Buzz

Ο Ράσελ Μπραντ κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση

of 10

Ο γνωστός ηθοποιός, κωμικός και «γκουρού ευεξίας» βρίσκεται στο επίκεντρο ανατριχιαστικών κατηγοριών σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Ράσελ Μπραντ κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση

Σε μια συγκλονιστική εξέλιξη, ο Ράσελ Μπραντ, ο Βρετανός κωμικός γνωστός για το εκκεντρικό του χιούμορ και την ιδιοσυγκρασιακή του προσωπικότητά του, κατηγορήθηκε πρόσφατα για μια σειρά από σοβαρά αδικήματα, όπως βιασμό, σεξουαλικές επιθέσεις και συναισθηματική κακοποίηση.

Οι ισχυρισμοί ήρθαν στο φως σε μια κοινή έρευνα που διεξήγαγαν οι Sunday Times του Λονδίνου και η ομάδα ντοκιμαντέρ του Channel 4, «Dispatches». Σύμφωνα με την έκθεση των The Sunday Times, τέσσερις γυναίκες κατηγόρησαν τον Ράσελ Μπραντ για σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ του 2006 και του 2013. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν προκαλέσει σοκ στη βιομηχανία του θεάματος και προκάλεσαν ένα κύμα συζητήσεων σχετικά με την προηγούμενη συμπεριφορά του Μπραντ.

Ενα από τα φερόμενα θύματα ισχυρίστηκε ότι ο Μπραντ της επιτέθηκε όταν ήταν μόλις 16 ετών, ενώ εκείνος ήταν στα 30 του. Η τρίμηνη σχέση τους περιγράφηκε ως «συναισθηματικά και σεξουαλικά κακοποιητική», συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού όπου ο Μπραντ φέρεται -καταλεξή- να «πίεσε το πέος του στο λαιμό της», προκαλώντας της να πνιγεί. Ενα άλλο οδυνηρό περιστατικό αφορούσε την αφαίρεση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής εν αγνοία της.

Ενα άλλο φερόμενο θύμα αποκάλυψε ότι βιάστηκε από τον Μπραντ στο σπίτι του στο Λος Αντζελες το 2012.

Ενα τρίτο θύμα, που εργαζόταν μαζί του στο Λος Αντζελες, δήλωσε ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά στο σπίτι του στο Δυτικό Χόλιγουντ το 2013 και απείλησε να κινηθεί νομικά αν μιλήσει ποτέ δημόσια για το περιστατικό. Οι ταυτότητες αυτών των θυμάτων κρατήθηκαν ανώνυμες από τους The Sunday Times.

Πρόσθετοι ισχυρισμοί που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν μια 24χρονη δρομέα που ισχυρίστηκε ότι ο Μπραντ υπαινίχθηκε ότι έπρεπε να του κάνει στοματικό σεξ. Η πρώην προσωπική του βοηθός, Χέλεν Μπέργκερ, αποκάλυψε ότι ο Μπραντ έδειχνε φωτογραφίες γυναικών στους φίλους του.

Ο Ράσελ Μπραντ, ο οποίος επρόκειτο να δώσει σύντομα μια κωμική παράσταση στο Wembley Park Theatre του Λονδίνου, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο «So, This Is Happening». Στο βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε πριν το επίμαχο ρεπορτάζ, διέψευσε κατηγορηματικά τη «λιτανεία των απίθανων» επιθέσεων, τονίζοντας ότι οι προηγούμενες σχέσεις του ήταν συναινετικές και διαφανείς. Οι Sunday Times ανέφεραν ότι οι δικηγόροι του Μπραντ, μόλις έλαβαν τους ισχυρισμούς, αρνήθηκαν να απαντήσουν και περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας παρέμειναν δίχως απάντηση.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ράσελ Μπραντ υπήρξε συχνά αμφιλεγόμενος. Στα αυτοβιογραφικά του έργα, έχει συζητήσει ανοιχτά τη χρήση ναρκωτικών και τον άσεμνο τρόπο ζωής του. Το 2002, φέρεται να απολύθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή διάβασε άσεμνο υλικό στον αέρα. Το 2008, αντιμετώπισε αναστολή και τελικά παραιτήθηκε από την εκπομπή του στο BBC Radio 2, αφού εκφώνησε ακατάλληλα φωνητικά μηνύματα για τον ηθοποιό Αντριου Σάχς.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μπραντ άλλαξε το ενδιαφέρον του από τα mainstream media και την ψυχαγωγία, υιοθετώντας τον ρόλο ενός «γκουρού ευεξίας» που συχνά αμφισβητεί τις mainstream αφηγήσεις και συζητά διάφορα θέματα μέσω των social media και ζωντανών εκδηλώσεων. Ωστόσο, έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική για διάσωση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης για τον COVID-19.

Οι κατηγορίες εναντίον του Ράσελ Μπραντ έχουν ρίξει σκοτεινή σκιά στην καριέρα και τη φήμη του. Καθώς η έρευνα εξελίσσεται και περισσότερες λεπτομέρειες προκύπτουν, τα φώτα της δημοσιότητας είναι τώρα στις νομικές διαδικασίες και στην αναζήτηση της αλήθειας εν μέσω της θύελλας γύρω από τον αμφιλεγόμενο κωμικό.