Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Οι υποψηφιότητες

στα 10

Ποιοι σάρωσαν, ποιοι έμειναν απ' έξω; Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την 5η τελετή απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας. Διαβάστε αναλυτικά.

Flix Team
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Οι υποψηφιότητες

Με την καθιερωμένη επίσημη συνέντευξη Τύπου, το νεοσύστατο συμβούλιο της Ε.Α.Κ. ανακοίνωσε τις φετινές υποψηφιότητες για τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας, 2014. Oπως αναμενόταν, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, και το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των υποψηφιοτήτων.

Συγκεκριμμένα, η «Μικρά Αγγλία» κυριάρχησε με 13 υποψηφιότητες, πρωταγωνιστώντας σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Ακολουθώντας «Ο Εχθρός μου» συγκέντρωσε 10, το «Miss Violence» 8 και το «September» 6 υποψηφιότητες.

Στις απουσίες να σημειώσουμε ότι το «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» περιορίστηκε στην κατηγορία Β' Ανδρικού (για τον καταπληκτικό Νίκο Γεωργάκη), ενώ το «Luton» δεν κέρδισε καμία υποψηφιότητα.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο στο πάνελ, ο Πρόεδρος Βασίλης Κατσούφης ευχαρίστησε αρχικά τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την nova, όχι απλά για την οικονομική υποστήριξη αλλά και την οργάνωση των βραβείων.

«Φέτος είναι η 5η χρονιά, είχαμε πολλές συμμετοχές και μεγάλο ενδιαφέρον» είπε. «Τα μέλη που είχαν δικαίωμα στα βραβεία ήταν 199. Για πρώτη φορά η θέαση των ταινιών έγινε ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας. Οπότε δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για το χάσιμο μίας προβολής, όλες οι ταινίες ήταν εκεί. Στην ψηφοφορία για τις υποψηφιότητες συμμετείχαν 20 ταινίες μεγάλου μήκους, 13 ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας και 24 μικρού μήκους. Να συγχαρούμε τους Ελληνες κινηματογραφιστές που παρόλη τη δυσκολία δείχνουν τόσο κουράγιο να γυρίζουν ταινίες και να αγωνίζονται να συνεχιστεί το ελληνικό σινεμά.»

O Πρόεδρος αρνήθηκε να δηλώσει το ακριβές νούμερο των μελών που ψήφισαν. «Μπορώ να σας το αποκαλύψω όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για τα βραβεία. Νιώθω ότι είμαστε ακόμα στη διαδικασία..» είπε στις έντονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Διευθυντής της Στέγης Χρήστος Καρράς πήρε μετέπειτα το λόγο και δήλωσε χαρούμενος που για 4η φορά τα Βραβεία ΕΑΚ φιλοξενούνται στη Στέγη. «Εξελίσσεται σε μία καλή συνήθεια, σε μία παράδοση. Είναι μία μεγάλη χαρά που έχουμε αυτή τη συνεργασία με την Ακαδημία. Παρόλο που εστιάζουμε στο θέατρο, τις τέχνες, τα εικαστικά, χαιρόμαστε που ο κινηματογράφος δίνει το στίγμα του μέσα από τα βραβεία της Ακαδημίας.»

«Διανύουμε δύσκολα χρόνια και η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες» είπε η Διευθύντρια Προγράμματος της nova, Αγάπη Κεφαλογιάννη. «Βεβαίως και είμαστε δίπλα στην Ακαδημία και δίπλα στους Ελληνες κινηματογραφιστές. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε, με όσα μέσα διαθέτουμε, δεν ζούμε σε άλλη χώρα, όλοι βιώνουμε την κρίση. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε στο ελληνικό σινεμά.»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η nova θα δώσει το βραβείο της, σ' ένα παγκοσμίου φήμης Ελληνα κινηματογραφιστή της διασποράς. Φετινός αποδέκτης του Τιμητικού Βραβείου Nova θα είναι ο Κώστας Γαβράς.

Η συμβολαιογράφος της Ακαδημίας, Ουρανία Μικρού ανακοίνωσε αναλυτικά τις υποψηφιότητες.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ 5ΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ Ε.Α.Κ:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Βραβείο Σεναρίου

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Βραβείο Φωτογραφίας

Βραβείο Μοντάζ

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Βραβείο Σκηνογραφίας

Βραβείο Ενδυματολογίας

Βραβείο Ηχου

  • «Ο Εχθρός μου» (Στέφανος Ευθυμίου, Τσε Πανουσόπουλος, Γιώργος Μικρογιαννάκης)
  • «Μικρά Αγγλία» (Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Τάκης Γιαννόπουλος)
  • «September» (Ντίνος Κίττου, Γιώργος Μικρογιαννάκης)

Βραβείο Μακιγιάζ

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

Βραβείο «Λουκία Ρικάκη» 2014

Θα ανακοινωθεί απευθείας στην τελετή. Η οικογένεια της Λουκίας Ρικάκη, εξέφρασε το 2013 την πρόθεση να θεσπίσει ένα κινηματογραφικό βραβείο στη μνήμη της και εμπιστεύτηκε για την πραγμάτωσή του την ΕΑΚ. Το Βραβείο «Λουκία Ρικάκη», απονέμεται κάθε χρόνο στον/στην σκηνοθέτη μιας ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μικρού ή μεγάλου μήκους, που προάγει τον κοινωνικό διάλογο και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, δωρεά της οικογένειας.

Το Flix σας κλείνει ραντεβού στην 5η τελετή απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας στις 14 Απριλίου, όπου θα σας αναμεταδώσει τη βραδιά όπως κάθε χρόνο.

Διαβάστε ακόμα: