Industry

Οι σεναριογράφοι έλυσαν την απεργία τους. Σειρά των ηθοποιών για διαπραγματεύσεις

of 10

Δύο μόλις μέρες μετά την λύση του απεργιακού μετώπου του WGA, η SAG-AFTRA ανακοίνωσε πως την Δευτέρα θα πάρουν την δική τους θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι σεναριογράφοι έλυσαν την απεργία τους. Σειρά των ηθοποιών για διαπραγματεύσεις

Το Χόλιγουντ μπορεί να πάρει μια ανάσα, καθώς η μακρά απεργία που ηγήθηκε από τον Σύνδεσμο των Σεναριογράφων της Αμερικής (Writers Guild of America - WGA) έρχεται στο τέλος της. Η απεργία, που διήρκεσε 146 ημέρες, ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναμενόμενη επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της SAG-AFTRA (Σύνδεσμος Ηθοποιών Κινηματογράφου - Αμερικανική Ομοσπονδία Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου) και της Συμμαχίας των Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP).

Η SAG-AFTRA και η AMPTP δεν είχαν εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που ο σύνδεσμος, που εκπροσωπεί περίπου 160.000 μέλη, κήρυξε απεργία στις 14 Ιουλίου. Αυτή η εργατική διαμάχη είχε σημαντικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας όχι μόνο τη βιομηχανία του θεάματος αλλά και τα έσοδα από το παγκόσμιο box office και τα φεστιβάλ κινηματογράφου του φθινοπώρου. Με τους αστέρες να μην μπορούν να προωθήσουν έργα που σχετίζονται με τις εταιρείες που απεργούσαν κατά, τα κόκκινα χαλιά στη Βενετία, το Τέλουραϊντ και το Τορόντο παρέμειναν ήσυχα από λάμψη.Ωστόσο, με την απεργία των σεναριογράφων πλέον πίσω τους, η SAG-AFTRA και η AMPTP ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο συμβόλαιο για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου. Η δημιουργική κοινότητα και αμέτρητες επιχειρήσεις παρακολουθούν με ανυπομονησία αυτόν τον κρίσιμο επόμενο βήμα. Αναμένεται η παρουσία αρκετών στελεχών από τις εταιρείες-μέλη της AMPTP.

Στην κορυφή των διαπραγματεύσεων για τη SAG-AFTRA βρίσκονται ο Ντάνκαν Κράμπτρι Aϊρλαντ και η πρόεδρος του συνδέσμου, Φραν Ντρέσερ, οι οποίοι αναμένεται να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με ανανεωμένο ζήλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι απόκρυφες συζητήσεις μεταξύ του Κράμπτρι Άιρλαντ και τεσσάρων κορυφαίων CEOs στα μέσα ενημέρωσης—του Μπομπ Άιγκερ της Disney, της Ντόνα Λάνγκλεϊ της NBCUniversal, του Ντέιβιντ Ζάσλαβ της Warner Bros. Discovery και του Τεντ Σαράντος του Netflix—που ξεκίνησαν αμέσως μετά την σύναψη προσωρινής συμφωνίας τους με τη WGA, σύμφωνα με πηγές.

sag

Ενώ η SAG-AFTRA επικεντρώνεται στην επίλυση της διαμάχης της για το συμβόλαιό της με την AMPTP, ο σύνδεσμος έχει ταυτόχρονα εμπλακεί σε άλλα θέματα που σχετίζονται με απεργίες. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, ο σύνδεσμος ψήφισε συντριπτικά υπέρ της διακοπής της εργασίας για δέκα μεγάλες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών. Ο Ντάνκαν Κράμπτρι Άιρλαντ εξέφρασε απογοήτευση, δηλώνοντας: «Μετά από πέντε γύρους διαπραγματεύσεων, έχει γίνει αρκετά σαφές ότι οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών δεν είναι πρόθυμες να συμμετέχουν ενδελεχώς σε τρία κρίσιμα θέματα: αποζημίωση που υπονομεύεται από την πληθωρική άνοδο, μη ρυθμιζόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ασφάλεια».

Παράλληλα με τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις και τις εργατικές αντιπαραθέσεις, λίγες τυχερές ταινίες και τηλεοπτικά έργα έχουν συνεχίσει να γίνονται χάρη στις προσωρινές συμφωνίες της SAG-AFTRA. Αυτές οι συμφωνίες επιτρέπουν τη συνέχιση των παραγωγών και τη συμμετοχή των αστέρων σε προωθητικές δραστηριότητες. Αξιοσημείωτα έργα που επωφελούνται από αυτές τις συμφωνίες περιλαμβάνουν το «Φεράρι» του Μάικλ Μαν, την «Πρισίλα» της Σοφία Κόπολα και την επερχόμενη ταινία «The Iron Claw» με τους Ζακ Εφρον και Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ, που θα κυκλοφορήσει την χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Καθώς το Χόλιγουντ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας μακράς απεργίας και των ευρείας έκτασης διαταραχών στη βιομηχανία, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου η SAG-AFTRA και η AMPTP θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν έναν δρόμο προς το μέλλον της βιομηχανίας του θεάματος.