Φεστιβάλ / Βραβεία

To 8o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου είναι η νοσταλγία και ο ρομαντισμός ενός drive-in

of 10

Για όλους εμάς του ρομαντικούς εκεί έξω, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου μας κάνει δώρο δυο ξεχωριστές βραδιές στο drive-in στη Ντελαγκράτσια με μερικά άχαστα double feature.

To 8o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου είναι η νοσταλγία και ο ρομαντισμός ενός drive-in

Το drive-in που στήνεται κάθε χρόνο σε αυτόν τον υπέροχο χώρο στη Ντελαγκράτσια της Ποσειδωνίας από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, έχει αποδειχθεί τα τελευταία αυτά έξι χρόνια πως είναι μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες της διοργάνωσης και το απόλυτο must για όλους όσους θέλουν να ζήσουν μια ξεχωριστή «εκτός εποχής» εμπειρία. Και κάτι τέτοιο φέτος δεν αποτελεί εξαίρεση.

Εξάλλου το πρώτο πράγμα που νιώθει κανείς μπαίνοντας σε αυτόν τον χώρο είναι μια γοητεία που σε συνεπαίρνει καθώς σε γεμίζει με μια ιδιαίτερη νοσταλγία και έναν αστείρευτο ρομαντισμό που φαίνεται να αναβλύζει αβίαστα μέσα από αυτό το είδος του παλιομοδίτικου, αλλά και τόσο αγαπημένου το τελευταίο καιρό στο κοινό, σινεμά. Και όλα αυτά πριν καν αρχίσουν οι ταινίες.

Πάντα μέσα στο πλαίσιο μια «εκτός εποχής» θεματικής, φέτος διοργανώθηκαν όχι μία, αλλά δυο βραδιές drive-in με την πρώτη να πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ με δυο σπάνιες και αρκετά ξεχωριστές, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο, ταινίες οι οποίες συνοδεύονταν από δυο εξίσου υπέροχες μικρού μήκους, και κατάφεραν να γεμίσουν το drive-in με κόσμο (μέσα στα αυτοκίνητά τους ή και έξω) παρά το κρύο και τον αέρα.

Διαβάστε ακόμα:

Φωτογραφίες του Αλέξανδρου Πετράκη

siff day 3 607

siff day 3 607

siff day 3 607

siff day 3 607

Η πρώτη δόση ξεκίνησε με τη μικρού μήκους ταινία «Life After Love» του Ζάκαρι Εκπαρ για μια ομάδα ατόμων κολλημένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους μέσα σε πάρκινγκ κάπου στην Αμερική, με τον καθένα τους να ζει την δική τους ιστορία με μια ταινία τόσο για την αποξένωση όσο και την ανάγκη για διαφυγή. Την ταινία ακολούθησε το μιούζικαλ φαντασίας «Brigadoon» του Βινσέντε Μινέλι με πρωταγωνιστή τον Τζιν Κέλι, βασισμένο στο ομότιτλο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και υποψήφιο για 3 Οσκαρ. Ισως ένα από τα πιο σουρεαλιστικά μιούζικαλ που έχουν γυριστεί ποτέ, η ταινία μιλάει για δυο άντρες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ξέφρενους ρυθμούς της ζωής τους στη Νέα Υόρκη, έρχονται στη Σκωτία και ανακαλύπτουν ένα μικρό χωρίο, το Μπριγκαντούν, το οποίο μοιάζει σαν να έχει ξεμείνει σε μια άλλη εποχή, έχοντας το δικό του μικρό, σκοτεινό και μαγικό, μυστικό.

Ο Μινέλι υπογράφει ένα από τα ίσως πιο σουρεαλιστικά, και για αρκετούς και το πιο κακό μιούζικαλ που έχει γυριστεί ποτέ στην ιστορία του σινεμά, γυρισμένο εξολοκλήρου πάνω σε μια σκηνή, δίνοντάς έτσι του μια έντονη και ιδιαίτερη αναχρονιστική αισθητική με αρκετές camp, και σε στιγμές ομοερωτικές, πινελιές βάζοντας τον Τζιν Κέλι να χορεύει και να τραγουδάει μπροστά σε γουρούνια και βουβάλια, ημίγυμνους άντρες να τρέχουν ή να χορεύουν μαζί φορώντας στενά κολάν. Αλλά όλα αυτά είναι εκείνα που κάνουν την ταινία τόσο διασκεδαστική, δίνοντάς της το culs status που της αρμόζει.

Διαβάστε ακόμα: Η ομάδα του 8oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου αποκαλύπτει στο Flix τις προκλήσεις και τα highlights του προγράμματος

siff day 3 607

siff day 3 607

siff day 3 607

siff day 3 607

Ακολούθησαν η μικρού μήκους ταινία «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου η οποία, όπως είπε και ο ίδιος που βρίσκονταν στην προβολή της για να την παρουσιάσει, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Σύρο γιατί όχι μόνο γυρίστηκε εδώ, και συγκεκριμένα στην Ανω Σύρο, αλλά και γιατί η πρώτη ιδέα για το σενάριό της πάρθηκε εδώ. Μια πραγματικά υπέροχη ταινία η οποία προσεγγίζει με χιούμορ, φαντασία και κυρίως έναν αστείρευτο ρομαντισμό τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η βραδιά έκλεισε με την ταινία «Το Ξενοδοχείο του Νεκρού Ορειβάτη» του Γκριγκόρι Κρόμανοφ, μια εξωφρενική ταινία επιστημονικής φαντασίας η οποία αποτελεί την επιτομή της συνεισφοράς των Ρώσων σκηνοθετών στο είδος αυτό του σινεμά. Γεμάτο από έναν ακαταμάχητο σουρεαλισμό και μια ψυχεδελική διάθεση, η ταινία μιλάει για τις έρευνες ενός αστυνομικού σε ένα χειμερινό θέρετρο για σκι στην Εσθονία, οι οποίες εξελίσσονται από ένα κλασικό whodunit σε μια μεταφυσική ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Με αναφορές που φέρνουν στο νου έργα του Φίλιπ Κ. Ντικ και έντονα πολιτικά μηνύματα, ο Κρόμανοφ προσπαθεί αν χωρέσει μέσα από εξωγήινους και ανδροειδή μέχρι και… ζόμπι σε μια ταινία αναδεικνύει το cult status της μέσα από τις κακοφωτισμένες και παραισθησιογόνες εικόνες της, το αναρχικό της χιούμορ αλλά και γεμάτες υπερβολή ερμηνείες της.

Το πρόγραμμα του drive-in θα συνεχιστεί και αύριο με ταινίες όπως «Παρίσι Κοιμάται» του Ρενέ Κλερ και «Ταξίδι του Μέλητος» του Γιώργου Πανουσόπουλου, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν, με τον καλύτερο τρόπο, και την λήξη του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου. Εμείς μπορεί εκείνη την ώρα να βρισκόμαστε στο πλοίο της επιστροφής αλλά σίγουρα, έστω και νοερά, το μυαλό μας θα ταξιδεύει ακόμα στις υπέροχες αυτές εικόνες και αναμνήσεις του φετινού Φεστιβάλ. Εις το επανιδείν.

Διαβάστε ακόμα: Το πλήρες πρόγραμμα του 8oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

siff day 3 607

siff day 3 607

siff day 3 607

siff day 3 607

8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (3 έως 6 Σεπτεμβρίου):

  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την αποφυγή συνωστισμού και με κατανόηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που επιφέρει η υγειονομική κρίση του COVID-19, το SIFF θέτει μηδενικό εισιτήριο για όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του για το 2020.
  • Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
  • Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).
  • Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα, καθώς και τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ: Facebook και Instagram.

siff 2020 poster