
Είναι κρίμα να συνδέεται τόσο στενά ο θάνατος του Νίκου Σμαραγαδή, διευθυντή φωτογραφίας με δική του ιστορία στο ελληνικό σινεμά, με την έναρξη των γυρισμάτων του «Νίκου Καζαντζάκη», της ταινίας του αδερφού του Γιάννη που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα στην Κρήτη.
Κι αυτό γιατί, ο Νίκος Σμαραγδής συνεργάστηκε σε μεγάλου μήκους μυθοπλασία με τον Γιάννη Σμαραγδή παρά μόνο στον «Καβάφη» (και πριν από αυτό στα μικρά «Κελλί Μηδέν» και «Δυο Τρία Πράγματα» του 1974), αλλά στο σινεμά διέπρεψε στη μόνιμη συνεργασία του με τη Φρίντα Λιάππα, από το «Μια Ζωή σε Θυμάμαι να Φεύγεις» του 1977 στο «Οι Δρόμοι της Αγάπης Είναι Νυχτερινοί» του 1981 στα «Ηταν Ενας Ησυχος Θάνατος» του 1986 και στα «Χρόνια της Μεγάλης Ζέστης» του 1992, μετατρέποντας τη συνεργασία του με την τολμηρή δημιουργό σε μια αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν το φως και της απεικόνιση της πραγματικότητας.
Ηταν Ενας Ησυχος Θάνατος
Τα Χρόνια της Μεγάλης Ζέστης
Εκτός από τη συνεργασία του με την Φρίντα Λιάππα, ο Νίκος Σμαραγδής δούλεψε με πάθος σε πολλές ταινίες μικρού μήκους - και νέων δημιουργών - ακόμη και μέχρι το 2009 (στο «Μετά το Χαρακτηριστικό Ηχο» του Αχιλλέα Κυριακίδη), ενώ συνεργάστηκε μέσα στην περίπου 40χρονη καριέρα του με τον Δημήτρη Μαυρίκιο («Ο Δρόμος του Λαμόρε» του 1979), τον Κώστα Κουτσομύτη («Ο Κλοιός» του 1987, το τηλεοπτικό «Η Αγάπη Αργησε Μια Μέρα»), τη Μαρία Ηλιού («Παράθυρο στη Θάλασσα» του 1991 και άλλους Ελληνες δημιουργούς για ταινίες μυθοπλασίας, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές δουλειές.
Καβάφης
Ο Νίκος Σμαραγδής πέθανε από καρκίνο. Οπως δήλωσε ο αδερφός του, Γιάννης Σμαραγδής, η πρώτη κλακέτα του «Νίκου Καζαντζάκη» θα είναι αφιερωμένη σε αυτόν. Η κηδεία του Νίκου Σμαραγδή θα τελεστεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στο νεκροταφείο Χαλανδρίου.
Δείτε εδώ ολόκληρο το «Μετά το Χαρακτηριστικό Ηχο» του Αχιλλέα Κυριακίδη με τη φωτογραφία του Νίκου Σμαραγδή από το 2009:
Tags: Νίκος Σμαραγδής