ ημισείας στα «Les Miserables» του Λατζ Λι και «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες

emily beecham cannes award 607

Καλύτερη Ηθοποιός: Εμιλι Μπίτσαμ για το «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ

Antonio Banderas Cannes award 607

Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

jean pierre luc Dardenne cannes young ahmed 607

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν για το ο «Νεαρός Αχμεντ»

celine sciamma cannes award 607

Βραβείο Σεναρίου: «Portrait of a Lady on Fire» της Σελίν Σιαμά

elia souleiman cannes award 607

Ειδική Μνεια: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν

nuestras madres cannes awards 607

Camera d’Or: Nuestras Madres του Σεζάρ Ντίαζ

kekatos palm d or 607

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

agustina san martin cannes 607

Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.