Μπορεί ο Κρις Ροκ να μη χαρίστηκε σε κανέναν με όσα είπε για το ρατσιστικό Χόλιγουντ, τόσο στο μονόλογό του, όσο και κατά τη διάρκεια του σόου. Μπορεί η Lady Gaga να έφερε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επί σκηνής για να παρουσιάσει το υποψήφιο τραγούδι της («Till it Happens to You») για τους βιασμούς γυναικών στα αμερικανικά πανεπιστήμια («Πρέπει όλοι να δεσμευτούμε ότι θα πατάξουμε την κουλτούρα της βίας κι ότι θα καθησυχάσουμε τα θύματα: δεν φταίνε σε τίποτα...» είπε χαρακτηριστικά). Μπορεί ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο να έκλεψε την παράσταση τελειώνοντας το λόγο του με την αναμενόμενη στιβαρή πολιτική και οικολογική του νότα.
Δείτε κι αυτό: O σπουδαίος ευχαριστήριος λόγος του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο
Εμείς όμως συγκινήθαμε βαθιά με τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και τη σαφήνεια ενός άλλου λόγου, καταδικασμένου να περάσει λίγο στα μικρά γράμματα των «highlights μίας λαμπερής χολιγουντιανής τελετής».
Η Σαρμίν Ομπέιντ Τσινόι, δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ από το Πακιστάν, βρέθηκε για δεύτερη φορά στη σκηνή του Dolby Theater. Το 2012 είχε κερδίσει το πρώτο της Οσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Saving Face» (για τις γυναίκες που έχουν δεχθεί επιθέσεις με βιτριόλι ως τιμωρία). Χθες βράδυ πήρε το δεύτερο οσκαρικό βραβείο για το Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «A Girl in the River: The Price of Forgiveness».
Στο νέο της ντοκιμαντέρ εξετάζει τη βαθιά ριζωμένη «παράδοση» στο Πακιστάν των «φόνων τιμής»: άντρες της οικογένειας σκοτώνουν γυναίκες που πιστεύουν ότι ατίμασαν το όνομά τους. Στη δική της ταινία το θύμα επιβιώνει της επίθεσης, αλλά δεν συγχωρεί τους εν δυνάμει δολοφόνους της.
Διαβάστε κι αυτό: Βραβεία Οσκαρ 2016: Η εμφάνιση της Lady Gaga ένωσε όλους σε μια γροθιά κατά της βίας
Η Τσινόι ανέβηκε στη σκηνή και ξεκίνησε δυναμικά το λόγο της. Ενα λόγο όπου ο φεμινισμός δεν είναι κενό γράμμα, trending topic, ή αιτία για να μοιραστούμε ξανά σε στρατόπεδα προσπαθώντας να εξηγήσουμε αυτά που θα έπρεπε πλέον να είναι δεδομένα. Οσα είπε η Τσινόι, πολύ προσεχτικά και δίκαια, βρήκαν στόχο κατευθείαν στην πολιτική και κοινωνική καρδιά της πατρίδας της, πρώτα από όλα, αλλά και αυτή του δυτικού κόσμου. Που πάντα παρακολουθεί - με αμηχανία, ή αδιαφορία.
«Να τι μπορεί να συμβεί όταν αποφασισμένες, δυνατές γυναίκες ενώνουν δυνάμεις...» ξεκίνησε η Τσινόι. «Από τη Σάμπα, τη γυναίκα του ντοκιμαντέρ μου που από θαύμα σώθηκε και τόλμησε να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία της, μέχρι τις παραγωγούς του ΗΒΟ Σίλα Νέβινς και Λίζα Χέλερ, αλλά και τη δημοσιογράφο Τίνα Μπράουν που μας στήριξε από την πρώτη μέρα...»
Δείτε κι αυτό: Βραβεία Οσκαρ 2016: Ο Κρις Ροκ δείχνει τον τρόπο με τον oποίο κάνεις οσκαρική διπλωματία
Το δεύτερο κομμάτι του λόγου της όμως ήταν αυτό που έκανε περισσότερο τη διαφορά.
«Αφιερώνω το Οσκαρ μου σε όλους τους άντρες που στηρίζουν τις γυναίκες, τοον μοντέρ μου Τζεφ Μπαρτζ, τον διευθυντή φωτογραφίας μου Ασάντ Φαρούκι, το φίλο μου Ζιάντ που έδωσε την ταινία μου να την δει η Πακιστανική Κυβέρνηση...»
«Το αφιερώνω σε όλους τους υπέροχους, γενναίους άντρες εκεί έξω που ωθούν τα κορίτσια τους να πάνε σχολείο, να σπουδάσουν, να δουλέψουν και εργάζονται ενεργά για μία πιο δίκαιη κοινωνία για τις γυναίκες...»
«Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν είπε ότι θα αλλάξει το νόμο που αφορά τους "φόνους τιμής", επειδή είδε την ταινία μας. Αυτή είναι η δύναμη του σινεμά....»
Κι αυτός ήταν ο πιο εύστοχος, πολιτικός λόγος της βραδιάς.
Διαβάστε ακόμη:
- Βραβεία Οσκαρ 2016: Το κόκκινο χαλί
- Ψάχνουμε παρουσιαστή για τα επόμενα Οσκαρ; Δώστε την δουλειά στον Λούις Σι Κέι
- Βραβεία Οσκαρ 2016: Ο Κρις Ροκ δείχνει τον τρόπο με τον oποίο κάνεις οσκαρική διπλωματία
- Βραβεία Οσκαρ 2016: Οσα δεν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες
- Βραβεία Οσκαρ 2016: Η εμφάνιση της Lady Gaga ένωσε όλους σε μια γροθιά κατά της βίας
- Βραβεία Οσκαρ 2016: O σπουδαίος ευχαριστήριος λόγος του Λεονάρντο Ντι Κάπριο