Buzz

Σοκ για κανέναν: ο Χαγιάο Μιγιαζάκι (πάλι) δεν συνταξιοδοτείται

of 10

Ο θρυλικός σκηνοθέτης, λίγους μήνες πριν την πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας, δήλωσε πως μόνο ο θάνατος θα τον σταματήσει.

Σοκ για κανέναν: ο Χαγιάο Μιγιαζάκι (πάλι) δεν συνταξιοδοτείται

Ο θρυλικός σκηνοθέτης ταινιών anime, Χαγιάο Μιγιαζάκι («Πριγκίπισσα Μονονόκε», «Ταξίδι στην Χώρα των Πνευμάτων», «Το Κινούμενο Κάστρο»), σε αντίθεση με τις επίμονες φήμες για συνταξιοδότηση, φαίνεται ότι δεν έχει σκοπό να αποσυρθεί από τον κινηματογραφικό κόσμο, ακόμα και στα 82 του χρόνια.

Στο περιθώριο της αμερικανικής πρεμιέρας της τελευταίας του ταινίας, «Το Αγόρι και ο Ερωδιός» ο συνιδρυτής του Studio Ghibli, Τζουνίτσι Νισιόκα, αποκάλυψε ότι ο Μιγιαζάκι συνεχίζει να εργάζεται με πάθος στον κινηματογραφικό τομέα. Ο Μιγιαζάκι είχε ανακοινώσει πως θα είναι όντως η τελευταία του ταινία, για την οποία βγήκε από την προηγούμενη σύνταξη για να δημιουργήσει, κάτι το οποίο έχει κάνει άλλες 6 φορές μέχρι τώρα!

Σύμφωνα με τον Νισιόκα, ο Μιγιαζάκι δεν έχει πάρει τη «συνταξιοδότηση του» τόσο σοβαρά. Αντιθέτως, συνεχίζει να εργάζεται καθημερινά στο γραφείο του, όπου σκέφτεται και παρουσιάζει νέες ιδέες για μελλοντικές ταινίες. Eτσι, η ιδέα της «τελευταίας του ταινίας», όπως και ο ίδιος την χαρακτήρισε, φαίνεται ότι, για άλλη μια φορά, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική πρόθεσή του.

the boy and the heron

«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» («The Boy and the Heron») τοποθετείται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και περιγράφεται ως μια φανταστική αφήγηση για τη ζωή, τον θάνατο και τη δημιουργία. Η ιστορία ακολουθεί τον Μαχίτο, ένα νεαρό αγόρι που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια της μητέρας του και ανακαλύπτει έναν μοναδικό κόσμο όπου η ζωή και ο θάνατος συνυπάρχουν. Με ένα πέπλο μυστηρίου να περικλείει όλη την ταινία πριν την ιαπωνική πρεμιέρα της το καλοκαίρι -το πρώτο τρέιλερ βγήκε πριν από λίγες μέρες-, η ταινία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης παγκοσμίως για την εσκεμμένη απώλεια μάρκετινγκ, το γεγονός ότι είναι πλήρως ζωγραφισμένη στο χέρι και για το αν θα αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των υπολοίπων 11 ταινιών του, όλες εκ των οποίων θεωρούνται κλασικές στον παγκόσμιο χώρο των κινουμε σχεδίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές από την Ιαπωνία, ο Μιγιαζάκι εξακολουθεί να είναι δημιουργικά ενεργός και αφοσιωμένος στην τέχνη του κινηματογράφου. Η ταινία αποθεώθηκε ως ίσως η καλύτερη του, και προγραμματίστηκε να εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως, αρχίζοντας από το φετινό Φεστιβάλ του Τορόντο.

«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» θα κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 8 Δεκεμβρίου σε οθόνες IMAX, πρώτη φορά που ταινία κινουμένων σχεδίων ζωγραφισμένη στο χέρι θα προβληθεί με τέτοιο τρόπο. Αναμένονται οι υπόλοιπες ημερομηνίες παγκοσμίως.