Φεστιβάλ / Βραβεία

Αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

στα 10

Πέντε ταινίες από γυναίκες -αλλά όχι μόνο για γυναίκες- θα προβάλλονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 7 έως τις 9 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο.

Flix Team
Αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Lipstick Under My Burkha

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το WIFT GR (Women in Film and Television Greece), με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας και του Σουηδικού Iνστιτούτου Κινηματογράφου, παρουσιάζουν το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο» στις 7-9 Απριλίου 2017 (Παρασκευή έως Κυριακή), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο. Γιατί ο κινηματογράφος είναι γένους αρσενικού, αλλά η κάμερα και η δημιουργία είναι γένους θηλυκού...

Η έναρξη θα πραγματoποιηθεί την Παρασκευή, με τη σουηδική ταινία «Αγνή» («Pure») της Λίσα Λάνγκσεθ, όπου η Αλίσια Βικάντερ ενσαρκώνει μια 20χρονη που σαγηνεύεται από την κλασική μουσική, αλλά κι από έναν μεγαλύτερό της, παντρεμένο μαέστρο, και φτάνει στα άκρα. H παραγωγός της ταινίας, Ελεν Αλσον, θα παρευρεθεί στην προβολή για να συνομιλήσει με το κοινό, αλλά και για να συμμετάσχει στη συζήτηση που θα προηγηθεί (Παρασκευή 7/4, 7 μ.μ.), με θέμα τις έμφυλες ανισότητες που επικρατούν στον οπτικοακουστικό χώρο.

Διαβάστε ακόμη: Οι σταρ του Χόλιγουντ στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Pure 607 Η Αλίσια Βικάντερ στην «Αγνή»

Η εισήγηση της Ελεν Αλσον (η οποία είναι και Film Commissioner στο Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα περιγράψει το πώς πέτυχαν στη Σουηδία την ισότιμη (σχεδόν 50/50) εκπροσώπηση των γυναικών στο σινεμά, τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες (μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία) οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Αξίζει να αναφέρουμε πως την ισότιμη εκπροσώπηση και των δύο φύλων οι Σουηδοί δεν την πέτυχαν εφαρμόζοντας την ποσόστωση, αλλά μέσω της εκπαίδευσης και της αλλαγής νοοτροπίας.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ακόμα οι Ολγα Μαλέα (σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ του νεοσύστατου WIFT GREECE), Μαρία Κομνηνού (Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος) και Βάλερυ Κοντάκος (παραγωγός και μέλος του WIFT GR). Συντονίζει η δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου.

Η Ελεν Αλσον συμμετέχει στο τριήμερο με μία ακόμα ταινία, το ντοκιμαντέρ «Μπρα ντε φερ από τη Μοναξιά» («Armwrestler from Solitude»), το οποίο συν-σκηνοθέτησε με τη Λίσα Μούντε, με ηρωίδα μια νεαρή Σουηδή πρωταθλήτρια του μπρα ντε φερ.

Lipstick Under My Burkha 607 «Κραγιόν Κάτω από τη Μπούργκα»

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ακόμα ταινίες:

Σε πανελλαδική πρεμιέρα την πολυαναμενόμενη ινδική ταινία «Κραγιόν Κάτω από τη Μπούργκα» («Lipstick Under My Burkha») της Αλανκρίτα Σριβαστάνα, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τη λογοκρισία στη χώρα της καθώς προσεγγίζει με τόλμη τις μικρές επαναστατικές πράξεις των τεσσάρων ηρωίδων της που ασφυκτιούν κάτω από την μπούργκα. Το φιλμ της ταλαντούχας νεαρής σκηνοθέτριας έκανε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό παρά την απαγόρευσή του στην Ινδία.

League of Exotique Dancers 607 «Η Συμμορία του Burlesque»

Το ντοκιμαντέρ «Η Συμμορία του Burlesque» («Leage of Exotique Dancers») της Ράμα Ράου από τον Καναδά, η οποία μας συστήνει μερικές σταρ του μπουρλέσκ, ηλικιωμένες σήμερα, που μεσουράνησαν τη χρυσή εποχή του ’50 αλλά αντιμετώπισαν τον σεξισμό και τις προκαταλήψεις. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Exile Room, που πρόσφατα συμπεριέλαβε το ντοκιμαντέρ στο αφιέρωμά του, «Girl Power!».

Και, τέλος, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη, «Exotica, Erotica, Etc.». Η φωτογράφος και εικαστικός ολοκλήρωσε την ταινία σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες - μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και container ships.

Exotica, Erotica, Etc. 607 «Exotica, Erotica, Etc.»

Αφορμή για το φετινό αφιέρωμα αποτέλεσε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την εποπτεία του Eurimages, που έχει βάλει στο τραπέζι το καυτό θέμα της υποεκπροσώπησης των γυναικών στον κινηματογράφο. Το θέμα απασχόλησε την ομάδα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι, ενώ αυτές τις μέρες συνεδριάζει και πάλι στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες, αλλά και παρατηρητές/παρατηρήτριες από διάφορους οργανισμούς.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί το αρμόδιο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για θέματα φύλου και πολιτισμού, Κατερίνα Μπαρτζώκα, ενώ τον Δεκέμβριο τη Σουηδία εκπροσώπησε η Ελεν Αλσον. Oι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ετοιμάζουν μια σύσταση προς τους αρμόδιους υπουργούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο τον περιορισμό της ανισομερούς εκπροσώπησης των δύο φύλων στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία (σινεμά, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια κλπ).

Info
Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 210 3609695, 210 3612046)
Στο αφιέρωμα θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε ακόμη

50/50 poster 607