Industry

Περισσότερες παραστάσεις για το «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μποναμάς ο Χάρης Φραγκούλης

of 10

Το «INK» φέρνει χριστουγεννιάτικα δώρα.

Περισσότερες παραστάσεις για το «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μποναμάς ο Χάρης Φραγκούλης

Oταν πέφτει το σύστημα του Μεγάρου Μουσικής για δέκα μέρες, αυτό θα πει ότι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου πέρασε από εκεί και οι πιστοί του δεν έκαναν απλώς την παράστασή του sold out (δέκα χιλιάδες εισιτήρια σε δώδεκα ώρες), αλλά την πλήρωσαν και οι υπόλοιπες παραγωγές. Χαλάλι του. Αλλωστε, η νέα, πολυσυζητημένη ήδη παράστασή του, το «ΙΝΚ», με τον ίδιο μετά από χρόνια και πάλι στη σκηνή, ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο το ενδιαφέρον των θεατών.

Διαβάστε ακόμη: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ένας κινηματογραφιστής «στην ντουλάπα»

Ετσι, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε, μέρες που είναι, μερικούς μποναμάδες, ήτοι επτά ακόμα παραστάσεις του «INK» - κι ας μην ξαναπέσει, παρακαλώ, πάλι το σύστημα. Η προπώληση αρχίζει τη Δευτέρα (19 Δεκεμβρίου). Και υπάρχει και έξτρα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Διότι θα δούμε τον ίδιο τον Παπαϊωάννου σε δυο από αυτές, 23 Ιανουαρίου (17.30) και 29 Ιανουαρίου (20.00), αλλά στις άλλες πέντε ένα νέο, μάλλον αναπάντεχο πρόσωπο, προερχόμενο από το θέατρο, θα πάρει τη θέση του. Ο Χάρης Φραγκούλης (18, 22, 23, 25 και 28 Ιανουαρίου). Το δεύτερο πρόσωπο του ντουέτου παραμένει ο Σούκα Χορν, με τον οποίο παρέα ο Παπαϊωάννου δούλεψε το «INK» στο εργαστήριό του στα έγκατα του Μεγάρου την εποχή της πανδημίας και των λοκντάουν.

Ο υπερταλαντούχος Φραγκούλης, ηθοποιός και σκηνοθέτης μαζί, κλήθηκε από τον τόσο γενναιόδωρο και ανοιχτό στις συνεργασίες Παπαϊωάννου να συνδράμει, όπως ο ίδιος είπε, στο «INK» για την ολοκλήρωση του δικού του ρόλου και για τη λύση κάποιων προβλημάτων στη σύνθεση. Και, ξαφνικά, βρέθηκε να αναβαθμίζεται στο ρόλο του ερμηνευτή. «Σκεφτόμουνα ένα νέο έργο για τον Χάρη», είπε ο Παπαϊωάννου, «αλλά δεν μπορούσα να περιμένω». Ετσι, θα τον χάσει για λίγο και το ελληνικό θέατρο τον Φραγκούλη, αφού θα ακολουθήσει το «ΙΝΚ» και στην παγκόσμια περιοδεία του, που θα κρατήσει ενάμιση χρόνο.

παπαϊωάννου

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα φρέσκο πρόσωπο ετοιμάζεται να ανεβεί στο άρμα του «INK». Ο πρωτοεμφανιζόμενος Ελληνογερμανός Antonio Papazis, που βρέθηκε να κάνει internship στην ομάδα του Παπαϊωάννου, ήδη προετοιμάζεται για το ρόλο του Σούκα Χορν και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί σαν έκπληξη σε κάποιες από τις παραστάσεις του Μεγάρου.

Ο Σελαμσής έγραψε πρωτότυπη μουσική, δίνοντας συμφωνική διάσταση στο σκοτάδι, στην τρυφερότητα και την παράνοια του "INK".»

Κι άλλες αλλαγές από το «ΙΝΚ», που έχουν ήδη δει οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Μια πολύ βασική. «Δοκίμασα Βιβάλντι, δοκίμασα Μάλερ», είπε ο Παπαϊωάννου. Μέχρι που του πρότειναν τον Κορνήλιο Σελαμσή, αστέρι της σύγχρονης κλασικής μουσικής και της μουσικής για θέατρο. Αυτό ήταν. Ο Σελαμσής έγραψε πρωτότυπη μουσική, «δίνοντας συμφωνική διάσταση στο σκοτάδι, στην τρυφερότητα και την παράνοια του "INK"», όπως είπε ο Παπαϊωάννου. Και, μια ακόμα ευτυχής συνάντηση, ο μέγας μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής, έκανε το δώρο στην παράσταση να διευθύνει και να την ηχογραφήσει με την musicAeterna στο Βερολίνο.

Πολλοί καλοί οιωνοί μαζί. Και από τη μεριά του το Μέγαρο Μουσικής ανανεώνει στον Δημήτρη Παπαϊωάννου το residency για άλλα πέντε χρόνια. Ποιος ξέρει πόσα σπουδαία έργα θα γεννηθούν ακόμα στα έγκατα του Μεγάρου ή και να ξαναδουλευτούν, ίσως, κάποια παλιά του. Εξέφρασε καθαρά αυτή του τη διάθεση ο δημιουργός, έριξε και στο τραπέζι την «Σαπφώ» τού 1992, «που σκέφτομαι τώρα πως είναι πιο τολμηρή και από όσο νόμιζα πάνω στα queer issues». Για την ώρα, ένας ακόμα μποναμάς από τα παλιά γιά το νέο χρόνο. Στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου θα παρουσιάζεται δωρεάν, καθημερινά, από τις 17 ως τις 30 Ιανουαρίου (18.00 - 00.00) η μεγάλη βιντεο-εγκατάσταση «ΜΕΣΑ» (με δελτία προτεραιότητας). Ο Παπαϊωάννου μάς προσκάλεσε να τη (ξανα)δούμε όση ώρα θέλουμε, να μπούμε, να βγούμε, να ξαναμπούμε. Οπως κάποτε στο «Παλλάς», 2011 ήταν.

Info «INK»:
Εισιτήρια στο megaron.gr
Τιμές: 7,5 ευρώ (φοιτητές, νέοι ως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 10,15, 20, 25, 30 και 35 ευρώ
Διάρκεια: 1 ώρα.