Buzz

Αλεξάντερ Πέιν (βίντεο): «Αλλάξαμε το όνομά μας από Παπαδόπουλος σε Πέιν για να αποφύγουμε το μίσος εναντίον των Ελλήνων»

στα 10

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από λίγες μέρες ο Αλεξάντερ Πέιν διηγείται πώς ο παππούς του, Νίκος Παπαδόπουλος, αναγκάστηκε να αμερικανοποιήσει το όνομά τους.

Αλεξάντερ Πέιν (βίντεο): «Αλλάξαμε το όνομά μας από Παπαδόπουλος σε Πέιν για να αποφύγουμε το μίσος εναντίον των Ελλήνων»

Δεν έχει ποτέ κρύψει την ελληνική του καταγωγή. Το αντίθετο. Ο Αλεξάντερ Πέιν είναι από τους σκηνοθέτες που επιστρέφουν στην Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορούν και συμμετέχουν στην προώθησή της πολιτιστικά με όσες δυνάμεις έχουν. Ούτε ήρθε μόνο φέτος στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την τιμητική θέση του Προέδρου της Κριτικής επιτροπής. Εχει παρουσιάσει τις περισσότερες ταινίες του στο φεστιβάλ (από το «Πολίτης Ρουθ» μέχρι φέτος το «Νebraska») και πάντα αναφέρεται στο πώς η οικονομική κρίση και η δεινή κατάσταση της χώρας τον πεισμώνει και τον κάνει να θέλει να βοηθήσει ακόμα παραπάνω.

Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν πώς ο Πέιν, καλεσμένος στο talk show της καναδικής τηλεόρασης που παρουσιάζει ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Στρουμπουλόπουλος (κι όμως, έχει κάνει καριέρα κρατώντας το ολόκληρο «George Stroumoulopoulos Tonight») μίλησε ανοιχτά για την ελληνική του καταγωγή και πώς αυτή διατηρήθηκε ζωντανή δύο γενιές μετά στην οικογένειά του.

Δείτε το βίντεο όπου ο Πέιν μιλάει για το πώς αρχικά ο παππούς του, Νίκος Παπαδόπουλος, πέρασε από τη Βοστώνη και κατέληξε στην Ομαχα της Νεμπράσκα το 1912 - λίγα χρόνια μετά τα κινήματα μίσους εναντίον των Ελλήνων μεταναστών, κάτι που τον ανάγκασε να αμερικανοποιήσει το όνομά τους. «Οι παλιοί όμως δε θέλουν να μιλούν για αυτά...»


.

Περισσότερος Αλεξάντερ Πέιν: