Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2024: Χρυσός Φοίνικας στο «Anora» του Σον Μπέικερ

of 10

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών ολοκληρώθηκε και απένειμε τα βραβεία του, δίνοντας τον Χρυσό Φοίνικα στο «Anora» του Σον Μπέικερ. Διαβάστε αναλυτικά, όλα τα βραβεία.

Κάννες 2024: Χρυσός Φοίνικας στο «Anora» του Σον Μπέικερ

Μετά από 12 ημέρες και νύχτες γεμάτες ταινίες, ιδέες, πρόσωπα, δηλώσεις (αλλά όχι διαδηλώσεις), το 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών έφτασε στο τέλος του.

Και τέλος σημαίνει βραβεία, τα οποία απένειμε η φετινή Κριτική Επιτροπή. Πρόεδρος η σκηνοθέτης και ηθοποιός από την Αμερική, Γκρέτα Γκέργουιγκ, μέλη η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Εμπρού Τζεϊλάν (Τουρκία), η ηθοποιός Λίλι Γκλάντστοουν (Ηνωμένες Πολιτείες), η ηθοποιός Εβα Γκριν (Γαλλία), η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ναντίν Λαμπακί (Λίβανος), ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά (Ισπανία), ο ηθοποιός Πιερφρανσέσκο Φαβίνο (Ιταλία), ο σκηνοθέτης Χιροκάζου Κόρε Εντα (Ιαπωνία) και ο ηθοποιός και παραγωγός Ομάρ Σι (Γαλλία).

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2024 | Βραβείο για το «Χάος Που Αφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Σπουδαστικών Ταινιών

sean baker

Σον Μπέικερ

Με μια μοιρασιά που έκανε πρόδηλο το στίγμα της για το σινεμά που επιλέγει ανάμεσα στις διαφορετικές φωνές του φετινού Διαγωνιστικού Προγράμματος, ο Χρυσός Φοίνικας δόθηκε στον Σον Μπέικερ και το «Anora», ένα κομμάτι αφοπλιστικού ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά που μοιάζει να εκπροσωπείται πλέον από πολύ λίγους δημιουργούς.

Αυτός είναι και o 13ος Χρυσός Φοίνικας για την Αμερική από τότε που το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ ονομάζεται έτσι. Η τελευταία φορά που η Αμερική κέρδισε την ύστατη διάκριση των Καννών ήταν το 2011 με το «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ.

kapadia

Παγιάλ Καπάντια

gomes

Μιγκέλ Γκόμες

farza

Κοραλίν Φαρζά

rasoulof

Μοχάμαντ Ρασούλοφ

O Σον Μπέικερ κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα με την πρώτη του ταινία που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών. Το ίδιο συνέβη με πολλούς από τους φετινούς βραβευμένους.

Συνέβη με την Ινδή Παγιάλ Καπάντια με το αριστουργηματικό «All We Imagine as Light». Η Καπάντια έγραψε τη δική της Ιστορία φέτος στις Κάννες, αφού ήταν η πρώτη Ινδή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ με την πρώτη ταινία από την Ινδία εδώ και 30 χρόνια.

Με την πρώτη του ταινία στο Διαγωνιστικό κέρδισε και ο Μιγκέλ Γκόμες το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Grand Tour», ένα οδοιπορικό αλά Κρις Μαρκέρ στην Ανατολή μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού Βρετανών, εμπνευσμένο από μια μικρή ιστορία του Σόμερσετ Μομ, η Κοραλίν Φαρζά που κέρδισε το βραβείο σεναρίου για την εξωφρενική της ωδή στο body horror με το «The Substance» και ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ για τον οποίο εφευρεθηκε ένα «special prix», επειδή προφανώς η ταινία «The Seed of the Sacred Fig» δεν χωρούσε στην κανονική μοιρασιά.

O μόνος «παλιός» των βραβείων ήταν ο Ζακ Οντιάρ που κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής για το «Emilia Perez» - θα μπορούσε να κερδίσει και κάτι μεγαλύτερο. Ο Οντιάρ έχει κερδίσει το βραβείο σεναρίου το 1996 για το «Ενας Πολύ Διακριτικός Ηρωας», Μεγάλο βραβειο της Επιτροπής το 2009 για τον «Προφήτη» και Χρυσό Φοίνικα το 2015 με το «Dheepan».

gascon

Κάρλα Σοφία Γκασκόν

audiard

Ζακ Οντιάρ

Το βραβείο της γυναικείας ερμηνείας πήγε ακριβώς στις σωστές γυναίκες, τις τέσσερις φανταστικές πρωταγωνίστριες του «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ: Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Ζόι Σαλντάνα, Σελένα Γκόμεζ, Αντριάνα Παθ. Το βραβείο παρέλαβε η σαρωτική και στην ταινία αλλά και στη ζωή Κάρλα Σοφία Γκασκόν που αφιέρωσε το βραβείο σε όλες τις τρανς που παλεύουν να επιβιώσουν στον κόσμο σήμερα.

Σε σωστά ΄χέρια πήγε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας αφού δόθηκε στον Τζέσι Πλέμονς, έναν από τους πιο ιδιαίτερους Αμερικάνους ηθοποιούς, εδώ για την τριπλή ερμηνεία του στις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου. Στην τέταρτη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Καννών, ο Γιώργος Λάνθιμος συνεχίζει το σερί των βραβείων. Εχει κερδίσει το 2009 το βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» για τον «Κυνόδοντα», το βραβείο της Επιτροπής το 2015 με τον «Αστακό» και το βραβείο σεναρίου το 2017 για το «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού». Ο Τζέσι Πλέμονς δεν ήταν στην τελετή.

lucas

Φράνσις Φορντ Κόπολα, Τζορτζ Λούκας

H πιο συγκινητική, ενθουσιώδης και απόλυτα κινηματογραφική στιγμή της τελετής λήξης του 77ου Φεστιβάλ Καννών ήταν φυσικά ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικα που παρέδωσε ο Φρανσις Φορντ Κόπολα στον Τζορτζ Λούκας.

«Συγχαρητήρια Τζορτζ. Δεν είναι μόνο οι φίλοι σου κι εγώ περήφανοι για σένα, αλλά και όλος ο κόσμος του σινεμά», δήλωσε κατασυγκινημένος ο Φράνσις Φορντ Κόπολα πριν το παρατεταμένο χειοκρότημα μετατρέψει την τελετή λήξης σε μια πραγματικά χρυσή στιγμή για τους δύο πρωτοπόρους του σινεμά. «Εχω επισκεφθεί το Φεστιβάλ σε πολλές περιστάσεις και με διαφορετικές ιδιότητες: συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός. Νιώθω πολύ μεγάλη τιμή από αυτήν την ειδική αναγνώριση που σημαίνει πολλά για μένα», δήλωσε ο Λούκας.

Δείτε εδώ τους δύο θρύλους επί σκηνής:

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξήχθη φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρέθηκε στις Κάννες και σας μετέφερε καθημερινά όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Τα βρίσκετε όλα συγκεντρωμένα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Αναλυτικά τα βραβεία του 77ου Φεστιβάλ Καννών (πατήστε τα λινκ πάνω στους τίτλους για να διαβάσετε τη γνώμη του Flix)

Χρυσός Φοίνικας: Anora του Σον Μπέικερ
Μεγάλο Βραβείο: All We Imagine as Light της Παγιάλ Καπάντια
Βραβείο της Επιτροπής: Emilia Perez του Ζακ Οντιάρ
Ειδικό Βραβείο:: The Seed of the Sacred Fig του Μοχάμαντ Ρασούλοφ
Καλύτερη Ηθοποιός: Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Ζόι Σαλντάνα, Σελένα Γκόμεζ, Αντριάνα Παθ για το «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ
Καλύτερος Ηθοποιός: Τζέσι Πλέμονς για τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου
Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Γκόμες για το «Grand Tour»
Σενάριο: Κοραλίν Φαρζά για το «The Substance»


armand

Χρυσή Κάμερα (για ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη): Armand του Χαλφνταν Ουλμαν Τόντελ

mongrel

Χρυσή Κάμερα: Ειδική Μνεία:

Mongrel, Τσιανγκ Γουέι Λιανγκ, Γιου Κιαο Γιν


Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους

court

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους

The Man Who Could Not Remain Silent, Νεμπόζα Σλιγιέπσεβιτς (Κροατία, Γαλλία, Βουλγαρία, Σλοβενία)

Ειδική Μνεία

Bad for a Moment, Ντάνιελ Σοάρες (Πορτογαλία)


Το Flix γράφει για όλες τις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος του 77ου Φεστιβάλ Καννών (πατήστε πάνω στον τίτλο της ταινίας για να διαβάσετε την κριτική μας)

The Apprentice, Αλί Αμπάσι
Motel Destino, Καρίμ Αϊνούζ
Bird, Αντρεα Αρνολντ
Emilia Perez, Ζακ Οντιάρ
Anora, Σον Μπέικερ
Megalopolis, Φράνσις Φορντ Κόπολα
The Shrouds, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Grand Tour, Μιγκέλ Γκόμες
Marcello Mio, Κριστόφ Ονορέ
Caught by the Tides, Ζία Ζάνγκε
All We Imagine as Light, Παγιάλ Καπάντια
Kinds of Kindness, Γιώργος Λάνθιμος
L' Amour Ouf, Ζιλ Λελούς
The Substance, Κοραλί Φαρζά
Diamant brut, Αγκάτ Ριντινγκέρ
Oh Canada, Πολ Σρέιντερ
Limonov, Κιρίλ Σερεμπρένικοφ
Parthenope, Πάολο Σορεντίνο
The Girl with the Needle, Μάγκνους φον Χορν
La Plus Precieuse des Marchandises, Μισέλ Χαζαναβίσιους
Τρία Χιλιόμετρα Μέχρι το Τέλος του Κόσμου, Εμάνουελ Πάρβου
The Seed of the Sacred Fig, Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Δείτε εδώ το κόκκινο χαλί της τελετής λήξης του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών:

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξήχθη φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρέθηκε στις Κάννες και σας μετέφερε καθημερινά όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Τα βρίσκετε όλα συγκεντρωμένα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.