Buzz

Ευχαριστούμε για το άφθονο γέλιο, Καρλ Ράινερ

στα 10

Πλήρης ημερών κι αφήνοντας πίσω του μια 70+ χρόνων καριέρα για κληρονομιά μας, έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της κωμωδίας Καρλ Ράινερ.

Ευχαριστούμε για το άφθονο γέλιο, Καρλ Ράινερ

Σεναριογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης - ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της αμερικανικής κωμωδίας, ο Καρλ Ράινερ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.

Mε μία καριέρα που ξεκίνησε από τη μικρή οθόνη στις αρχές της δεκαετίας του 50 (δίπλα στον Σιντ Σίζαρ και το «Your Show of Shows», μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης και στον Ντιν Βαν Ντάικ στο «The Dick Van Dyke Show»), ο Ράινερ έφερε μία νέα πνοή στον τρόπο που γράφεται κι ερμηνεύεται η αμερικανική κωμωδία (δημιουργώντας τον κλασικό πλέον «2,000-Year-Old Man») και συντροφεύοντας στην σκανδαλιάρικη ανίερη σάτιρα τον πιστό συνεργάτη και φίλο του Μελ Μπρουκς.

Carl Reiner Mel 607

Διαβάστε κι αυτό: Το Flix ψηφιζει ΤΟΡ 50 αγαπημένες του κωμωδίες

Στο σινεμά συμπρωταγωνίστησε με την αφρόκρεμα της κωμωδίας - από τους Μίλτον Μπερλ και Σπένσερ Τρέισι στο «It's a Mad, Mad, Mad, Mad World» (1963), και τους Αλαν Αρκιν και Πολ Φορντ στο «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming» (1966), μέχρι την Νατάσα Λεόνε στο «Slums of Beverly Hills» (1998) και το καστ των «Ocean's 11/12/13».

Carl Reiner Oceans 607

Πέρασε πίσω από την κάμερα στις δεκαετίες του 70 και του 80, γράφοντας και σκηνοθετώντας μαζί με τον Στιβ Μάρτν το θρυλικό «The Jerk» (1979), κι επίσης υπογράφοντας με τη σήμα-κατατεθέν πένα του κωμωδίες όπως τα « Where's Poppa?» (1970), «Oh, God!»(1977) και «All of Me» (1984).

Επτά και κάτι δεκαετίες καριέρας, η κληρονομιά του είναι η ζεστή, ανθρώπινη κωμωδία (η περσόνα του ήταν χαρούμενη, παιχνιδιάρικη - όχι κυνική και μισανθρωπική). Και είναι δύσκολο να παίζεις κωμωδία ζεστά, χωρίς να τραβάς το χαλί κάτω από τα πόδια, χωρίς να το χρειάζεσαι. Με άψογο κωμικό τάιμινγκ και εξαιρετικό ταλέντο στην αφήγηση (οι ιστορίες του έμειναν θρυλικές) έγραφε κι έπαιζε με τέτοια αυτοπεποίθηση που έκανε τους συμπρωταγωνιστές του να ιδρώνουν.

Κέρδισε 11 βραβεία ΕΜΜΥ, 1 Grammy και το τιμητικό Μαρκ Τουέιν Βραβείο για την προσφορά του στην κωμωδία.

Carl Reiner Rob 607

«Εφυγε ο πατέρας μου. Γράφω αυτές τις γραμμές και η καρδιά μου ραγίζει. Ηταν ο φάρος που με καθοδηγούσε» έγραψε ο γιος του, ο πολυβραβευμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ.

Carl Reiner Mel Brooks 607

Ο συνεργάτης του Μελ Μπρουκς έκανε κι αυτός συγκινητικές δηλώσεις όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του φίλου του:

«Ο Καρλ ήταν γίγαντας - κανείς δεν θα φτάσει το τεράστιο εκτόπισμά του και το μέγεθος της προσφοράς του στην κωμωδία. Τον αγαπούσα.»

«Είτε ως σεναριογράφος, είτε ως ηθοποιός, είτε ως ο καλύτερός σου φίλος, ήταν τέλειος - κανείς δεν έκανε τη δουλειά καλύτερα από αυτόν» συμπλήρωσε ο Μπρουκς. «Θα μου λείψει τρομερά. Ακούγεται ως το απόλυτο κλισέ, αλλά στην περίπτωση του Καρλ Ράινερ είναι αλήθεια: θα λείψει τρομερά.»

Carl Reiner Billy Crystal 607

Δηλώσεις έκανε κι ο Μπίλι Κρίσταλ, στενός φίλος της οικογένειας και συνεργάτης του Ρομπ Ράινερ:

«Ξεκαρδιστικός, ευφής και πάντα κύριος. Θα εκτιμώ για πάντα τη σχέση που είχα μαζί του. Ηταν ο ήρωάς μου - τόσο εγώ, όσο κι όλοι οι κωμικοί της γενιάς μου ξέρουμε ότι χάσαμε έναν γίγαντα. Στέλνω όλη μου την αγάπη στον Ρομπ και την οικογένειά του...»

Carl Reiner Jerry 607

«Οποιος κωμικός είχε την τύχη να γνωρίσει, ή έστω να συναντήσει για μια φορά στη ζωή του, τον Καρλ Ράινερ ήξερε πολύ καλά ότι βρέθηκε μπροστά σ' ένα δώρο. Η κωμική του ενέργεια έβγαζε αυτόφωτη χαρά. Κάτι τέτοιο είναι σπάνιο πια στον κόσμο μας. Προσπάθησα κι εγώ να το μιμηθώ...» δήλωσε ο Τζέρι Σάινφελντ

Carl Reiner Alan Alda 607

Ο συμπρωταγωνιστής του Αλαν Αλντα, αποχαιρέτησε κι αυτός τον φίλο του:

«Ο φίλος μου Καρλ Ράινερ πέθανε χθες βράδυ. Ομως το ταλέντο του θα ζει για πάντα. Η καλοσύνη κι αξιοπρέπειά του είναι αναντικατάστατες κι αφήνουν μια μεγάλη τρύπα στις καρδιές μας. Σε αγαπάμε, Καρλ...»

Carl Reiner Steve Martin 607

Ο Στιβ Μάρτιν, συνεργάτης του στο «The Jerk» τον αποχαιρέτησε επίσης: «Αντίο στον σημαντικότερο μέντορα μου - στο σινεμά και στη ζωή.»

Ο Ράινερ ήταν 64 χρόνια παντρεμένος με την Εστέλ Λεμπόστ κι εκτός του Ρομπ Ράινερ, είχαν ακόμα δύο παιδιά: τη συγγραφέα Ανι Ράινερ και τον καλλιτέχνη Λούκας Ράινερ.

Carl Reiner 607

Το τελευταίο tweet του Ράινερ, το προηγούμενο Σάββατο μάς αποχαιρετούσε:

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να μου δώσει μεγαλύτερη χαρά, από το να ξέρω ότι έζησα την καλύτερη ζωή που θα μπορούσα να έχω ζήσει. Γνώρισα και παντρεύτηκα την Εστέλ, που με συντρόφευσε στο να φέρουμε τον Ρομπ, την Ανι και τον Λούκας σε αυτό τον κόσμο που έζησα για να τον δω να αναπτύσσεται και να αλλάζει...»

Διαβάστε περισσότερα:

Δείτε εδώ τον Καρλ Ράινερ σε ένα από τα κλασικά του «αστεία» με τον Μελ Μπρουκς: