Buzz

O σπουδαίος Μισέλ Πικολί, πέθανε σε ηλικία 94 ετών

στα 10

Αντίο σε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού σινεμά.

Flix Team
O σπουδαίος Μισέλ Πικολί, πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Πρωταγωνιστής σκηνοθετών όπως ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Κώστας Γαβράς, ο Κλοντ Λελούς, ο Ζακ Ριβέτ, ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο Αλέν Ρενέ και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μισέλ Πικολί ήταν ένας από τους διασημότερους, πιο ταλαντούχους και εργατικούς ηθοποιούς του γαλλικού αλλά και του ευρωπαϊκού σινεμά.

Σε μια καριέρα που ξεκίνησε την δεκαετία του '40 και που μετρά περισσότερες από 240 ταινίες κι αμέτρητους ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση, ο Πικολί κέρδισε σχεδόν κάθε μεγάλο ερμηνευτικό βραβείο σε μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως οι Κάννες ή το Βερολίνο και υπήρξε ένας από τους μυθικούς ηθοποιούς του γαλλικού σινεμά. Πρωταγωνιστής απέναντι σε σταρ όπως η Κατρίν Ντενέβ στην «Ωραία της Ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ, ή την Μπριζίτ Μπαρντο στην «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ που υπήρξε κι ένας από τους ρόλους που τον καθιέρωσαν ως πρωταγωνιστή.

πικολι9 Με τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ και την Μπριζίτ Μπαρντό στα γυρίσματα της «Περιφρόνησης»

Από την σταθερή του συνεργασία με τον Λουίς Μπουνιουέλ με τον οποίο δούλεψε σε 8 ταινίες, ο Πικολί δούλεψε στην πορεία της καριέρας του σχεδόν με κάθε Ευρωπαίο δημιουργό άξιο αναφοράς, από τον Ραούλ Ρουίζ και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο («Σκόνη του Χρόνου») έως τον Νάνι Μορέτι («Εχουμε Πάπα») και τον Λεός Καράξ («Mauvais Sang», «Holy Motors»).

pikol;oi Στις «Δεσποινίδες του Ροσφόρ» του Ζακ Ντεμί με την Φρανσουάζ Ντορλεάκ

belle du jour 607 Η Ωραία της Ημέρας

περιφρόνηση 607 Περιφρόνηση

Η Σκόνη του Χρόνου 607 Η Σκόνη του Χρόνου

πικκψο Εχουμε Πάπα

Το 2017 στην αυτοβιογραφία του έγραφε: «Το ιδανικό μου θα ήταν να εντυπωσιάζω τους ανθρώπους με την απλότητα και χωρίς προσποίηση. Ενας αληθινά σπουδαίος ηθοποιός μπορεί να είναι εξαιρετικά σεμνός με την δουλειά του, με την απόλαυση που παίρνει από ένα τόσο παράδοξο και διασκεδαστικό επάγγελμα. Οι επιτυχίες του δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την ικανότητά του να καυχιέται. προτιμώ τους ηθοποιούς που παραμένουν απόλυτα μυστικοπαθείς».

Δείτε εδώ ένα αφιέρωμα του ARTE στον Μισέλ Πικολί:


Δείτε εδώ τον Μισέλ Πικολί να τραγουδάει μαζί με την Ρόμι Σνάιντερ στην εκπομπή του Σάσα Ντιστέλ στη γαλλική τηλεόραση το 1970 το «La Chanson d'Hélène» από το soundtrack της ταινίας «Les Choses de la Vie» του Κλοντ Σοτέ:


Δείτε εδώ τη σκηνή του Μισέλ Πικολί στο «Holy Motors» του Λεός Καράξ:


Δείτε εδώ ένα αφιέρωμα του Le Point στις ταινίες του Μισέλ Πικολί:


Tags: Rip