Buzz

Γιατί ο Μπέλα Ταρ δεν θα γυρίσει καμμιά άλλη ταινία

στα 10

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης επιβεβαιώνει ότι «Το Αλογο του Τορίνο» ήταν το αντίο του στο σινεμά.

Γιατί ο Μπέλα Ταρ δεν θα γυρίσει καμμιά άλλη ταινία

Υπάρχει η άποψη που θέλει κάθε μεγάλο σκηνοθέτη να κάνει ουσιαστικά σε όλη του την καριέρα, παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Αλλά ο Μπελα Ταρ μάλλον δεν ανήκει ή δεν θέλει να ανήκει σε αυτούς.

Ο Ουγγρος σκηνοθέτης ετοιμάζει δυο μικρού μήκους ως τμήμα μιας έκθεσης που στήνει στο EYE Museum του Αμστερνταμ, με τίτλο « Till The End Of The World », αλλά δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να κάνει ξανά μια μεγάλου μήκους, μιλώντας στο Screen Daily. Ο λόγος; Δεν θέλει να επαναλαμβάνεται και δεν θέλει να κάνει τους θεατές του να βαρεθούν.

«Μέσα από τις ταινίες μου, δημιουργούσα μια δική μου γλώσσα, την δική μου φιλμική γλώσσα και πήγαινα όλο και πιο βαθιά» λέει ο σκηνοθέτης. «Με το "Αλογο του Τορίνο" έφτασα σε ένα σημείο όπου η δουλειά μου έχει ολοκληρωθεί, αυτή η γλώσσα είναι πλήρης. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή τη γλώσσα για να επαναλαμβάνομαι. Δεν μπορώ. Δεν θέλω να γίνομαι βαρετός.»

Διαβάστε ακόμη: Μπέλα Ταρ: Τίτλοι Τέλους

Δεν είναι κάτι που δεν ξέραμε, αφού το είχε ήδη πει στο Flix πριν από χρόνια: «Ξέρετε, είμαι πάρα πολλά χρόνια κινηματογραφιστής. Ξεκίνησα στα 22 μου την πρώτη μου ταινία. Ή μάλλον, ξεκίνησα στα 13 μου, όταν ο πατέρας μου μού έκανε δώρο μία κάμερα 8mm. Πάντα είχα πάθος για το σινεμά. Κι ακόμα έχω. Επί 34 χρόνια προσπαθούσα να σκάβω όσο πιο βαθιά μπορούσα μέσα μου, να προχωρώ σε άλλα επίπεδα τις ταινίες μου. Σήμερα επιτρέψτε μου να νιώθω ότι... έφτασα. Δεν έχει άλλο. Ή εγώ δεν έχω άλλες δυνατότητες να πάω βαθύτερα. ».

Εν τούτοις μπορεί το σινεμά να μην είναι πια στα σχέδια του –τουλάχιστον όχι μέχρις ότου θελήσει να ανακαλύψει κάτι καινούριο- αλλά δεν παύει να είναι δημιουργικός. Κι ανάμεσα στα άμεσα σχεδία του είναι μια καινούρια ανάγνωση της Κάρμεν σε μια όπερα με καινούρια μουσική και λιμπρέτο. Αν κι όπως λέει δεν είναι σίγουρος ότι «θα βρεθεί κάποιος αρκετά τρελός για να χρηματοδοτήσει κάτι τέτοιο».

Δείτε ακόμη: