Industry

H Amazon αλλάζει την τακτική της για την κινηματογραφική διανομή;

στα 10

Το φιλόδοξο «Aeronauts» του Τομ Χάρπερ προοριζόταν για ευρεία διανομή στα Imax και αίθουσες πριν βρεθεί στο Amazon Prime Video. Αλλά τα πλάνα άλλαξαν δραματικά.

H Amazon αλλάζει την τακτική της για την κινηματογραφική  διανομή;

Το «Aeronauts» έκανε την πρεμιέρα του στο Telluride και στη συνέχεια στο Τορόντο κερδίζοντας θετικές κριτικές και την σφραγίδα μιας θεαματικής ταινίας για ένα κοινό που δεν ενδιαφέρεται για υπερήρωες και προτιμά το σινεμά του περισσότερο ενήλικο.

Η Amazon μοιάζει να είχε την ίδια άποψη αφού είχε οργανώσει ένα σχέδιο διανομής ανάλογο με την πλειοψηφία των παραγωγών της, δηλαδή, μια ευρεία διανομή στις αίθουσες κι ένα παράθυρο περίπου 4 μηνών πριν βρεθεί από τα σινεμά στην online πλατφόρμα της -και ειδικά για το συγκεκριμένο φιλμ και μια σειρά από αποκλειστικά previews σε IΜΑΧ.

Δείτε ακόμη: Το Χόλιγουντ από την αρχή! Είναι το streaming τα νέα studios;

the aeronauts  607

Ομως πλέον τα σχέδια για την διανομή του φιλμ άλλαξαν ριζικά αφού το «Aeronauts» θα βγει στις αίθουσες της Αμερικής (και στην πλειοψηφία του υπόλοιπου πλανήτη) στις 6 Δεκεμβρίου πριν κάνει την εμφάνισή του στο Amazon Prime Video στις 20 του ίδιου μήνα. Μοναδική εξαίρεση η Μεγάλη Βρετανία, αφού η Eone που είχε αγοράσει τα δικαιώματα από νωρίς σκοπεύει να ακολουθήσει ένα παραδοσιακό μοντέλο διανομής.

the aeronauts  607

Απολύτως λογικό αφου το φιλμ είναι βασισμένο στην ιστορία δυο Βρετανών αεροναυτών και οι συντελεστές από τον σκηνοθέτη έως και τους πρωταγωνιστές Εντι Ρεντμέιν και Φελίσιτι Τζοουνς είναι επίσης Βρετανοί κι εξαιρετικά δημοφιλείς.

Ομως η απόφαση της Amazon δείχνει κατά πάσα πιθανότητα μια αλλαγή στην στρατηγική της εταιρείας απέναντι στις σχέσεις τις με τις αίθουσες και μια απόφαση να ενισχύσει πιο δυναμικά την πλατφόρμα της με ελκυστικό υλικό που θα την κάνουν πιο ανταγωνιστική απέναντι σε επερχόμενους αντιπάλους όπως το Apple TV+ ή η Disney+.

the aeronauts  607

Κι επιβεβαιώνοντας πως είτε το θέλουμε είτε όχι το τοπίο της παραγωγής, της διανομής και της «κατανάλωσης» κινηματογραφικών (και το πως ακριβώς ορίζεται η λέξη) ταινιών βρίσκεται σε μια απολύτως ρευστή πραγματικότητα που θα χρειαστεί αρκετό καιρό ακόμη για να κατασταλάξει σε ένα καινούργιο καθεστώς.


Δείτε επίσης: Περισσότερες διαφημίσεις στα σινεμά; Οχι Ευχαριστούμε!